Köszönöm a válaszokat! Igen, azt tudom, hogy csak az örökség értékéig felelek elvileg, de sajnos az általam örökölt kisebb értékű ház már eladásra került, illetve egy uzsorásé lett, amely ügyletről én szintén nem tudtam, az aláírásom hamisítva lett. Azokból az iratokból sincs még másolatom se, véletlenül tudtam meg, hogy már nem is az enyém. Persze, ez már büntetőjogi felelősség, de még ezek után is kihagytam a rendőrséget és a bíróságot, kizárólag az anyukám miatt. Így viszont nem tudom igazolni, hogy a kedves testvérem teljesen kisemmizett és most jót röhög, hogy még a tartozását is tőlem fogják levinni. Egyszerűen nem tudom elhinni, hogy ez így megtörténhet.
Örökölt adósság és egyéb költségek elkerülése
- 1
- 2
Egy egyszerű bejelentés ahhoz kevés lesz. Ha a végrehajtási lapon (záradákban) vagy a jogutódlást megállapító végzésben nincs benne, hogy korlátja van a tartozásának, akkor a végrehajtó nem veheti figyelembe.
Benli,
Nincs. Örökös vagy, egyetemleges jogutódok a testvéreddel, akár tőled is behajthatják a teljes tartozást. Arra figyelj, hogy jelentsd be a végrehajtónak, hogy mekkora az általad örökölt vagyon hagyatéki végzés szerint értéke, mert csak addig felelsz a tartozásért, többet nem vonhatnak le.
Üdvözletem! Segítséget kérnék örökölt tartozással kapcsolatban. Édesapám 14 évvel ezelőtt hitelt vett fel a bátyám vállalkozásának beindításához. Sajnos egy év múlva meghalt. A hagyatékban nem szerepelt a tartozás, én nem is tudtam róla. A hagyatéki eljárás során én lemondtam az ingatlanról, amire a jelzálog terhelve van a tesóm javára. Volt egy jóval kisebb értékű falusi ház, annak az örökölt negyedéről pedig a testvérem mondott le az én javamra. A felvett hitel nem volt fizetve, az OTP Faktoring 2016 - ban a hagyatéki alapján elkezdte keresni az örökösöket. Akkor kaptam ugyan egy levelet, de azt mondta anyukám, hogy azzal ne is foglalkozzak, az az ő dolguk, intézik. Nem is kaptam azóta semmit, annyit tudtam, hogy 2018-ban született egy megállapodás és fizeti a tesóm rendesen. Sajnos ez persze nem így történt, ma kaptam egy levelet a végrehajtótól, miszerint az én jövedelemből fogják tiltani. Jelenleg semmilyen dokumentummal nem rendelkezem, a végrehajtót nem tudom elérni, a közjegyző napok múlva hajlandó fogadni. Van e bármilyen lehetőségem arra, hogy ebből az egészből kimaradjak? Köszönettel várom a segítő válaszokat!
gscanner
„Egyáltalán nem döntöttem még el, hogy elfogadom-e az örökséget.....Igenis megpróbálok a legjobban kijönni a helyzetből.....A korábbi hozzászólások szerint elvileg örökösként vagyok kötelezhető a költségek viselésére, bár laikusként elnézve, ez nem úgy tűnik.”
Erre a legjobb megoldás, hogy ha előre eldöntöd az örökség visszautasítását és nem arra vársz, hogy hátha valami eltitkolt vagyona kerül elő. Jelezd az önkormányzat felé is ezt, akkor talán van esély, hogy megúszod a temetési költség rendezését. Ha még mindig hezitálsz, akkor jogilag addig vagy törvényes örökös a törvény értelmében - már apukád halálakor egyből azzá váltál szerintem és kötelezni fognak a költségek fizetésére - amíg meg nem teszed, amit írtam.
gscanner
„Az élettárssal kapcsolatosan még mindig az érdekelne, hogy időben, vagy másképp kerül eldöntésre, hogy vonatkozik-e rá a "halála előtt együtt élt vele" kitétel. Hol van ez a határ? ”
Lehet egy nap is, ha azon a napon már nem voltak élettársak. Az nem számít, hogy előtte meddig éltek együtt. Ezen a kérdésen kár lovagolni, csak keserű szájízt hagy.
Hasonló helyzetben a saját és a gyermekem nevében is visszautasítanám az örökséget, bajlódjon vele az, aki akar, fizesse a költséget az, aki akarja.
