Örökölt adósság és egyéb költségek elkerülése

gscanner # 2021.06.27. 10:14

Sziasztok!

Apám nemrég meghalt. Minden lehetséges vele kapcsolatos költséget el szeretnék kerülni, pl. temetés, vagy különféle adósságok öröklése. Kell bármit aktívan tennem ez ügyben?

• Rossz viszonyban voltunk, nem tartottuk a kapcsolatot, hallomásból tudok csak róla dolgokat. Elképzelhető, hogy különféle adósságokat hagyott hátra, pl. adók, magánadósságok, albérleti díjak, de simán el tudom képzelni azt is, hogy strómanként használták különféle ügyletekben, pl. banki kölcsön.
  • Azt tudom, hogy melyik kórházban halt meg, illetve tudom azt is, hogy ki segítette néha és tartotta vele a kapcsolatot.
  • Azt is tudom, hogy legutoljára melyik városban élt albérletben, de előtte 1-2 éven belül legalább 3 helyen élt, átmeneti élettárssal (élettársakkal?), átmenetileg öregek otthonában. Az albérlet tulajához talán fel tudok hajtani egy telefonszámot, ha kellene. Tudtommal több havi lakbérrel tartozik neki.
  • Pár éve közjegyzőn keresztül szülőtartás címén fizetési meghagyással próbálkozott, de a közjegyzőnek ellentmondást terjesztettem elő, így abból végül nem lett semmi. A szüleink korán elváltak, ő gyermektartást soha nem fizetett, önhibájából, az életvezetése miatt (durva alkoholizmus stb.) került saját magát veszélyeztető helyzetbe, bennünket teljesen elidegenített, illetve több szempontból is veszélyes volt ránk nézve. Akkor egy albérletben éltem, amelynek tudta a címét, azért talált meg bennünket a közjegyzői levél. Régóta nem a hivatalos címemen élek.
  • Nem tudom, hogy ki, hol és mikor fog hagyatéki tárgyalást kitűzni. Időközben új albérletbe költöztem, amiről ő sem tudott. Valószínűnek tartom, hogy el fog kerülni az esetleges értesítés.
  • Anyagilag jellemző volt rá az erős hullámzás: nagy bevételek, luxusautó, de pénzszórás és nagy adósságok is. Most úgy tudom, hogy éppen az egyik mélyponton volt, mégsem zárható ki, hogy a valószínű adósságok mellett esetleg ingatlan tulajdona vagy tulajdonrésze vagy vagyontárgyai lehettek vagy valamilyen bankszámlán vagy befektetésben volt pénze.

A kérdéseim:

• Meg kell tudnom, hogy mikor és hol lesz a hagyatéki tárgyalás? Ha igen, hogyan?
  • Elektronikusan, ügyfélkapunk keresztül vajon ki tudnak értesíteni?
  • Le kell mondanom az örökségről?
  • Érintheti az én vagy a testvérem gyermekeit hátrányosan az ő esetleges tartozásai?
  • Ha az öröklés "egyenlege" esetleg pozitív lenne, akkor erről meg tudok-e bizonyosodni úgy, hogy ez számomra ne legyen anyagilag kockázatos?

Tudom, hogy mindez nagyon hidegen és racionálisan hangzik, de megvan neki bőven az oka és a pozitív és negatív érzelmi oldala is.

Előre is köszönök minden segítséget.

gerbera317 # 2021.06.27. 10:37

Le kell mondanom az örökségről?
Visszautasíthatod. Megismétlem: visszautasíthatod.
Meg kell tudnom, hogy mikor és hol lesz a hagyatéki tárgyalás?
Ha nyilatkozni akarsz, akkor mindenképpen.
Ha igen, hogyan?
Legyél kreativ, bakker! Ha ezt a fórumot megtaláltad, akkor arra is képes leszel.
Érintheti az én vagy a testvérem gyermekeit hátrányosan az ő esetleges tartozásai?
Attól függ. Ha az érintett visszautasítja az örökséget (ha egyáltalában van ilyen), akkor nem.
Ha az öröklés "egyenlege" esetleg pozitív lenne, akkor erről meg tudok-e bizonyosodni úgy, hogy ez számomra ne legyen anyagilag kockázatos?
Mekkora egy görény vagy te! Eltemetni nem akarnád, de a pozitív egyenleg érdekelne, mi?

drbjozsef # 2021.06.27. 11:04

gscanner,

A mokk.hu oldalon meg tudod nézni az eljáró közjegyzőt.

