Akkor sem. Az csak azt jelenti, hogy a vevő arra hivatkozott. Hivatkozhatott volna a rossz almatermésre is.
Örökölt ingatlan értékcsökkenése
Köszönöm a választ!
Akkor sem nyilvánvaló, ha az adás-vételi szerződésben benne van, hogy a megbontás miatt kevesebb az ár az előzetesen ajánlott értéknél?
Amikor a nagyapátok eladta a közös tulajdonú ingatlanon álló épület egy részét, akkor a hozzájárulásotok nélkül, jogosulatlanul járt el. A jogtalan magatartással okozott kárt köteles megtéríteni - de az, hogy a kár azonos lenne azzal az összeggel, amivel a vevő kevesebbet fizetett, egyáltalán nem nyilvánvaló. Amit biztosan eredményesen követelhetsz, az a cserepekből befolyt összeg rád eső része.
Szerinted milyen érvelés állná meg a helyét?
Van esélye egy pernek - de nem ezzel az érveléssel. Szerintem. És valószínűleg a megnyerhető összeg sem lesz akkora. Néhány tízezer forintért meg már nem biztos, hogy érdemes befektetni az időt, fáradságot.
A rövid történet, amiben segítséget szeretnék kérni:
Nagyapám és nagyanyám közösen birtokolt egy telket, rajta a lakóházukkal. Nagyanyám meghalt, az ingatlan rá eső 50%-ából törvényesen 1/27-ed részt örököltem. Nagyapám és az örökösök (velem együtt) közösen megegyeztek, hogy az ingatlant eladják egy cégnek, aki 18.000.000 ft-ot ígért érte előzetesen. Ebből a pénzből én így 1/54-ed részt, azaz 333.333 ft-ot kaptam volna. Erről az összegről előzetesen külön-külön minden örökös szándéknyilatkozatot is aláírt. Fontos, hogy a papíron a konkrét összeg szerepelt, esetemben 333.333 Ft.
Az adás-vételi szerződés aláírásának napján azonban a vevő cég képviselője tájékoztatott arról, hogy nagyapám, aki 50%-os tulajdonos volt az ingatlanban, harmadik személynek engedélyt adott a telken lévő ház cserepeinek elhordására (persze a cserepekért nagyapámnak fizettek). Ennek az lett az eredménye, hogy azok, akiknek ezt az engedélyt megadta, lebontották és elhordták az egész házat. Így a vevő cég az előzetesen ígért 333.333 ft helyett 170.000 ft-ot ajánlott a tulajdonrészemért, arra való hivatkozással (ez az adás-vételi szerződésben is szerepel), hogy a házat időközben "megbontották". Ezt az összeget anyagi helyzetemre és tárgyalási pozíciómra való tekintettel kénytelen voltam elfogadni.
A 170.000 és 333.333 ft különbségét megpróbáltam nagyapámtól elkérni, mivel úgy gondolom, ő a felelős azért, hogy végül kevesebbet kaptam a tulajdonrészemért, mint amennyit előzetesen ígértek érte. Arról nem is beszélve, hogy aminek az elhordására ő engedélyt adott, az 1/54-ed részben az én tulajdonomban volt, mivel akkor még nem jött létre a céggel az adás-vétel. Tehát egyrészt a tulajdonom megbontásával, másrészt az eladásból származó bevételem jelentős csökkentésével károsított meg. Ő persze elzárkózott a különbözet kifizetésétől, erre én engedtem: beértem volna 100.000 ft-tal a különbözetből. Ezt sem akarja kifizetni, így fontolgatom a bírósági utat. Szerintetek érdemes perelnem?
Előre is köszönök minden választ.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02