Gyermekveszélyeztetés =? elidegenítés


Kovács_Béla_Sándor # 2021.09.19. 14:35

Tudod, Szomorú, egyszer azt mondta egy bíró: "nem egy hatéves gyerek fogja megmondani, hogy neki mi a jó, és mit ítéljek". Teljesen egyetértek vele.
De egy ilyen korú gyereket nem is szabad egy ilyen döntésre rákényszeríteni.

(Egyébként a törvény azt mondja, a kellő belátási képességgel rendelkező gyermek véleményét ki kell kérni - 14 fok felett egyenesen kötelező.)

gerbera317 # 2021.09.19. 14:04

Gyermekelhelyezés ügyében utoljára Salamon hozott bölcs döntést. De azt is csak a "bölcs" jelző illeti meg, a jó semmiképpen. Ráadásul nem is ügydöntő döntés volt, hanem csak közbülső döntés.
A mai bírók azért vannak nehéz helyzetben, mert ma már mindkét szülő simán rávágná, hogy "OK, vágjuk ketté". Mert egyik sem a gyermek javát tartja szem előtt, hanem csakis a saját érdekét. Én itt sem látom másként.

Szomorú örökös # 2021.09.19. 13:58

Itt merül fel az a kérdés, hogy ilyenkor vajon a gyereket miért nem kérdezik meg, hogy melyik szülőnél szeretne élni...egyszerűen jogi úton bepaterolják valamelyikhez és ez egyáltalán nem pozitívan hat a gyerek életére később. :-O

Kovács_Béla_Sándor # 2021.09.19. 12:36

Nehéz ügy. Mennyi idős az a gyerek?

Tibi2 # 2021.09.19. 09:37

Tisztelt K.B.S!

Már kértem a szülői felügyeleti jog megváltoztatását és meg is kaptam az un. kizárólagos szülői felügyeleti jogot.
Az a probléma, hogy sajnos a gyermekem a jogerős bírósági ítélet ellenére nem költözött hozzám.
Miután elfogyott a türelmem, végrehajtást kértem a bíróságtól
A végrehajtás meg is történt, de a gyermekem visszaszökött.
MOST ITT TARTUNK.
A visszaszökés azért történt, mert a gyermekemet a 4 év alatt teljesen elidegenítették, ellenem nevelték.
MIt tegyek ezek után? A gyámügyi hivatalba jelentem. Ezen kívül?

Minden felelősség engem terhel, de sajnos így nem tudom ellenőrizni a gyerekemet. Ha valami történne vele, engem szedne elő a hatóság, mert a bíróság engem ruházott fel a kizárólagos szülői felügyeleti joggal és ez jogerőre emelkedett.

László

Kovács_Béla_Sándor # 2021.09.19. 08:08

Miért nem a szülői felügyelet gyakorlásának a megváltoztatását kéred?

Tibi2 # 2021.09.19. 07:44

Tisztelt Fórumozók!

Szeretnék választ kapni az alábbi kérdésekre
Magyarországon az elidegenítés, ellennevelés nem bűcselekmény viszont a gyerekveszélyeztetés szerepel a Btk. paragrafusai között.
Gyermekveszélyeztetés bűntette miatt eljárást indult, mert gyermekeimet a gyámügyi hivatal által kiszabott pénzbírság ellenére sem hozhattam el éveken keresztül volt feleségemtől. Gyermekeimmel való kapcsolatomat volt feleségen és volt anyósom az évek óta tartó rendszeres és szisztematikus láthatás akadályoztatás miatt a NULLÁVAL tette egyenlővé.

1.) Gyermekveszélyeztetés = Láthatás akadályoztatásával?
2.) Gyermekveszélyeztetéssel = elidegenítéssel, ellenneveléssel?
3.) Láthatás akadályoztatása = elidegenítéssel, ellenneveléssel?

Elindítottam egy un. személyiségi jogok megsértése c. pert, mert volt feleségem szövetkezve szüleivel az elmúlt 4 évben bizonyíthatóan kb. 100 + 50 szer akadályozták a láthatást.
100x szor a volt feleségemnél, 50x szer volt anyósomék lakásánál történtek a láthatások akadályoztatásai.
Ennek bizonyítására kérni fogjuk a tárgyaláson a 100+50 rendőri intézkedés jegyzeteinek bekérését.
A kért sérelmi díjat a meghiúsított láthatások miatti elidegenített gyermekeim pszichológusi vizsgálatok költségeinek fedezésére kívánom majd felhasználni.
4.) Kizárólag csak a volt feleségem büntethető vagy a nagyszülők is akik bizonyíthatóan segédkeztek, szövetkeztek? Az elindított perben az alperes csak volt feleségem!

5.) Kérhetjük a tárgyaláson a gyermekek pszichológusi vizsgálatának elrendelését, ill. ennek alapján az apa gyermekektől való elidegenítésének/ellennevelésének tényének megállapítását?

Köszönettel:
László