Az örökhagyó tartozásaiért főszabály szerint (!), legfeljebb az örökölt vagyon erejéig felelsz. A saját vagyonoddal nem. Úgyhogy vagy előre visszautasítod az egészet a közjegyzőnél, és akkor elfelejted az egészet, vagy vársz, és kiderül van-e pozitív örökség (a költségek levonása után). Ha igen elteszed, ha nem, némi levelezést és utánajárást kockáztatsz, pénzt nem. Na jó, (jó)pártízezret igen, mert ha örökös vagy a temettetést és a közjegyzőt ki kell fizetned mindenképpen, de a hitelezőket már nem.

gscanner # 2021.06.27. 19:34

@gerbera317

"Eltemetni nem akarnád, de a pozitív egyenleg érdekelne, mi?"

Igen, pontosan így van. Érzelmileg nagyon megvisel a dolog, nem nem magyarázom részletesebben.

"Mekkora egy görény vagy te!"

Ezt visszautasítom. A világ nem csak ideális családokból áll. Nagyon szerettem volna, ha másképp alakul. Sokat tettem érte. Ő sokat tett ellene. Most a saját családomat kell megvédenem tőle még a halála után is Nem feltétlen téged akarlak meggyőzni, inkább azok miatt írom, akik esetleg olvassák a fórumot.

Szomorú örökös # 2021.06.27. 20:44

gscanner

Minden lehetséges vele kapcsolatos költséget el szeretnék kerülni, pl. temetés, vagy különféle adósságok öröklése......Ha az öröklés "egyenlege" esetleg pozitív lenne, akkor erről meg tudok-e bizonyosodni úgy, hogy ez számomra ne legyen anyagilag kockázatos?

gerbera317 fórumozóval egyet kell értsek most! Ha a temetés és az esetleges adósságok nem érdekelnek, akkor a pozitív egyenleg se érdekeljen, mert a jóízlés határán belül maradva ezeket is határozottan vissza kell(ene) utasítanod. Légy következetes! Ha rossz viszonyban voltál édesapáddal, akkor a halála után is ragaszkodj ehhez és ne a halála után akard őt szeretett apaként kezelni a hatóságok előtt.

gscanner # 2021.06.27. 20:46

@drbjozsef: köszönöm az infókat.

gscanner # 2021.06.27. 20:47

@Szomorú örökös: Köszönöm (őszintén) a javaslatot, de másképp látom a helyzetet.

Szomorú örökös # 2021.06.28. 04:33

gscanner

Köszönöm (őszintén) a javaslatot, de másképp látom a helyzetet.

Akkor viszont ne csodálkozz rajta, ha úgy minősít valaki, mint ahogy gerbera317 is tette, mert valahol igaza van, ezt nem lehet „másképp” látni. Egy a lényeg, hiába írtad ezt: „Minden lehetséges vele kapcsolatos költséget el szeretnék kerülni, pl. temetés...”, ebben az esetben tuti nem fogod tudni megúszni, mert bevasalják rajtad. Csak akkor úszhatod meg egyedül, ha nem kutakodsz a „pozitív egyenleg” után, hanem simán egyben visszautasítod az egész örökséget.

wers # 2021.06.28. 04:53

Nekem úgy rémlik, hogy a közjegyző a hagyatékin ismertette az örökséget. Meg lehetett ismerni az előtt, hogy nyilatkozna, visszautasítja-e vagy sem.

Ha hagyatéki tárgyalás nélkül hoz végzést abban ismertetve a hagyatékot, utána is van idő azt elfogadni vagy nem.

Vagy rosszul gondolom?

