most már bennünket is izgat, vagy inkább idegesít, hogy hogy lehetnek "családtagok" ennyire mocsadékok...
Kizárták a hagyatéki tárgyalásról
Ha nem akar semmit sem már, akkor is érdemes legalább egy levelet írni a közjegyzőnek vagy elmenni személyesen, és kideríteni, volt-e hagyatéki eljárás.
Közjegyző változás esetén azok az iratok, amiket még nem kell levéltárba adni, az új közjegyzőhöz kerülnek. A 2-3 évvel ezelőtti hagyatéki ügyek pl. ilyenek.
oligaliga,
apánk is otthon ülő nyugdíjas már, vidéki kisvárosban. Eddig minden hivatalos, vagy nem hivatalos levelet megkaptak, ezt kizárnám, hogy nem kaptak idézést a posta hibájából.
A lakás még nem is annyira lenne érdekes, bár ott is vannak azért érdekes dolgok, amelyek nem világosak előttük. A nagyobb kérdés az, hogy mi van az elhaltak bankszámláival?
A 2 testvér közül az öccs azóta havonta repked Európa különböző városaiba, holott kisnyugdíjas Ő is. Apánk 71 éves, az öccs 67, a hug 61 talán, de már Ő is nyugdíjas.
Csak szeretne tisztán látni, nem akar semmit már.....
„Nem számítanak az évek, mindig a halál hónapja szerint alakul az illetékesség.”
De a közjegyzők változnak.
Sok oka lehet annak, ha valakit nem idéznek hagyatéki tárgyalásra: az idézést nem kézbesítette a posta, vagy nem kereste jelzéssel ment vissza, vagy nem volt hagyaték, mert nem volt az örökhagyó nevén semmi.
Ha biztosra akartok menni, nézzetek utána az ingatlan-nyilvántartásban a "nagyszülők házának", mert könnyen lehet, hogy azon a nagyszülők még életükben túladtak (elajándékozták, eladták, stb.), ezért nem volt hagyatéki tárgyalás.
oligaliga,
ezt most csak részben értem: ez azt jelenti, hogy a közjegyző bizonyítottan tudott a harmadik testvérről, tehát apánkról, mert abban a bizonyos népesség-nyilvántartóban megtalálta?
Innentől tényleg nem értem: ezek szerint kutya kötelessége lett volna meghívni a hagyatékira, és/vagy annak végeredményéről legalább levélben informálnia. Miért nem tette, vagy mi alapján tehette meg, hogy nem tájékoztatta?
Már ha jól értem, amit írtál.....
Rezeske
A népességnyilvántartó a közjegyző forrása a rokonok kutatásánál, nem a szóbeszéd.
Sziasztok.
először is köszönöm a válaszokat, és bocsánat a kései viszontválaszokért. Tulajdonképpen apánkat nem érdekli, hogy mennyit örökölhetett volna, tehát Ő továbbra sem tart igényt semmire, csak egyszerűen most jutott oda magában, hogy tudni szeretné, átverték-e a saját testvérei, vagy sem.
Obudafan:
"Ha a közjegyző tud az elhunyt gyerekéről, akkor idézi."
Én azt hittem, a gyerekekről automatikusan tudnak a közjegyzők, bár logikusan végiggondolva, honnan tudna.? Ezt azt jelenti, hogyha apánk testvére (öccse, húga) nem jelezte a közjegyzőnek, hogy van egy báty is, akkor ezért nem kapott apánk idézést hagyatéki tárgyalásra? Tehát konkrétan letagadták a saját testvérüket?
Most majdnem csúnyát mondtam, de visszafogom magam...
Szerintem innentől egyértelmű a dolog: átverték, de nagyon csúnyán...
Nem számítanak az évek, mindig a halál hónapja szerint alakul az illetékesség.
Rezske,
Meg kellene keresni az eljáró közjegyzőket. Elvileg a MOKK.hu oldalon az elhunyt utolsó lakhelye és halálának hónapja ismeretében megadja ki az, de nem tudom, hogy ez 2 vagy 3 évre visszamenőlegesen is érvényes-e (mert évszámot nem lehet megadni).
https://start.mokk.hu/…okereso.html?…
Talán telefonon is segítenek, de ez kevéssé valószínű, érdemes lenne felkeresni, és ha jogos az érdek (igazolja magát), akkor feltehetőleg meg tudjátok nézni a hagyatéki végzéseket. Abban benne lesz minden, ami a hagyatékba tartozott, elsősorban az ingatlanok, bankszámla, egyéb nyilvántartott dolgok (pl. autó), ki örökölte, milyen arányban, ki volt ott a tárgyaláson.
De az ingóságokat nem szokták belefoglalni, azok már minden bizonnyal felejtősek.
Ha a közjegyző tud az elhunyt gyerekéről, akkor idézi.
Nem nagyon tudom elképzelni, hogy itt bármit lehetett örökölni anélkül, hogy édesapád megtudta volna, de ha igen, akkor a tulajdoni igény nem évül el, tehát az időmúlás valószínűleg nem akadálya az igényérvényesítésnek.
Sziasztok.
ma már tettem fel egy kérdést egy másik területen, gondoltam, akkor már ezt is megkérdezném.
A helyzet az, hogy apai nagyszüleink 2, illetve 3 évvel ezelőtt elhunytak. Előbb papa, utána mama, nem tudom, ennek van-e jelentősége.
Amikor papa meghalt, akkor édesapánk ott volt a hagyatéki tárgyaláson, igazából semmi nem történt, ami érdemleges lenne.
Tudni kell, hogy szüleink 3-an vannak testvérek, apánk a legidősebb, van egy húga és egy öccse.Az öccsével nagyon rossz a kapcsolata, a húgával sem sokkal jobb.Amikor meghalt a mama 3 éve, akkor apánk várta, hogy majd jön a hagyatéki tárgyalásról a levél: mikor, hol lesz, stb...
Egyetlen betű levelet nem kapott, a testvérei belebeszélték, hogy neki nem is kellett ott lennie. Nyilvánvaló, hogy semmit nem örökölt, viszont azt sem tudja, hogy a 2 testvére örökölt-e valamit, ha igen, akkor milyen jogcímen (volt-e végrendelet, amiből apánkat kihagyta a mama esetleg, vagy bármi...)
Szóval, ami a kérdés lenne:
- valóban kihagyható-e testvére közül bármelyik is, ha a szülők elhalnak a hagyatéki tárgyalásból?
- ha ki is hagyják a tárgyalásból, nem kellene-e mégis kapnia valamit az illetékes közjegyzőtől, hogy mi történt, ki mennyit, kinek mennyi a tartozása, stb...
- ha esetleg jogtalanul nem hívták meg, akkor ennyi idő után ki lehet-e deríteni, hogy a 2 testvére mit intézett, mit örökölt, egyáltalán: mi lett pl. a nagyszülők házával, egyéb ingóságaival?
- még a felmérésre sem hívták a testvérek, amikor elvileg össze kell írni, milyen hagyatékot hagytak hátra az elhunytak...
Szóval, mit lehet ilyenkor tenni?
Előre is köszönöm a válaszokat.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02