Élettársi vagyonmegosztás


Andrej81 # 2020.02.10. 07:24

Tisztel Fórumozók!

Egy közeli hozzátartozóm hat év közös háztartásban megvalósult együttélés után elhidegült kapcsolat miatt közös szóbeli megegyezésük alapján a kapcsolatát megszüntette a néhai párjával és elköltözött a két gyermekével.

Nem sok vagyonelemük és vagyonelem növekedésük volt - a legjelentősebbek talán a gépjárműveik.

Egy kisebb értékű autót szeretne magának a hozzátartozóm (amit a valóságban ő használ, de az exe nevén van), a többi vagyonelemre nem tart igényt.

Azt szeretném megkérdezni, hogy a vagyon megosztását és a gyermekelhelyezést vita nélküliség esetén van-e lehetősége ügyvédi ellenjegyzés nélküli szerződésben rendezni.

Ha jól tudom, akkor házasság felbontása esetén a bíróság elfogadja a nem ügyvéd által ellenjegyzett , de formailag szabályos szerződést is válóper indításánál mellékelve.

Viszont mivel ők nem voltak házasok, ezért nem tudom, hogy ők tudják-e ezeket ügyvéd bevonása nélkül rendezni - ha nem merül fel nézetkülönbség a kérdések rendezése közben. Illetve esetükben egy vagy külön szerződésben - vagy ha nincs vita, akkor elég lenne csak gyermekelhelyezést szerződésbe fektetni?

Köszönöm előre is, ha bárkinek lenne tanácsa!

ObudaFan # 2020.02.10. 12:36

Ha ingatlan nincs, akkor nincs akadálya, persze az ügyvéd szakértelme a későbbi problémákat megelőzheti.