Hollandiai válás


Béres-Deák Attila # 2003.10.11. 15:44

Szerintem nemzetközi szerződésen alapul a hivatkozott tvr.( Nincs időm utánna nézni.) Gondolod, hogy Horn, Kovács, Medgyessi elődei ilyen szabályokat önként elfogadtak volna?!


attika

the big cat # 2003.10.10. 10:41

Csakhogy a nemzetközi magánjogról szóló tvr. nem nemzetközi szerződés, az a magyra belső jog része, ezt a holland bíróság nem veszi figyelembe, csak a holland nemzetközi magánjogi szabályokat, és asszerint lehet, hogy az ingatlanról dönthet.

Ám az ilyen döntés a magyar hatóságok előtt semmis, így ahogy Law mondja ha kara valamit magyra bíróság előtt is kell kérnie a holland válás alapján a magyar ingatlanvagyon megosztását.

Law1 # 2003.10.10. 10:28

Lásd: nemzetközi magánjogról szóló 1979. évi 13. tvr.

Kizárólagos joghatóság:

62/A. § Kizárólag magyar bíróság vagy más hatóság járhat el

  1. belföldön fekvő ingatlannal kapcsolatos dologi jogi hatályú jog érvényesítése iránti eljárásban, valamint bérleti és haszonbérleti szerződést érintő eljárásban;

Vagyis az állampolgárságtól függetlenül csak magyar bíróság rendezheti az ingatlan tulajdonjogi helyzetét. Tehát ha a manus igényt tart a házra, akkor igényét mindenképpen Magyarországon magyar bíróság előtt kell érvényesítenie.

A holland ügyvéd valószínűleg azért próbálkozik, mert a gyakorlatban a legkevesebb ügyvéd veszi figyelembe a 1979/13 tvr-t, pedig ez helytelen. Sőt a hierarchiában a nemzetközi egyezmények a hazai szabályozás felett állnak, tehát nem kell aggódni az ingatlanért. ;-)

Béres-Deák Attila # 2003.09.30. 15:44

Nem bizony. A külön vagyon az külön vagyon.


attika

tüni # 2003.09.30. 07:31

Szia attika!

Köszönöm a választ. Igazából azért ez a nagy bizonytalanság, mert az illető hölgynek van egy kirendelt holland ügyvédje, és ő is folyton azt szajkózza, hogy ha nem sikerül megállapodniuk, akkor bizony a férj viszi az ingatlan felét. Ezek szerint nincs igaza. Ugye akkor a gépkocsi feleségre eső részéből sem kerülhet levonásra az ingatlan felének értéke?

tüni

Béres-Deák Attila # 2003.09.29. 17:51

Szia Tüni!
A feleség külön vagyona és az is marad. A fapapucsos bíró nem ítélhet semmit a ház kapcsán.


attika

tüni # 2003.09.29. 08:14

Sziasztok!

A következő, nem egyszerű ügyben kérném hozzáértők segítségét:

Adott egy Hollandiában élő, válófélben lévő házaspár, aminek mindkét tagja holland-magyar kettős állampolgár. A válóper Hollandiában folyik, mivel mindketten ott élnek. A válást vszeg. okt. 6-án fogják kimondani. Eddig rendben is lenne a dolog, de a vagyonmegosztási tárgyalás is ott lesz. A feleségnek házasságuk előttről van Magyarországon egy ingatlana, amihez a magyar törvények szerint a másik félnek semmi köze nincs. Azonban a holland törvények szerint van, ugyanis ott házasságnál minden közös lesz. Amennyire én tudom, az ingatlan fekvésének helyén lévő jog az irányadó jog. Ez pedig az én olvasatomban azt jelentené, hogy holland bíróság nem oszthatja meg a Mo.-on fekvő ingatlan tulajdonjogát. Ez tényleg így van? Egyébként házasságuk alatt vásároltak egy személygépkocsit, aminek viszont mindkét jog szerint jogosan követeli a feleség a felét. A holland bíróság esetleg ebből a részből levonhatja a mo-i ingatlan értékének férjre eső részét? Érdemes -e ilyen esetben Mo-on indítani a vagyonmegosztási eljárást? Bár a férj biztosan nem jelenne meg a tárgyalásokon. Így meddig húzódhat itt egy per? Kint elvileg fél év alatt megosztják a vagyont.

Segítségeteket előre is köszönöm.
Tüni