ingatlan értéke meg3szorozódik házasság alatt

gybalint # 2008.04.15. 17:47

Köszönöm szépen a tanácsokat. Magam is így értelmeztem, de 7millió ft-nál már az ember szeret inkább biztosra menni. Mégegyszer köszönöm.

_Wasp_ # 2008.04.15. 10:22

izé ... a csjt-ben (1952. évi IV. törvény) van nem a ptk-ban ...
de "a szabály az szabály"

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Goodwitch # 2008.04.14. 16:28

Ha a különvagyonod értéke nő, az a te különvagyonod marad. Ha közben jövedelem származik belőle, pl. bérleti díj, kamat, osztalék, az a közös vagyonhoz kerül, már amennyi a külön vagyon fenntartása után megmarad.

Goodwitch

_Wasp_ # 2008.04.14. 15:18

olvasd tovább. (ne a google-ban keress rá a törvény részleteire) Különvagyonhoz tartozik a "helyébe lépő érték" is.(például a 10M Ft.)

ne bonyolítsuk.

ptk: 1959 évi IV. tv

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

gybalint # 2008.04.14. 14:15

Kedves forumozók, jogértelmezési problémám akadt házassági külön- ill. közösvagyon kérdésében.

Ha valakinek a házassága előtt van egy ingatlana, az ugye különvagyont képez az életközösség ideje alatt. Ugyanígy tiszta sor az is, hogy a különvagyon értékén vett vagyontárgy szintén különvagyonban marad. És azt is értem, h a különvagyon életközösség ideje alatti hozama már közösvagyon lesz. A kérdés:

Ha a házasság előtt 3millió ft értékű ingatlan a házasság ideje alatt 10millió ft-ért került eladásra, akkor a 7 millió forintos különbözet minek számít? Az én értelmezésebmen ez nem hozam, hanem növedék. Ennek megfelelően ha a különvagyon értéke növekszik, a növedéki rész nem lesz közösvagyon. Vagy tévednék?

A kulcskérdés tehát az, h ha valami a házasság előtt 3milió forintot érő vagyon volt, akkor a házasság ideje alatt bekövetkező jelentős értéknövekedése beleszámít-e a közösvagyonba. Itt olyan ingatlanról van szó, amit használtak, tehát nem adták bérbe, mert a befolyó bérleti díj hozamként értelmezhető lenne, és az már közösvagyonba megy. Egyszerűen a használat során felment az ingatlan piaci értéke 3millióról 10millióra.

Remélem valaki tud valamilyen bírói gyakorlatról, értelmezésről erre az esetre.

Köszönöm.