Örökségem lakbér?


Law1 # 2003.10.13. 14:52

Véleményem szerint nem kell kibűjni semmi alól, hisz ha jól értem redhot elmondását, akkor tiszta az ügy: redhot nem lakott a lakásban és tartozás nem áll fenn!

Ahhogy the big cat említette a bérleti viszony megszünt a nagymama halálával. Redhot kötelessége maximum abban merül ki, hogy a nagymama halálát és az ebből kifolyólag megszünt bérleti jogviszonyt köteles az Rt.-nek bejelenteni (maximum). Innentől kezdve az Rt.-t terheli a lakással kapcsolatos fenntartás és az ezzel járó költségek fedezésének kötelezettsége.

Az más kérdés, hogy az Rt.-nek anyagilag sokkal nagyobb buli lenne ha találna egy balekot, akit ezt helyettük átválalja.

Tehát, ha nagymamádnak nem volt semmi tartozása és nem laktál a lakásban, akkor küld őlket a francba vagy várd meg, amíg levélben felszólítanak és esetlég még valamilyen paragrafusra hivatkoznak (kizárt dolog, hogy ez sikerüljön nekik). A lényeg, hogy ameddig szavakkal dobálóznak, addig ne törődj velük, majd ha írásos bizonyíték lesz a kezedben, akkor lesz érdemes lépni - de akkor ők fognak sz....úl járni!!!

Üdv

the big cat # 2003.10.09. 15:30

Ha tulajdonjoggal rendelkezett volna, akkor miféle összeget követelhetne az ingatlankezelő? Semmilyet, mivel akkor nem bérli a saját lakását az ingatlankezelőtől nyilván.

A lakbértartozás hagyatéki tartozás, és így az örökösnek ki kell fizetni. Én azon filózok már egy hete, hogy vajon hogyan lehetne ez alól kibújni.

A lakástörvény 23. § (1) pontja szerint a lakásbérlet akkor szűnik meg, ha a bérlő meghal, és nincs a lakásbérlet folytatására jogosult személy. A lakásbérlet folytatására azonban csak az jogosult (más feltételek teljesülése mellett), aki a bérlő halálakor életvitelszerűen a lakásban lakott.

Szerintem arra lehet hivatkozni, hogy nem volt bejelentve, nem lakott ott életvitelszerűen, (ha ezt az ingatlakezelő vitatja, akkor majd nyilván bizonyítja is), és ezért nem volt jogosult a bérleti jog folytatására, ezért a bérlet a berlő halálakor megszűnt, tehát nincs lakbértartozás, amit hagyatéki tartozásként lehetne felfogni. Egyébként is, a hagyatéki tárgyaláson bejelentette a hagyatéki tartozásigényét az ingatlankezelő? Ha nem, akkor menjen a sunyiba.

Law1 # 2003.10.09. 13:39

NEM követelik jogosan!!! Ha nagymamája nem rendelkezett tulajdonjoggal és ezáltal Ön nem is kerülhet örökösként szóba, akkor Önnek SEMMI köze a lakáshoz.

Az ingatlankezelőnek ez persze egy kényelmes megoldás lenne, mert nem neki kellene törődni a felmerülő költségekkel.

redhot # 2003.10.02. 16:44

Kérdesem a Fórumhoz:
A nagymamám tavasszal hunyt el budapesti
bérlakásában.A lakás eredetileg \"tanácsi\" volt,majd egy Rt. fennhatósága alá került,mely az adott kerület önkormányzatának ingatlankezelöje(önkormányzati lakás?).Le akartam adni a lakást az Rt.-nél,de azt mondták,hogy a hagyatéki tárgyalás után veszik át,és az addig eltelt idő(több hónap) lakbérét ki kell fizetnem.Nem laktam ott soha,nem voltam oda bejelentve se.
Jogosan követelik rajtam a hónapokig üres lakás bérletét?
Elöre is köszi!