Az élettárssal kapcsolatosan még mindig az érdekelne, hogy időben, vagy másképp kerül eldöntésre, hogy vonatkozik-e rá a "halála előtt együtt élt vele" kitétel. Hol van ez a határ? Igenis ő volt az élettársa a halála előtt nagyon sokáig, és amikor gondok voltak, csak akkor nem. Általában azt nem tudom, hogy egy ilyen végzés mennyire kötelező jellegű, milyen alapon lehet vele bármit csinálni. Jogilag megtámadni lehet-e, és ha igen, általában milyen alapon.
A végzéshez mellékeltek például egy nyilatkozatot. Azt kérik, hogy nyilatkozzak, hogy elhamvasztani szeretném. Ha nem nyilatkozom, akkor is elhamvasztják, és ugyanúgy rám terhelik, de akkor 15 + 15 nap után indul el a temetési eljárás, így a hűtési/tárolási költségek valamennyivel magasabbak lesznek a végszámlában.
- Ha nyilatkozom, akkor egy kicsivel hamarabb megfogom a költségeket, de gondolom azzal egyúttal el is ismerem, hogy nekem kell kifizetnem azokat.
- Ha nem nyilatkozom, akkor összességében kb 40 ezer forinttal nőnek a költségek, viszont akkor talán nyitva marad a lehetőség egyéb utak előtt, pl. jelezhetem, hogy nem vagyok örökös. A korábbi hozzászólások szerint elvileg örökösként vagyok kötelezhető a költségek viselésére, bár laikusként elnézve, ez nem úgy tűnik.
Kérdés pl., hogy meg tudom-e várni a hagyatéki eljárást, és be tudom-e mutatni az önkormányzatnak hogy nem vagyok örökös, mielőtt mondjuk végrehajtanák a költségeket.
Egyáltalán nem döntöttem még el, hogy elfogadom-e az örökséget, ahogy korábban is írtam, nagyon kiszámíthatatlan pénzügyei voltak. Nagy az esély a negatív egyenlegre, különböző adósságokra, de mindenfelé voltak mindenféle befizetései és befektetései is. Nagy pénzei többször voltak életében, sok cégben volt ilyen-olyan szerepkörökben, volt luxusautó és luxus utazások és luxus életvitel és az élettárs családjának igen komoly pénzügyi támogatása egyebek, de nagy hullámvölgyek is, és ezek váltogatták egymást. Amikor már nem tudta őket fizetni, akkor már nem volt rá szükség. Ezek után én nem szeretnék semmit fizetni.
Ha valaki most olvassa: igen, ez erkölcsileg lehet, hogy szokatlannak tűnik, de sajnos nagyon is gyakori és emberi, és egyébként az önkormányzat szerint is rendszeres, hogy valaki életében rosszul bánt a rokonaival, akik ilyenkor el vannak keseredve, hogy még halálában is árt nekik. Semelyik családtagomhoz nem viszonyulnék így, egyetlen hatalmas kivétel az apám, okkal. Igenis megpróbálok a legjobban kijönni a helyzetből.
gscanner
„Nem jöhet szóba az élettárs...?”
Ő szerintem biztosan nem.
Egyéb út? Mire gondolsz? Még azt sem döntötted igazán el ezek szerint, hogy elfogadod vagy visszautasítod az örökséget. Ha előbbi, akkor egyértelmű, hogy te fizeted a temetést. Bár lehet, hogy meg anélkül is van erre esélyed.
Valóban a költségek viseléséről van szó, az önkormányzat gondoskodik a temetésről. Örökös egyelőre nem vagyok, értesítést nem kaptam és nem jelent még meg a hagyatéki eljárásról semmi a mokk.hu-n, ezért még nem tudtam eldönteni, hogy visszautasítom-e vagy sem az örökséget.
A végzésben egyébként ugye nem azért köteleznek, mert örökös lennék, hanem azért, mert közeli hozzátartozó. Persze attól az az ok még fennállhat.
@Szomorú: nem érzelmi alapon megy persze, erről nem kell győzködnöd.
Úgy látjátok, hogy mindenképp ki kell fizetnem (jogilag, igen, és nem azt nézve, hogy igazságos-e vagy sem), vagy van mód elkerülni? Nem jöhet szóba az élettárs, vagy bármilyen egyéb út?
KBS
Ő pont nem az, mert eleve vissza akarta a teljes örökségét utasítani. Ha nem tette meg mégsem, akkor az bizony gáz, mert abban a pillanatban valóban ő a költségviselő.
gscanner
A hivatalt és a jogot sem érdekli, hogy te milyen viszonyban voltál édesapáddal, mert a jog nem érzelmi alapon működik. Talán ezt kellene megérteni végre.
Ne keverjétek össze azt, hogy ki köteles a temetésről gondoskodni, azzal, hogy kinek kell viselnie a költségeket. Kérdezőt az utóbbi érdekli - az meg pont ő mint örökös.
