Gyermekveszélyeztetés =? elidegenítés


Tordesillas # 2021.10.15. 20:58

Nagy Izabella

Téged illet a kizárólagos szülői felügyeleti jog. Igazolványok aláírásához nem kell az apa is pl.

De..

2013. évi V. törvény a Polgári Törvénykönyvről

4:175. § [Közösen gyakorolt szülői felügyeleti jogok]

(1) A különélő szülők a gyermek sorsát érintő lényeges kérdésekben közösen gyakorolják jogaikat akkor is, ha a szülői felügyeletet a szülők megállapodása vagy a bíróság döntése alapján az egyik szülő gyakorolja, kivéve, ha a gyermekétől különélő szülő felügyeleti jogát a bíróság e tekintetben korlátozta vagy megvonta.

(2) A gyermek sorsát érintő lényeges kérdésnek tekintendő a kiskorú gyermek nevének meghatározása és megváltoztatása, a szülőjével azonos lakóhelyén kívüli tartózkodási helyének, huzamos időtartamú vagy letelepedés céljából történő külföldi tartózkodási helyének kijelölése, állampolgárságának megváltoztatása és iskolájának, életpályájának megválasztása.

(3) Ha a különélő szülők egyes, a (2) bekezdésben meghatározott, közösen gyakorolt felügyeleti jogosítványok tekintetében nem tudnak megegyezni, erről a gyámhatóság dönt.

4:176. § [A különélő szülő tájékoztatási kötelezettsége]

Ha a bíróság a gyermekétől különélő szülőt feljogosítja a gyermek gondozásával, nevelésével összefüggő egyes feladatok ellátására, a vagyonkezelés és a gyermek vagyoni ügyeiben a törvényes képviselet gyakorlására, a szülői felügyeletet e tekintetben a különélő szülő gyakorolja. A különélő szülő tevékenységéről a szülői felügyeletet egyébként gyakorló szülőt tájékoztatni köteles.

Iskola megválasztásába, életpálya választásába beleszólhat, ha nincs köztetek egyetértés a gyámhivatal döntését kell kérni.

A közös gyermeketek hány éves?

Ha igaz amiket leírtál elhanyagolható az esélye, hogy egy szülő felügyeleti jog megváltoztatása iránti pert megnyerjen, azaz őt jogosítsák fel a szülői felügyeleti jog kizárólagos gyakorlására, pláne hogy közös szülői felügyeleti jog gyakorlásáról döntsenek.

A kapcsolattartással is kellene valamit csinálni:
A gyermek érdekét nézve, a körülményeket mérlegelve lehetne korlátozni, szüneteltetni, felügyelt kapcsolattartást kérni a gyámhivataltól.

Bea8207 # 2021.10.15. 22:23

Tordesillas! Köszönöm a választ! Sajnos a végzés nem tartalmazza,hogy mily módon változtathatja a láthatás idejét,vagy hogy meddig kell szólnia,hogy ne sérüljenek a jogaim. A gyerek üzeneteinek figyelése jogellenes lenne,vagy van jogom hozzá a gyermekeim védelmében?

drbjozsef # 2021.10.16. 05:56

A gyerek üzeneteinek figyelése jogellenes lenne,vagy van jogom hozzá a gyermekeim védelmében?

A kiskorú gyereked esetén jogszerű. Bár egészen bizonyosan nem célszerű...

Nagy Izabella # 2021.10.16. 14:14

Szia Tordesillas!

A gyermek 12 éves, probléma kerülő.
A kapcsolattartási zuhanórepülés 6 éve tart. Nem tud nemet mondani, mert rosszul érzi magát tőle, nagyon empatikus a gyerek, mindenkit maga elé helyez. Egy hárító burkot vett fel, amivel megússza, ha kellemetlen kérdéseket kap idegen környezetben ésa burokban csak kevés embert enged közel magához. Kifele sugározza azt, amit hallani és látni szeretnének, belül meg sérül.
Eleinte megviselte, hogy a többi gyerekre hivatkozva nincs rá idő, most már fezdi felérni ésszel, hogy az embernek arra van ideje a szabad idejéből, amire akar, egy telefont bármikor el lehet engedni, és még ez sincs, sőt telefonhoz kérés sem, ha beszélünk. Azt hiszem, a helyzet visszafordíthatatlan: a kislány kötelességtudatból megy, ha viszik, egy évben egyszer. Ha a lelkére kötöm neki és az apjának is, hogy ne fürödj a Velencei- tóban, mert döglött halakkal van tele, képtelen azt mondani az apjának, hogy nem, és hazajön bőrbetegséggel, a fele ruhával, amit vele adtam- pl 2 év múlva ér vissza a nyári ruha, mikor már kinőtte, vagy a játéka nélkül, mert ott maradt, és még sorolhatnám napestig.
Azt mondja, amit hallani akar az apja, hogy megússza a kényelmetlen helyzeteket idegenbe, ezért az apa azt gondolja, hogy én beszélek a kislány szájából, ha visszamondja az elvitelt. Közbe csak nyuszi, de hogy is várható el, hogy felvállalja egy 12 éves gyerek a konfliktust, ami után még ott kell töltenie pl 5 napot, mikor ha nem válaszol a kérdésre a telefonba is, az apja addig nyaggatja, még 5-6. nekifutásra ki nem facsarja belőle, amit hallani akar?
Nem tudom, mit lehet ezzel kezdeni.
Illetve már tudom, abból, amit leírtál: csak a név, iskola, költözés témakörbe van beleszólása, az utóbbiba is csak akkor, ha a kislány tőlem eltérő címre költözik, ha egy helyre akarunk elköltözni, nyilván nincs. Úgy gondolom, egy általános iskola váltás nem tartozik az életútjára meghatározó dolgok közé, hisz ált iskola ez is- az is. Erre jövő nyáron sok fog kerülni, azért is mentem ennyire bele.

Úgy gondolom, új megvilágosodásommal élni fogok, és ennek tükrében hozom ezután a döntéseimet. Köszönöm a segítséged! Bármi hozzáfűzni valód felmerül még, mondd nyugodtan, nyitott vagyok mindenre.

Köszi!
Iza

Bea8207 # 2021.10.25. 06:47

Sziasztok! Mivel mondtátok,hogy kiskorú gyermek üzeneteinek elolvasása jogszerű,rávettem magam,s megnéztem. Sajnos a volt párom élettársa folyamatosan ellenem hangolja,s nyomdafestéket nem tűrő jelzőkkel illet. Lefotóztam. Ezeket felhasználhatom egy esetleges gyámügyi ügyintézés során? Biztos,hogy nem sértettem meg ezzel a gyermekem jogait?

Tordesillas # 2021.10.27. 13:10

Szerintem fel.

drbjozsef # 2021.10.27. 16:25

Bea8207,

Bármit felhasználhatsz, akár jogszerűtlenül szerzett bizonyítékot is, bár én nem csodálkoznék, hogy ha ez kiderül, a gyerek tényleg az apjához akar majd kerülni...