Apai "örökség"

ObudaFan # 2020.11.29. 16:22

"Hagyatéki leltárba, a felesége, az apám nevén lévő gépkocsit jelölte meg, 600e Ft értékben.
Elmondása szerint az autóra igényt tartana, és kifizetné Nekem a 600e Ft felét....
Ez így jogos, vagy nem?"

A kocsi fele a tiéd, fele az övé. És megegyezhettek abban, hogy ennyiért váltja meg a te részed, ha ez mindkettőtöknek megfelel.

A a lakás amiben laktak, 1/1 a feleség nevén van! A lakás vásárlása, és a névre írása, a házasságkötésük után jött létre. Ez közös vagyonnak minősül így, vagy sem? Így, ebben a formában, a lakásból jár-e örökrész Nekem, mint édesapám egyetlen törvényes örökösének?

Közös vagyon, ha a feleség nem tudja igazolni, hogy az ő különvagyonából lett vásárolva.
A házastárs különvagyonához tartozik

1. a házastársi vagyonközösség létrejöttekor meglévő vagyontárgy;
  2. a házastársi vagyonközösség fennállása alatt általa örökölt vagy részére ajándékozott vagyontárgy és részére nyújtott ingyenes juttatás;
  3. a házastársat mint a szellemi tulajdon létrehozóját megillető vagyoni jog, kivéve a vagyonközösség fennállása alatt esedékes díjat;
  4. a személyét ért sérelemért kapott juttatás;
  5. a személyes használatára szolgáló szokásos mértékű vagyontárgy; továbbá
  6. a különvagyona értékén szerzett vagyontárgy és a különvagyona helyébe lépő érték.
ujozsi # 2020.11.27. 19:28

Üdvözlök Mindenkit!
Szeretnék tanácsot kérni kettő dologban.
Édesapám idén októberben hunyt el.
Egyedüli törvényes gyermeke vagyok, de volt egy felesége, aki nem az édesanyám.
Hagyatéki leltárba, a felesége, az apám nevén lévő gépkocsit jelölte meg, 600e Ft értékben.
Elmondása szerint az autóra igényt tartana, és kifizetné Nekem a 600e Ft felét....
Ez így jogos, vagy nem?
Másik dolog a lakás.
A a lakás amiben laktak, 1/1 a feleség nevén van! A lakás vásárlása, és a névre írása, a házasságkötésük után jött létre. Ez közös vagyonnak minősül így, vagy sem? Így, ebben a formában, a lakásból jár-e örökrész Nekem, mint édesapám egyetlen törvényes örökösének?

Végrendelet nem készült!

Segítségeket előre is köszönöm!