Ennyi.
Továbbra is érdekel a válasz, ha esetleg valaki tud segíteni, hogy mitől függ az, hogy az élettársnak mikortól, vagy mitől függően szűnik meg a kötelezettsége, illetve főleg az, hogy meg tudom-e támadni a végzést.
Nem haragszom a hivatalra, ezt nem tudom honnan vetted. A hivatal, ahogy írtam, nagyon segítőkész volt és megértő.
gscanner
„Mennyi ideig nem kell együtt élni vajon az élettársának vele két évtized, 20 év után ahhoz, hogy ne ő legyen kötelezve a költségekre?.....Vagy esetleg az is elég, ha már nem tud belőle hasznot húzni? Hol a határ?”
Ne méltatlankodj, főleg ne a hivatalnokra haragudj, mert ő aztán végképp nem tehet róla. Ő csakis egy érvényes jogszabályt tart be. Tök mindegy, hogy most itt az időtartamot firtatod, de te eléggé konkrétan leírtad:
„Az utóbbi 1-2 évben apu külön költözött, kb. hajléktalanként élt itt-ott-amott az országban heteket-napokat, pár hétig ismerős bedugta öregek otthonába, de azt otthagyta, meg a nővérek sem tudták elviselni, aztán élt mindenféle nőknél, vagy éppen albérletben, amit nem fizetett, és akkor próbált szülőtartással lehúzni bennünket, közjegyzői végzéssel, amit sikeresen megállítottam, mert önhibájából került ebbe a helyzetbe.”
Már megbocsáss, de eléggé érdekes lenne, ha valaki mondjuk házastársként elválik, de még utána több évvel is rajta követelik majd azt a tartozást, amit az másik fél később felhalmozott. A temetési költség úgy merült fel, mint hagyatéki hitelezői igény az önkormányzat részéről, hogy akkor bizony már 1-2 éve édesapád „hivatalosan is” egyedül tengette az életét. Tehát szerintem teljesen jogos, hogy rajtad kérik most számon.
Köszönöm!
Mennyi ideig nem kell együtt élni vajon az élettársának vele két évtized, 20 év után ahhoz, hogy ne ő legyen kötelezve a költségekre?
- Két év?
- Két hónap?
- Két nap is elég vajon?
Vagy esetleg az is elég, ha már nem tud belőle hasznot húzni? Hol a határ?
gscanner
Te írtad:
„A végzés szerint a temetkezési törvény értemlében a kötelezésre kötelezett személyek
.....
c. elhalálozás előtt vele együtt élő élettársa”
Majd ezt is:
„Az élettársánál legjobb tudomásom szerint nem volt bejelentve, de teljesen egyértelműen együtt éltek 2 évtizedig, és ezt akár tanúkkal is simán lehet bizonyítani.....Amikor apu használhatatlan szintre züllött le, megszakadt a kapcsolatuk”
„Az ügyintézővel beszéltem, nagyon segítőkész és megértő volt, de amikor azt mondtam, hogy ott az élettársa, azt mondta, hogy jog szerint ő sajnos nem tud másképp eljárni, mert oda nem volt bejelentve. Amikor azt mondtam, hogy bizonyítható, hogy 2 évtizedig ott élt, akkor elbizonytalanodott, de akkor is azt mondta, nem tud mit tenni.”
Azt is elmondtad neki, hogy a halála előtt két évvel már nem voltak élettársak? Lehet akkor máris nem bizonytalanodott volna el annyira. Tehát mivel a halála előtt közvetlenül nem voltak élettársak, így eléggé nehéz lenne kötelezni a temetési költségek kifizetésére szerintem.
És mivel te vagy az a bizonyos „egyéb közeli hozzátartozója”, ezért félek, hogy a hivatalnok teljesen jogosan rád akarja terhelni a temetési költségeket.
Köszönöm!
Új fejlemény:
Megjött az önkormányzattól a végzés, amiben köteleznek, hogy fizessem ki a temetés költségeit. Ezt ha mód van rá, elkerülném. Hogy látjátok, meg tudom-e támadni a végzést, érdemes-e megtámadni, vagy fizessem ki a temetési költségeket?
A végzés szerint a temetkezési törvény értemlében a kötelezésre kötelezett személyek
- aki azt szerződésben vállalta
- akit végrendelet kötelez
- elhalálozás előtt vele együtt élő élettársa
- > 99 óta élt együtt az élettársával
- egyéb közeli hozzátartozója
- > ez lennék pl. én
Volt egy élettársa, akivel 1999 óta élt együtt, és akinek és a családjának ebből komoly anyagi haszna származott. Nekünk viszont semmi. Egyetlen fillér gyerektartást sem fizetett soha életében, stb.
