Sziasztok.
ma már tettem fel egy kérdést egy másik területen, gondoltam, akkor már ezt is megkérdezném.
A helyzet az, hogy apai nagyszüleink 2, illetve 3 évvel ezelőtt elhunytak. Előbb papa, utána mama, nem tudom, ennek van-e jelentősége.
Amikor papa meghalt, akkor édesapánk ott volt a hagyatéki tárgyaláson, igazából semmi nem történt, ami érdemleges lenne.
Tudni kell, hogy szüleink 3-an vannak testvérek, apánk a legidősebb, van egy húga és egy öccse.Az öccsével nagyon rossz a kapcsolata, a húgával sem sokkal jobb.Amikor meghalt a mama 3 éve, akkor apánk várta, hogy majd jön a hagyatéki tárgyalásról a levél: mikor, hol lesz, stb...
Egyetlen betű levelet nem kapott, a testvérei belebeszélték, hogy neki nem is kellett ott lennie. Nyilvánvaló, hogy semmit nem örökölt, viszont azt sem tudja, hogy a 2 testvére örökölt-e valamit, ha igen, akkor milyen jogcímen (volt-e végrendelet, amiből apánkat kihagyta a mama esetleg, vagy bármi...)
Szóval, ami a kérdés lenne:
- valóban kihagyható-e testvére közül bármelyik is, ha a szülők elhalnak a hagyatéki tárgyalásból?
- ha ki is hagyják a tárgyalásból, nem kellene-e mégis kapnia valamit az illetékes közjegyzőtől, hogy mi történt, ki mennyit, kinek mennyi a tartozása, stb...
- ha esetleg jogtalanul nem hívták meg, akkor ennyi idő után ki lehet-e deríteni, hogy a 2 testvére mit intézett, mit örökölt, egyáltalán: mi lett pl. a nagyszülők házával, egyéb ingóságaival?
- még a felmérésre sem hívták a testvérek, amikor elvileg össze kell írni, milyen hagyatékot hagytak hátra az elhunytak...
Szóval, mit lehet ilyenkor tenni?
Előre is köszönöm a válaszokat.