Sziasztok!
A következő, nem egyszerű ügyben kérném hozzáértők segítségét:
Adott egy Hollandiában élő, válófélben lévő házaspár, aminek mindkét tagja holland-magyar kettős állampolgár. A válóper Hollandiában folyik, mivel mindketten ott élnek. A válást vszeg. okt. 6-án fogják kimondani. Eddig rendben is lenne a dolog, de a vagyonmegosztási tárgyalás is ott lesz. A feleségnek házasságuk előttről van Magyarországon egy ingatlana, amihez a magyar törvények szerint a másik félnek semmi köze nincs. Azonban a holland törvények szerint van, ugyanis ott házasságnál minden közös lesz. Amennyire én tudom, az ingatlan fekvésének helyén lévő jog az irányadó jog. Ez pedig az én olvasatomban azt jelentené, hogy holland bíróság nem oszthatja meg a Mo.-on fekvő ingatlan tulajdonjogát. Ez tényleg így van? Egyébként házasságuk alatt vásároltak egy személygépkocsit, aminek viszont mindkét jog szerint jogosan követeli a feleség a felét. A holland bíróság esetleg ebből a részből levonhatja a mo-i ingatlan értékének férjre eső részét? Érdemes -e ilyen esetben Mo-on indítani a vagyonmegosztási eljárást? Bár a férj biztosan nem jelenne meg a tárgyalásokon. Így meddig húzódhat itt egy per? Kint elvileg fél év alatt megosztják a vagyont.
Segítségeteket előre is köszönöm.
Tüni