Tényleg úgy kell valamit visszautasítani, hogy nem ismeri a tartalmát?

drbjozsef # 2021.06.28. 05:11

Főszabály szerint megismerheti, persze, és visszautasíthatja utána is.
Két bibi jut az eszembe : az egyik, hogy tartozás előkerülhet a hagyatéki után is, akár évekkel később is. Akkor aztán járkálhat meg levelezgethet, mint jogutód akár a bíróságra is. A másik, hogy sokan nem tudják - bár ez talán a kérdező esetén nem releváns -, hogy ráutaló magatartással is elveszíthető a visszautasítás joga : aki birtokba vagy használatba veszi a hagyaték tárgyait még a végzés vagy a visszautasítása előtt, az már nem utasíthatja vissza a hagyatékot.

wers # 2021.06.28. 05:26

Köszi, valahogy így gondoltam.

gscanner # 2021.06.29. 11:27

@drbjozsef: köszönöm, nagyon hasznos infók. Ha egyszer elfogadom az örökséget, akkor a később felmerülő adósságokkal ezek szerint sokat nem tudok kezdeni?

@Szomorú örökös: eszem ágában sincs őt "szeretett apaként kezelni a hatóságok előtt". Elég rendesen megszenvedte az egész családom őt, mára már generációkon keresztül. Nagyon súlyos károkról beszélhetünk. Nem tudom mennyire vagy képben a nárcisztikus személyiségzavarról. Én tudnék mesélni. https://www.webbeteg.hu/…elyisegzavar

Igen, a társadalmilag elfogadott dolog most az lenne, hogy ha eddig szenvedtem, akkor most is legyek jó gyermek, és szenvedjek tovább. Miért? Mert ő volt az apám? Ennyi? Nem áll szándékomban. Ha tudok vélhetőleg pozitív irányban továbblépni a helyzetből, akkor azt fogom választani. Mert ellentétben vele, nekem fontos, hogy az én gyerekem hogy nő fel.

drbjozsef # 2021.06.29. 11:31

gscanner,

Ha jogos a követelés, az öröknek ki kell fizetnie - ha jóhiszeműen járt el addig, akkor legfeljebb az öröksége értékéig. Az azon felülieket nem - de ennek intézése nem mindig csak egy sima levél, hogy "hé, eefogyott a zsé, felejcs el".

Krisztina69 # 2021.06.29. 18:08

Üdvözletem!
Kérdeznék..
A Férjemmel 14 éve ismerjük egymást, 13 éve vagyunk házasok. Közös Gyerkőcünk nincs. Férjemnek van 2 nagykorú Fia.
Megismerkedésünkkor már a házán jelzálog hitel volt, amit eladtunk, ott az adósság egy része kifizetésre került. De volt és van azóta is egy csomó vh, tiltották a fizetésének 50 százalékát.
Férjem rákos beteg, egy éve leszázalékolták. Rokkant nyugdíjának a felét tiltják. Jelenleg vagy 10 milliós az adósság.
Ingó, ingatlan vagyonunk nincs. Önkormányzati lakásban élünk.
A kérdésem az lenne ha a Férjemmel valami történik akkor ezt az adósságot ki fogja örökölni?
Beszéltem a Végrehajtóval aki azt mondta hogy valakinek kikell fizetnie az adósságot és mivel én vagyok a felesége igy ez rám fog várni.
Nekem a felvett hitelekhez semmi közöm nem volt, nem ismertük egymást amikor Ő ezeket felvette.
Válaszokat előre is köszönöm. Krisztina

Szomorú örökös # 2021.06.29. 19:25

Krisztina69

A kérdésem az lenne ha a Férjemmel valami történik akkor ezt az adósságot ki fogja örökölni?

Valamelyik törvényes örökös, aki elfogajda az öröklést utána. De ő is csak úgy tudom, hogy az örökség erejéig (ha van egyáltalán valami pozitív összeg is még mellette). Ha te úgy gondolod, hogy visszautasítod az örökséget, akkor megy tovább a történet valaki más törvényes örököshöz - jó esetben a két fiúhoz.

Beszéltem a Végrehajtóval aki azt mondta hogy valakinek kikell fizetnie az adósságot és mivel én vagyok a felesége igy ez rám fog várni.

