Házassági különvagyon értéknövekedése


hazassagk # 2020.01.19. 13:56

Kedves Jogi fórum!

Feleségem megismerése előtt egyedüli tulajdonosként alapítottam egy Kft-t, amiből házasságunk alatt is kaptam fizetést és osztalékot. Ebből éltünk. A feleségemet is bejelentettem a cégemhez és ő is kapott fizetést. A cég egyedüli és kizárólagos tulajdonosa továbbra is én vagyok, viszont kérdés, hogy az alábbi esetek bármelyike eredményezhetett-e közös vagyont?

1; A fenti cégem a házasság alatt alapított egy 100%-os tulajdonú leány céget, tehát a meglévő Kft-vel csináltam egy másik céget, így az eredeti cég tulajdonosa én vagyok, míg az új cég tulajdonosa az előbbi meglévő cég lett és ennek az új leány cégnek a tőkéjét is a meglévő cégem adta. Ez az új leány-cég lehet közös vagyon azért, mert a házasság alatt alapította a szerintem különvagyonomat képező cégem?

2; A házasság alatt vettem fel tagi kölcsönt az anya cégtől, amit ugyan ezen cégtől kapott fizetésemből és osztalékomból fizettem vissza. Keletkezhetett a feleségemnek tulajdonjoga az anya cégemben a kölcsön vagy annak visszafizetése miatt?

3; Tarthat jogosan igényt a visszafizetett kölcsön összegének felére, mivel a tagi kölcsönt közös vagyonból (az anyacégtől és a leány cégtől kapott fizetésemből, valamint az anyacég osztalékából) fizettem vissza?

4; Tarthat igényt a feleségem bármelyik fenti cégem házasságunk alatti értéknövekedéséből, akár a házassági vagyonközösség okán, akár azért, mert ő is munkavállalónak van bejelentve mindkét cégnél? Kérheti jogosan a cég értéknövekedésének a felét, tekintettel arra, hogy az jelentős mértékben nőtt? Nyílván, amikor megalapítottam a céget a megismerkedésünk előtt, egy alig 5 millió Forintos cég volt, most viszont már annak papíron (nem készpénzben) több, mint a tízszeresét is érheti. Kérhet ebből a házasságunk felállása alatt keletkezett értéknövekedésből? Ha igen, mitől függ?

Azt tudom, hogy a cégeimtől a házasság alatt kapott fizetéseink és osztalékaim közös vagyon tárgyát képezik, pontosabb az abból maradt pénz és azon vásárolt ingó és ingóságok.

ObudaFan # 2020.01.20. 21:23
  1. Véleményem szerint itt a válasz attól függ, hogy az anyacég a törzstőkéjéből alapította az új céget, mert akkor nem, vagy az eredményéből, mert akkor már nem mondanék egyértelmű nemet.
  2. Nem.
  3. A tagi kölcsönt a tag nyújtja a cégnek, a cég visszafizeti. Viszonylag ritka az az eset, ha a tag a cégéből kölcsönként vesz fel összeget, ezek azért általában meglehetősen visszás ügyek. De ha mégis ez történt, akkor a válasz attól függ, hogy az együttélés alatt, a közös vagyon javára történt-e a kölcsön felvétele.
  4. Ha a közös vagyonból törzstőkeemelés nem volt, akkor valószínűleg nem.
hazassagk # 2020.01.21. 22:43

1; Az anyacéget a házasság, együttélés és megismerkedésünk előtt alapítottam házassági előtti különvagyonomból. Ez a cég megismerkedésünk előtt és az együttélésünk/házasságunk alatt is eredményesen működött és mind a két periódusban a nyereségének az osztalékként ki nem fizetett részét eredménytartalékba helyeztem. Formális tőkeemelés az anyacégben sosem nem volt. Az eredeti 3 millió Forintos kötelező törzstőkével működik a cég a mai napig, viszont az eredménytartaléka természetesen a megismerkedésünk és házasságkötésünk óta jelentős mértékben nőtt. Ebből az eredménytartalékból alapított az anyacég egy 100% tulajdonú leány Kft társaságot. Mindkét cégnek én vagyok a kizárólagos ügyvezetője és ez mindig is így volt.

Tehát anyacéget hívjuk A Kft néven és leány céget pedig hívjuk B Kft néven. Így A Kft tulajdonosa kizárólag én vagyok és voltam, még B Kft tulajdonosa A Kft.

A Kft eredeti kötelező tőkéjét megismerkedésünk előtti pénzemből bocsátottam A Kft rendelkezésére, míg B Kft a kötelező tőkéjét A Kft házasságunk alatt keletkezett eredménytartalékából kapta.

3; Hitelt A és B Kft-től is vettem fel a házasságunk alatt, mely hiteleket minden esetben ettől a két cégtől a későbbiekben kapott saját fizetésből és osztalékomból fizettem vissza. Így gondolom kérheti utólag a hitel összegének a felét, hiszen a jövedelem, amiből a törlesztés történt az közös volt? Ezek a hitelek vagy azok közösnek minősülű jövedelemből történő visszafizetése nem tették közös tulajdonúvá a cégeimet remélem?

Levelibéka # 2020.01.24. 08:02

hazassagk

Ha veszel fel egy hitelt mondjuk az otp-töl amit visszafizetsz akkor utánna az OTP a tied és a feleségedé lesz?

ObudaFan # 2020.01.27. 05:59
  1. Mivel a különvagyon haszna közös, ezért hajlok rá, hogy a második cég közös vagyonba tartozik.
  2. Maga a hitel viszont vélhetően a közös vagyon javára is lett felvéve, tehát itt kevésbé látom valószínűnek, hogy követelése lehet.
hazassagk # 2020.01.28. 18:24

1; Viszont, ha a házasságomba bevitt különvagyon cégem haszna (eredménytartaléka) közös, akkor hogy nincs tulajdonjoga az anyacégemben ezen ok miatt? Vagy ez azt jelenti gyakorlatban, hogy az anyacégemben tulajdonjoga nincsen, de a házasságunk alatt keletkezett nyereséget, amit az anyacég eredménytartalékba helyezett az szintén közös vagyon és ez alatt az időszak alatt keletkezett és máig meglévő eredménytartalék felével el kell számolnom felé és jár neki?

ObudaFan # 2020.01.29. 12:20

Leginkább ez az utóbbi a jogszerű megoldás szerintem.