Amikor apu használhatatlan szintre züllött le, megszakadt a kapcsolatuk, és akkor az élettársa olyan üzeneteket kezdett nekem küldeni, hogy nekem kellene őt eltartanom, "MERT Ő AZ APÁD" felkiáltással. Az utóbbi 1-2 évben apu külön költözött, kb. hajléktalanként élt itt-ott-amott az országban heteket-napokat, pár hétig ismerős bedugta öregek otthonába, de azt otthagyta, meg a nővérek sem tudták elviselni, aztán élt mindenféle nőknél, vagy éppen albérletben, amit nem fizetett, és akkor próbált szülőtartással lehúzni bennünket, közjegyzői végzéssel, amit sikeresen megállítottam, mert önhibájából került ebbe a helyzetbe. Egész életében alkoholista volt, "rendes" állása soha nem volt, "üzletemberként" néha nagyon sokat keresett, mert igazából másokat húzott le különböző kétes üzletekben.
Az élettársánál legjobb tudomásom szerint nem volt bejelentve, de teljesen egyértelműen együtt éltek 2 évtizedig, és ezt akár tanúkkal is simán lehet bizonyítani. A kérdés csak, hogy érdemes-e.
Kb 200 ezer forintról van szó, de egyedülálló szülő vagyok, a gyerekem kiskorú, albérletben élünk, és nagyon minimális félretett pénzünk van csak. Épp most váltok állást, arra a pénzre a próbaidő alatt mindenképp szükségem van, ha valami gond lenne.
Az ügyintézővel beszéltem, nagyon segítőkész és megértő volt, de amikor azt mondtam, hogy ott az élettársa, azt mondta, hogy jog szerint ő sajnos nem tud másképp eljárni, mert oda nem volt bejelentve. Amikor azt mondtam, hogy bizonyítható, hogy 2 évtizedig ott élt, akkor elbizonytalanodott, de akkor is azt mondta, nem tud mit tenni.
Szóval mit lehet kezdeni ezzel a végzéssel?
gscanner,
Természetesen van elévülés, a legtöbb ilyen tartozásra általában az alap 5 év az, csak az a kérdés, mikortól kell számítani.
Az öröklés pont olyan, hogy a jogerős hagyatékiig lényegében nincs megállapítva az örökös személye, ezért a követelés elévülése nyugszik (nem telik).
Szóval öröklés után akár 5-6-8 évvel is még elképzelhető, hogy nem évült el egy követelés. De ez sok mindentől függ, esete válogatja, mikor nyugodott, vagy mitől szakadt meg az elévülés (akár úgy is, hogy az örökös nem tudott róla).
Ugyanakkor például a tulajdonjogi igények nem évülnek el. Ha valakinek egy hagyaték ingatlanjára tulajdonjogi igénye van, és az jogos, akkor azt bármikor érvényesítheti később is.
@drbjozsef:
Meddig bukkanhatnak fel később váratlanul ilyen elfeledett adósságok? Gondolom van valamilyen elévülés.
Ha jogos a követelés, az öröknek ki kell fizetnie - ha jóhiszeműen járt el addig, akkor legfeljebb az öröksége értékéig. Az azon felülieket nem - de ennek intézése nem mindig csak egy sima levél, hogy "hé, eefogyott a zsé, felejcs el".
drbjozsef
Nagyon kedves Tőled, köszönöm a tanácsod.
Tisztelettel: Krisztina
Krisztina69,
Mivel a férjednek van két gyermeke, ezért eleve hazugság az, hogy ezt neked kellene rendezned, hiszen ők is örökösök (lennének, ha lenne vagyon).
A lényeg, hogy utasítsd vissza a hagyatékot a közjegyzőnél, ha elhunyna a férjed, akkor meg tudod keresni (mokk.hu) az eljáró közjegyzőt, felhívod, és megbeszéled vele mi a teendő. (Bár ha nincs vagyon, nem fogják tudni behajtani rajtad (se), de sokkal egyszerűbb, ha nem vagy örökösnek nevezve a hagyatéki végzésben, mert követelni azt fogják azért.)
Nagyon szépen köszönöm a válaszokat!
Krisztina
Nem? Feltételezed, hogy a végrehajtás elmúlt 14 évében nem vette észre a végrehajtó, hogy nincsen vagyona, csak a jövedelmet tudja tiltani? Szerintem de.
„Dehogyisnem. Hiszen nincs vagyon a hagyatékban.”
Igen, de ezt alapból a vh nem tudja.
- 1
- 2
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02