A végrehajtó sok mindent mondhat, de nem biztos, hogy igaza lesz! A lényeg, hogy te nem voltál adóstárs a történetben (ugye tényleg nem???), mert akkor szerintem jó eséllyel hagyatéki hitelezői igény lesz belőle, nem több. Ott pedig majd a közjegyző rendezi a történetet, hogy ki és milyen arányban fogja kifizetni.

Persze csak az én laikus véleményemet olvashattad, ha nem ez a valóság, akkor majd a jogászok kijavítanak.

Krisztina69 # 2021.06.30. 04:30

Szomorú Örökös

Nem! Nem voltam kezes hisz nem ismertük egymást. Minden hitel amit felvett ( jóhiszeműen másnak) az a megismerkedésünk elötti években történt.
Nincs-nem lesz örökség a Férjem után. Semmi vagyona, sem ingó sem ingatlan. Ilyenkor miről mondjanak le a Gyerekek és akàr én is?
Köszönöm a vàlaszt! Krisztina

Szomorú örökös # 2021.06.30. 05:33

Krisztina69

Nincs-nem lesz örökség a Férjem után. Semmi vagyona, sem ingó sem ingatlan. Ilyenkor miről mondjanak le a Gyerekek és akàr én is?

Mint írtam, én is csak sok mindent innen tanultam, mert csak egy laikus fórumozó vagyok hozzád hasonlóan, de az biztos, hogy nem lehet lemondani az örökségről. A szakszó itt a hagyaték visszautasítása. Mivel csak adósság marad után, így ez a legjobb lépés mindenki részéről és akkor a végrehajtó is jó esettel szerintem mehet a sóhivatalba a követelésével. De ha nem így van, akkor úgyis kijavítanak majd.

wers # 2021.06.30. 05:53

Szerintem végső soron az állam örököl, miután mindenki visszautasította a hagyatékot. Az adósságot is. Így nem ördögtől való a vh kijelentése, hogy valaki majd kifizeti.

drbjozsef # 2021.06.30. 06:10

Így nem ördögtől való a vh kijelentése, hogy valaki majd kifizeti.

Dehogyisnem. Hiszen nincs vagyon a hagyatékban. Természetesen az állam is csak a hagyaték értékéig felel a tartozásokért, ha az lesz a jogutód. Nem fogja ezt senki kifizetni. A hitelezőknek bukó, így jártak.

wers # 2021.06.30. 06:18

Dehogyisnem. Hiszen nincs vagyon a hagyatékban.

Igen, de ezt alapból a vh nem tudja.

drbjozsef # 2021.06.30. 07:09

Nem? Feltételezed, hogy a végrehajtás elmúlt 14 évében nem vette észre a végrehajtó, hogy nincsen vagyona, csak a jövedelmet tudja tiltani? Szerintem de.

Krisztina69 # 2021.06.30. 07:27

Nagyon szépen köszönöm a válaszokat!

Krisztina

drbjozsef # 2021.06.30. 07:35

Krisztina69,

Mivel a férjednek van két gyermeke, ezért eleve hazugság az, hogy ezt neked kellene rendezned, hiszen ők is örökösök (lennének, ha lenne vagyon).

A lényeg, hogy utasítsd vissza a hagyatékot a közjegyzőnél, ha elhunyna a férjed, akkor meg tudod keresni (mokk.hu) az eljáró közjegyzőt, felhívod, és megbeszéled vele mi a teendő. (Bár ha nincs vagyon, nem fogják tudni behajtani rajtad (se), de sokkal egyszerűbb, ha nem vagy örökösnek nevezve a hagyatéki végzésben, mert követelni azt fogják azért.)

Krisztina69 # 2021.06.30. 11:37

drbjozsef

Nagyon kedves Tőled, köszönöm a tanácsod.

Tisztelettel: Krisztina

gscanner # 2021.07.13. 08:28

@drbjozsef:

Meddig bukkanhatnak fel később váratlanul ilyen elfeledett adósságok? Gondolom van valamilyen elévülés.

Ha jogos a követelés, az öröknek ki kell fizetnie - ha jóhiszeműen járt el addig, akkor legfeljebb az öröksége értékéig. Az azon felülieket nem - de ennek intézése nem mindig csak egy sima levél, hogy "hé, eefogyott a zsé, felejcs el".