Készfizető kezes

Kovács_Béla_Sándor # 2008.04.21. 11:50

http://www.birosag.hu/resource.aspx

ResourceID=OITHAnonim&OEA=2202-H-GJ-2008-3&K=0

A két felet egymás után, szünet nélkül másold be a címsorba. De nem annyira érdekes, inkább csak a szakember számára. Laikusnak a lényeg a lényeg: a kezességből eredő kötelezettség átszáll az örökösre.

OKIRSCH # 2008.04.21. 11:37

Nos, igazán csak a jogaimmal szeretnék tiztában lenni. Mi az a jogszabály, amely kimondja hogy a kezességi kötelezettség az örökösre marad?

A hagyatéki leltár felvételekor meg sem kérdezték, (a nyomtatványon sem volt ilyen kérdés) van-e anyunak ilyen fajta ügye.

Egyjogász # 2008.04.21. 11:23

Tudni kellene azt is, hogy pontosan mit örököltél Édesanyádtól, ha pl. az örökség nem jelentős (pl. nincs benne ingatlan, kocsi, értékpapír,egyéb jelentős ingóság, stb.) mód van az örökség visszautasítására is, ha pedig visszautasítod az örökséget, nem felelsz az örökhagyót terhelő kötelezettségekért sem.

A másik, amit kbs is írt, ha nem is utasítod vissza az örökséget, az örökhagyó tartozásaiért akkor is csak az örökség értékéig felelsz.(pl. Édesanyád nyugdíjából a bank letiltathatta volna a követelést, a te jövedelmedből már nem tiltathatja le csak azért, mert te vagy az örökös)

Gondolom a bank ügyvédje minderről korrektül és teljes körűen tájékoztatott:)))

Az is a bank korrektségét mutatja, hogy nem a tényleges adósokat cseszegeti, hanem az elhunyt készfizető kezes örökösét....

Az, hogy a készfizető kezességvállalalás az örökhagyó tartozásának minősül-e (és nem a hitelfelvevő adósságának), az valóban érdekes kérdés (nekem a korábbi vita elkerülte a figyelmemet), szerintem ha nagy a tét (nagy az örökség, nagy a tartozás a bank felé), mindenképpen fogadj egy ügyvédet, mivel attól, hogy a kérdésben egy bíróság valamiképpen állást foglalt, ma, Magyarországon egyáltalán nem jelenti azt, hogy egy másik bíróság ugyanarról a kérdésről nem mondhatja ki a homlokegyenest ellenkezőjét.

OKIRSCH # 2008.04.21. 07:59

nem tudom megnyitni a linket, beírnád újra? illetve megadnád azt a címet, ahol volt már szó erről?

köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2008.04.21. 07:44

Még mielőtt újra fellángolna a vita, egy egészen friss (még meleg) illusztráció a bíróságok vonatkozó gyakorlatához.

http://www.birosag.hu/resource.aspx?…

Fel sem merül, hogy a kezesség ne szállna át az örökösökre. Annyi igaz, hogy az örökösök - ahogyan minden más hagyatéki tartozásért - ezért is csak az örökség tárgyaival illetve erejéig felelnek.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.04.21. 07:32

Terheli

(Hozzáteszem, néhány hónapja volt ebben a témában egy igencsak kiterjedt vita e hasábokon, volt aki arra az álláspontra helyezkedett, hogy az örökhagyó kezesként vállalt kötelezettségeiért az örökös nem felel.)

OKIRSCH # 2008.04.21. 07:16

Tisztelt Fórumtagok!

Édesanyám meghalt, készfizető kezes volt az unokatestvéreméknek. Az adósok nem fizetik a tartozásaikat. A bank ügyvédje küldött egy felszólítást édesanyám nevére hogy fizessen. Felhívtam telefonon, elmondtam hogy meghalt, azt mondta hogy én mint örökös, édesanyám kötelezettségeiért felelős vagyok, fizessek én.

Kérdésem az, hogy a készfizető kezességi kötelezettsége terheli-e az örököst? Nem személyhez kötött?
Amennyiben nem, mi az a jogszabály, amire hivatkozhatom?

Köszönöm