Lezáratlan hagyatéki tárgyalás


Zsuzsanna69 # 2019.11.07. 13:26

Tisztelt Fórumozók!
Férjem örökölt szüleitől egy ingatlant. Nem egyedüli örökös, testvérével ketten örökösök. Testvére Angliában él. A hagyatéki tárgyalás már tavaly lett volna, időközben a férjem is elhunyt. Nemrég volt a hagyatéki, ahol a sógorom nem jelent meg. A közjegyző a hagyatékit nem zárta le, azzal az indokkal, hogy az általa kiküldött értesítőről nem tud semmit, Angliából nem kapott semmilyen visszajelzést, hogy átvették, vagy keresték egyáltalán. Sógoromat nem lehet elérni. Kérdésem az lenne, hogy a közjegyzőnek van-e valami határideje, hogy lezárja ezt a hagyatékit? Lassan két hónap telt el. Az ingatlan jelenleg lakatlan, de minden rezsijét én fizetem. Mit tehetek?

drbjozsef # 2019.11.08. 05:46

Zsuzsanna69,

Sajnos konkrét határideje nincsen.

Hetv.44.§(2) A tárgyalást - a (3) bekezdésben foglalt kivétellel - úgy kell kitűzni, hogy az első tárgyalási nap a hagyatéki leltárnak a közjegyzőhöz érkezését - ha azt igényelte, a kiegészítést - követően legkésőbb 2 hónapon belül megtartható legyen.
(3) A közjegyző a (2) bekezdésben meghatározott határidőt meghosszabbíthatja

  1. a kézbesítés idejének figyelembevételével, ha a tárgyalás előkészítése érdekében a megkeresést vagy az idézést külföldre kézbesíti,
  2. az intézkedés teljesítéséhez szükséges időre figyelemmel, ha a tárgyalás előkészítése során tudomására jutott adatok alapján a tárgyalás megtartásához további előkészítő intézkedés szükséges.

Ennyi.

Sógoroddal nincs kapcsolatod? Tudsz vele beszélni?

Rá kellene venni, hogy elmenjen a konzulátusra, és ott készíttessen akár a te részedre, akár más rokonára aki vállalja (vagy megbízhat ügyvédet is) egy meghatalmazást, hogy eljárjon az ügyben.

Mit kezdenél az ingatlannal?

Zsuzsanna69 # 2019.11.08. 05:58

Sajnos utolérhetetlen. Telefonon sem. A férjemmel is nagyon rossz viszonyban voltak, neki sem sikerült felvenni vele a kapcsolatot. Az ingatlant szeretnénk eladni, de így nem tehetünk semmit. Akkor ezt akár éveken keresztül is köteles vagyok fizetni? Rezsire gondolok, lakótelepi panellakásról van szó.

drbjozsef # 2019.11.08. 06:33

Zsuzsanna69,

Te vagy most a birtokos ha jól értelek, nálad van a kulcs.
Ha van címe a sógorodnak, írj neki egy tértis levelet, hogy az ingatlant el akarod adni, vegye fel veled a kapcsolatot. Ha nem teszi, eladod a saját részed, vagy bíróságon fogsz pert indítani. Lásd lejjebb.

Én a helyedben kiadnám bérlőnek a lakást, vagy ismerősnek, vagy legfeljebb fél éves határozott szerződéssel, az könnyebben kilakoltatható ha szükséges, de ez is kockázat természetesen, ezzel is eltelhet majd pár hónap. De ahogy nézem, időd az lesz sajnos. Legalább állja a rezsit, és egy kevés pénz is bejön, persze a felét (mínusz fele költségek) el kell rakjad a sógorod részére.

Egyébként, a te 1/2 részedet eladhatod minden további nélkül, akár most is köthetsz szerződést azzal a fenntartással, hogy a hagyatéki végzés(ek?) jogerős lezárulta után tudják majd csak a vevőt bejegyezni. Te vagy a férjed jogutódja, a végzés nélkül is rendelkezhetsz az ingatlannal. A sógorod beleegyezése nem kell hozzá, elővételi joga van, a szerződés után megint meg kell próbálni megkeresni emiatt, de ha nem megy, akkor így járt. Persze, így feltehetőleg piaci ár alatt fog elmenni, mert a vevőnek kell bajlódnia a másik fél megszerzésével.

Vagy kérheted bíróságtól a közös tulajdon megszüntetését, a bíróság vagy előkeríti a sógorod, vagy rendel ki neki ügygondnokot, és ha máshogy nem megy, egyikőtök sem akarja/tudja megvenni a másik részét, akkor elárverezik az ingatlant. De ehhez nem ártana, ha a hagyatéki lezárulna, és lenne végzésed. De talán nem feltétel, ebben nem vagyok biztos, de az lenne a tiszta.

És igen, amíg nálad van a kulcs, birtokosként neked kell fizetned a használattal, birtokkal járó költségeket. Ezek egy részét persze majd követelhetnéd a tulajdonostárstól (kis részét, legfeljebb az alapdíjakat).

drbjozsef # 2019.11.08. 06:36

Az persze gondolom evidens, hogy a megegyezés messze a leggyorsabb, és legolcsóbb megoldás, szóval viszony ide, viszony oda, a hivatalos dolgok elintézését meg kellene tudni valahogyan lebeszélni. Ha nem, akkor sok hónapos, per esetén akár több éves várakozásnak nézel elébe.

Zsuzsanna69 # 2019.11.08. 06:43

Beszéltem a sógorom volt feleségével, aki tartásdíj elmulasztás vétsége miatt jelentette fel az angliai sógort. Most volt bűntető tárgyalás, és a bíró teljesen tanácstalan, mert ugyanerről számol be, hogy Angliából nem jön visszajelzés, hogy mi lett a postai kézbesítéssel. Elhalasztották megint a tárgyalást. Állítólag a bírónak sikerült egyszer emailt váltani a sógorommal, de miután megpróbált vele adatot egyeztetni, eltűnt mint nyuszi a fűben. Sógoromról annyit tudok, hogy gyakran költözik (kint sem fizeti rendesen a rezsit), tehát elég nehéz lenne utolérni. Egyszerűen nem hajlandó átvenni a leveleket. Szóval ez az út járhatatlan. A lakást már 2 éve nem lakja senki, azóta folyamatosan mi fizettük a férjemmel, de miután ő elment, rám hárult a feladat. Felújítani nem tudom, rengeteg pénz lenne. Ezt a közös tulajdon megszüntetését jó ötletnek tartom, köszönöm. Megkérdezem mi a menete.

Zsuzsanna69 # 2019.11.08. 06:48

A volt sógorom valószínű azért sem foglalkozik a dologgal, mert a tartásdíj tartozását már ráterhelték az ő részére. Így ő semmit nem örökölne.

drbjozsef # 2019.11.08. 07:02

Akkor add ki bérbe úgy, ahogy van. Legfeljebb olcsóbban. Manapság, a bérleti díjak szintje mellett simán van, aki lakik inkább lepuszult lakásában de olcsóbban...