Láthatással kapcsolatos kérdés


tszan # 2021.06.02. 14:58

Üdvözlök mindenkit!

Láthatással kapcsolatosan lenne egy kérdésem - 2021-ben a lenti láthatás miként kell, hogy alakuljon:

Apa jogosult június harmadik, és július első és harmadik valamint augusztus harmadik naptári hetében (hétfőtől vasárnapig) a kapcsolattartásra a kezdőnap 9.00 órától a zárónap 18.00 óráig

Köszönöm mindenkinek!
Üdv,
TSzan

Tordesillas # 2021.06.05. 09:13

Szigorúan magánvélemény.

Mivel 2021-ben június 14. és június 15. tanítási nap, ezért június 3. hete június 21-27. lenne.
Július 1. hete pedig július 5-11. lenne, mert előző hét hétfő-kedd-szerda még június. Ebből kiindulva július 3. hete július 19-25.
Augusztus 3. hete pedig augusztus 16-22. között lenne.

Szerintem.

Meg kellene kérdezni attól, aki szabályozta. Ha gyámhivatal volt könnyen meg lehet, ha bíróság, akkor hááááát..

Renus777 # 2021.06.12. 20:54

Üdvözlök mindenkit!

Jogi tanácsra lenne szükségem! A fèrjemmel elváltunk, kb 1 ève , és van egy 4 èves kisfiunk aki velem él, és enyém a kizárólagos gyermek felügyelet.
A volt fèrjem most szeretné megválltoztatni ezt , hogy ne csak az enyém legyen hanem közös legyen a felügyelet, persze èn ezt nem szeretném. Lehet e közös ha bíróságra viszi ezt a dolgot?
Mikor elváltunk, (akkor még ő Budapesten maradt , én a kisfiammal vidékre költöztem a szüleimhez.) Ezért úgy lett a làthatàs megállapítva hogy 15 km res körzetbe viheti a gyermeket az anya állandó lakhelyétől számítva, 15 km ren túl csak az én (anya) felügyelete mellett. Ezt most a volt férjem megakarja válltoztatni úgy hogy bárhova vihesse a gyereket magyarországon belül . Megteheti hogy bárhova viheti a 4 èves gyermeket? Megnyerheti ha bíróság elé viszi?
Az utolsó pedig amihez tanácsot kérek, az hogy az apai nagyszülők 25 km re laknak tőlünk (tőlem ès a kisfiamtól), tőlem sosem èrdeklődnek a gyermek után , nem hívjàk a gyermeket, és egyszer sem jöttek ide hoztánk hogy megnézzék pedig jöhetnének nincs akadálya.
Most a volt férjem vinni akarja a gyereket a helyükbe , (mindkèt szüleje màshol lakik mert elvàltak), és kèrni akarja a nagyszülői láthatást ami havi 1 alkalom lenne. Kèrdésem elvihetik az apa nagysźülők làthatàsra a 4 éves gyermeket nèlkülem ? Ha igen mennyi időre? ( az apai nagymama nem rendezett körülmènyek között èl (koszos , rumlis belül a ház ahol lakik) nem szivesen engednèm oda a gyermekem. Így ilyen körülményekben is elviheti nèlkülem láthatásra a gyermeket?

Tordesillas # 2021.06.14. 10:14

1. Lehet-e közös a szülői felügyelet?
Elvileg igen, a leírt körülmények alapján valószínűtlen.

2. Megteheti hogy bárhova viheti a 4 èves gyermeket? Megnyerheti ha bíróság elé viszi?

4:180. § [A kapcsolattartási jog tartalma]
(1) A kapcsolattartási jog magában foglalja a gyermekkel való személyes találkozást, a gyermeknek a lakóhelyéről vagy a tartózkodási helyéről rendszeresen, meghatározott időtartamra történő elvitelét, a gyermekkel időszakonként, elsősorban az oktatási szünetek és a többnapos ünnepek időszakában való huzamos együttlétet, és kiterjed a kapcsolat személyes találkozás nélküli fenntartására.
(2) A kapcsolattartás joga - ha a bíróság vagy a gyámhatóság a gyermek érdekében eltérően nem rendelkezik - az (1) bekezdésben foglalt keretek között kiterjed a gyermek meghatározott időtartamú külföldre vitelére is.
(3) A gyermek elvitelével felmerülő kiadások - ha a bíróság vagy a gyámhatóság eltérően nem rendelkezik - a kapcsolattartásra jogosultat terhelik.

Megteheti és megnyerHETi. Semmilyen más lényeges körülményt nem írtál. Az a 15 km, az is anyai felügyelettel durva, hozzáteszem a körülményeket nem ismerve.

3. Kèrdésem elvihetik az apai nagysźülők làthatàsra a 4 éves gyermeket nèlkülem ? Ha igen mennyi időre?
"A kapcsolattartásra a nagyszülő, a testvér és - ha a szülő és a nagyszülő nem él vagy a kapcsolattartásban tartósan akadályozva van, vagy a kapcsolattartási jogát önhibájából nem gyakorolja - a gyermek szülőjének testvére és szülőjének házastársa is jogosult."

Ha nem tudtok erről békésen megegyezni, majd dönt róla az illetékes gyámhivatal. Havi 1 alkalom a gyakorlatnak megfelelőnek tűnik. De a körülményektől függ.

Magdi87 # 2021.06.19. 19:12

Kedves Mindenki!

Ha a bírósági papírban a nyári szünetből az időszakos kapcsolattartás úgy van leszabályozva, hogy apáé a július és augusztus első két hétvégéje akkor júniusban folyamatos a kapcsolattartás?
5évig így csináltuk, de most az exfeleség kitalálta, hogy az már nyári szünet és az az övé mivel nincs leírva a papírba, hogy elviheti az apuka a gyereket. Szerinte ahogy elkezdődött a nyári szünet onnantól nincs se telefonos se apás hétvége mint folyamatos kapcsolattartás
Köszi előre is a válaszokat

Ibaiba # 2021.06.20. 13:42

Kerdesem lenne nemzetkozi joggal es valassal kapcsolatban.
Angliaban eltunk ott ismerkedtunk meg es 2 gyerekunk szuletett.Anyagilag zsarolt igy kenytelen voltam eladni a hazat es hazajottem a gyerekekkel Magyarorszagra.
A valas folyamatban van es ha meglesz szeretnek angliaba visszakoltozni.
En es a gyerekek kettos alampolgarok vagyunk.
Van e valamilyen ut hogy az allampolgarsagunk gyakorolhassul vagy a gyerekek ha nagyobbak lesznek akkor vissza mehessenek tanulni az apa lathatosaganak megtartasaval.De kulonosebb engedely nelkul.