Haszonélvező megváltása

tutyi # 2008.03.29. 06:53
A szülök, a zárcserét azért nem alkalmazzák, mert a lakás kellene nekik, de a költségeket nem akarják fizetni! Hasznot akarnak haszonra élvezni!!!!! -
  • harácsolnak---

Tényleg nincs más megoldás?

Csak hogy kivárjuk, hogy elhunynak?

Hát ez sajnálatos!

monalisa1 # 2008.03.28. 18:41

Vagy egyéb más megoldás nem lévén, bármennyire is szükség lenne a lakás árára, kényszerű türelemmel kivárni míg a haszonélvezeti teher egyenként lemegy a lakásról.

Amúgy, szerintem, a szőlők részéről elég lenne egy sima zárcsere és már is igénybe vehetnék újra a lakást - a haszonélvezeti jog nagy úr!

Azt, hogy ők előzőleg leamortizálták a lakást, nos igen, de vegyétek figyelembe, hogy nem kérték a rendbehozatalt (...), tehát ha a felújítást elvégeztétek, dicséretes, azonban legfeljebb ismét lelakhatnák azt...

Az ebből eredő külön anyagi vita a bíróságon keresztül rendeződhetne le, ha egyáltalán.

ObudaFan # 2008.03.28. 16:04

Haszonélvezettel terhelten el tudjátok adni az ingatlant a haszonélvező hozzájárulása nélkül is. Már ha kell valakinek.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.03.27. 19:07

Fake szagot orrontok. De ha tévednék, akkor nagyon el vagy tévedve.

tutyi # 2008.03.27. 19:00

Kedves Mindenki!

Nekem egy olyan kérdésem lenne felétek, hogy a férjem annak idején, úgy 25-évvel ezelött vette meg azt a lakást amiben a szüleivel laktak együtt. A szülöknek nem volt annyi pénzük és fiúk vagy is a férjem vásárolta meg mint tulajdonos, de a szülök lettek a haszonélvezők. Aztán telt múlt az idő, és a szülök gyüjtögettek, mígnem a fúkat ott hagyták egyedül a lakásban, de úgy hogy a lakást teljesen lepusztitották, értem ez alatt azt hogy például a szoba ajtókat elvitték, tokóstól-vonóstól a konyhát teljesen kipakolták (pl.: nem volt vizcsap) és igy tovább! A férjem, fizetett egyedül minden költséget a lakás vonatkozásában és hozzá kell tennem, hogy minden számla, mióta Ő a Tulajdonos 100%-ban minden az Ő nevén is van. Szóval a szülök elmentek, vettek maguknak egy 10. milliót érő házat és élnek mint Marci hevesen. na most jön a lényeg! A férjem időközben elkezdte felújitgatni a lakást és jöttem én mint feleség.Nekem éppen volt egy kis pénzem és közel 2. millió forintot beleöltem a lakásba felújitás címen.De én a lakásban csak laktam, de bejelentve soha nem voltam. Miután én is oda költöztem igy a költségeket úgyi együtt fizettük. Aztán a szépen felújitott lakást úgy határoztunk, hogy szeretnénk eladni.A szülők az elején azt igérték aláirják a lemondó nyilatkozatot, azt mikor az Ügyvédhez értünk akkor már pénzért voltak hajlandók ezt megtenni. Úgy éreztem magamat mint a piacon, csak itt az árak felfele mentek. És egy 12. milliós lakás forgalmi értékéből 6. milliót vagy is 50%-át kérték, hogy ennyi az aláirásuknak az ára./Jó mi iylen egy szülő, megkéri az árát........../ Na mi kiakadtunk, és férjem azt mondta nem! Most a lakás csak nyűg, mert az enyémben lakunk és a férjemé, meg ott áll, a költségeket persze fizetni kell rá. Hát kettő lakást nagyon nehezen tudunk fenttartani. Arról nem is beszélve, hogy nekünk van egy tartósan beteg gyerekünk, aki miatt nagyon fontos lenne, eladni mindkettőt, hogy vegyünk egy családi házat. De a szülökkel ezen a téren nem lehet szót érteni!

Na most a leirtak alapján a következő lenne, a kérdésem, ha mi nem akarunk nekik ennyi összeget fizetni, akkor mit tudunk tenni, hogyan tudunk megszabadulni a lakástól? Vagy is értem ezalatt azt hogy például birósági úton, köteleztethetjük-e arra a szülőket, hogy el lehessen adni, és egy 11-12.milliót érő ingatlanból, kötelezően mennyit kell nekik törvényileg kifizetnűnk, úgy hogy levonható-e az az időtartam rezsi-költség amit mi fizettünk, és persze a felújitási költség! Hozzá teszem, hogy mig más a bélyeget gyüjtik addig a szülők a haszonélvezetet, hiszem a mostani házukat ráiratták a másik gyerekükre, de a haszonélvezeti jog ott is az Ővéké.
Amit elfelejtettem a történetből az még az, hogy volt már arról, is szó, hogy követelik vissza lakást azzal a cimszóval, hogy használni szeretnék,(persze rászorúlva nincsenek/ mi mondtuk nekik semmi akadálya, csak elöbb a felújitási költséget amortizációs összeg levonásával fizessék meg nekem, mert hogy szerintünk, az már jogtalan haszonszerzésnek számit, hiszen az bizonyithatóan az én pénzemből volt fedezve.Nekem meg efektíve semmi közöm nem volt a és nincs is a lakásból!

Várom válaszotokat! Köszönettel: tutyi