Sziasztok!
Apám nemrég meghalt. Minden lehetséges vele kapcsolatos költséget el szeretnék kerülni, pl. temetés, vagy különféle adósságok öröklése. Kell bármit aktívan tennem ez ügyben?
- Rossz viszonyban voltunk, nem tartottuk a kapcsolatot, hallomásból tudok csak róla dolgokat. Elképzelhető, hogy különféle adósságokat hagyott hátra, pl. adók, magánadósságok, albérleti díjak, de simán el tudom képzelni azt is, hogy strómanként használták különféle ügyletekben, pl. banki kölcsön.
- Azt tudom, hogy melyik kórházban halt meg, illetve tudom azt is, hogy ki segítette néha és tartotta vele a kapcsolatot.
- Azt is tudom, hogy legutoljára melyik városban élt albérletben, de előtte 1-2 éven belül legalább 3 helyen élt, átmeneti élettárssal (élettársakkal?), átmenetileg öregek otthonában. Az albérlet tulajához talán fel tudok hajtani egy telefonszámot, ha kellene. Tudtommal több havi lakbérrel tartozik neki.
- Pár éve közjegyzőn keresztül szülőtartás címén fizetési meghagyással próbálkozott, de a közjegyzőnek ellentmondást terjesztettem elő, így abból végül nem lett semmi. A szüleink korán elváltak, ő gyermektartást soha nem fizetett, önhibájából, az életvezetése miatt (durva alkoholizmus stb.) került saját magát veszélyeztető helyzetbe, bennünket teljesen elidegenített, illetve több szempontból is veszélyes volt ránk nézve. Akkor egy albérletben éltem, amelynek tudta a címét, azért talált meg bennünket a közjegyzői levél. Régóta nem a hivatalos címemen élek.
- Nem tudom, hogy ki, hol és mikor fog hagyatéki tárgyalást kitűzni. Időközben új albérletbe költöztem, amiről ő sem tudott. Valószínűnek tartom, hogy el fog kerülni az esetleges értesítés.
- Anyagilag jellemző volt rá az erős hullámzás: nagy bevételek, luxusautó, de pénzszórás és nagy adósságok is. Most úgy tudom, hogy éppen az egyik mélyponton volt, mégsem zárható ki, hogy a valószínű adósságok mellett esetleg ingatlan tulajdona vagy tulajdonrésze vagy vagyontárgyai lehettek vagy valamilyen bankszámlán vagy befektetésben volt pénze.
A kérdéseim:
- Meg kell tudnom, hogy mikor és hol lesz a hagyatéki tárgyalás? Ha igen, hogyan?
- Elektronikusan, ügyfélkapunk keresztül vajon ki tudnak értesíteni?
- Le kell mondanom az örökségről?
- Érintheti az én vagy a testvérem gyermekeit hátrányosan az ő esetleges tartozásai?
- Ha az öröklés "egyenlege" esetleg pozitív lenne, akkor erről meg tudok-e bizonyosodni úgy, hogy ez számomra ne legyen anyagilag kockázatos?
Tudom, hogy mindez nagyon hidegen és racionálisan hangzik, de megvan neki bőven az oka és a pozitív és negatív érzelmi oldala is.
Előre is köszönök minden segítséget.