munkáltatói igazolás


Szakbarbár # 2004.03.25. 12:21

Mt. 85/A. § (1) A munkáltató személyében bekövetkező jogutódlásnak (a továbbiakban: jogutódlás) minősül

  1. a jogszabályon alapuló jogutódlás, valamint
  2. a munkáltató anyagi, illetve nem anyagi erőforrásai elkülönített, szervezett csoportjának (például gazdasági egység, üzem, üzlet, telephely, munkahely, illetve ezek része) a további működtetés, illetve az újbóli beindítás céljából, e törvény hatálya alá tartozó szervezet vagy személy számára történő, megállapodáson alapuló átadása és átvétele, így különösen adásvétel, csere, bérlet, haszonbérlet, illetve gazdasági társaságba való belépés vagyonbevitel révén.

    (2) Jogutódlás esetén az annak időpontjában fennálló munkaviszonyból származó jogok és kötelességek a jogutódlás időpontjában a jogelődről a jogutód munkáltatóra szállnak át.

MK 154. szám. A munkaviszonyt a munkáltató személyében bekövetkezett jogutódlás nem érinti. Ehhez képest a jogelőddel létesített munkaviszony a jogutóddal változatlanul fennáll.

BH.2000.467. Munkáltatói jogutódlás esetén a munkavállaló munkaviszonya az új munkáltatónál - eltérő megállapodás hiányában - változatlan feltételekkel folytatódik, új munkaszerződés-kötés szükségtelen.

Azért ilyen sorrendben írtam, mert az első a jogforrás, a többi csak segít eligazodni, viszont ezek érthetőbbek és pont arról szólnak, ami neked most fontos.
Nem biztos, hogy ismered a pontos jogi hátterét annak, hogy mi zajlott ott akkor, amikor „eladták a kft-t”, de nem is érdekes. Téged továbbfoglalkoztattak, úgyhogy folyamatos minden.

Olyan igazolásokat kellett volna kiadni, amiben 2003.03.01-től igazolja a munkaviszonyt, jövedelmet, stb-t. Azt is ő igazolja le, amit a jogelőd előtt volt.

Bejelentést tehetsz a Munkaügyi Felügyelethez, mert a munkaviszony megszűnésekor kiadandó igazolásokat ők ellenőrzik. Ha bírságot szabnak ki, attól jól fogod érezni magad, de még nem lesznek meg a papírjaid. Az igazolás a munkaviszonyból származó igény, ami 3 év alatt évül el, ennyi ideig lehet perelni. Ha származott valamilyen károd abból, hogy nem voltak meg a papírjaid, akkor azt is kérd megtéríteni, ha nem, akkor meg találj ki valamit.
Pl. ha azóta nem helyezkedél el, akkor munkanélküli járadékot igényelhettél volna, ha megkaptad volna az ehhez szükséges 2 dokumentumot, már legalább 2,5 havi járadékot elbuktál.
Ha az adóbevallásodat önellenőrizni kell, és az igazolás szerint befizetnivalód lesz, akkor az önellenőrzési pótlékot is rájuk kell verni, meg persze egy jó nagy összeget jogi és adótanácsért (biztos tudsz ilyenekről számlát szerezni).

nyuszipiszke # 2004.03.25. 10:13

Tanácsot kérek!
Röviden a történetem: 2003.03.01-én beléptem egy Kft-hez üzletvezetőnek/étterem/.2003.11 hónapban a tulajdonos eladta a Kft-t,munkaköröm,fizetésem nem változott.2004.01.15.-én \"közös megeggyezéssel\" eljöttem,az új tulajdonos azóta sem hajlandó kiadni a munkáltatói igazolásokat.Így az adóbevallásomat a novemberig elkészült igazolások alapján készítettem el.Többszöri kérésre sem hajlandó semmilyen papírt kiadni,aláírni,sőt már azt is letagadja,hogy ott dolgoztam.A Kft előző tulajdonosával kötött munkaszerződésem teljesen korrekt,viszont az új tulajdonossal nincs aláírt papírom-arra hivatkozva nem csinált új szerződést,hogy semmi nem változott/munkavégzés helye,fizetés,munkakör/.Mit tegyek?!