Ki őrízheti az örökölt vagyont


drbjozsef # 2021.09.24. 08:56

Misztikus? Ebben az országban? Egy kórházi adatkiadás random embernek? Vagy éppen valamilyen adat ki nem adása, amit törvény ír elő? Ugye, csak viccelsz...

conor # 2021.09.24. 07:30

Úgy, hogy a korház számítógépes rendszerében ő meg volt adva kapcsolattartónak (én nem), illetve a kórházi dolgozó nem tudta, hogy az ügyvezető hölgy meghatalmazása érvényét vesztette édesapám halálának időpontjában. (Komoly vitám volt emiatt a kórház jogi osztályával, hogy én is kaphassak tajékoztatást apám halálának körülményeiről, illetve megkaphassam a betegdokumentációt, zárójelentést stb..)

Kovács_Béla_Sándor # 2021.09.23. 17:57

Kezd a sztori misztikussá válni. Hogy adnák ki egy kórházban elhunyt személy személyes tárgyait egy random idegennek?

conor # 2021.09.23. 13:51

Nem azt mondom, hogy nem járt ott senki, hanem, hogy édesapám nem járt ott. A nevezett hölgy viszont édesapám halála után is járt a házban.

drbjozsef # 2021.09.23. 07:14

conor,

Ha az a feltételezésed, hogy hónapok óta nem járt ott senki, akkor mire ez a cécó?
Bármilyen értékesebb ingóság jó eséllyel már valóban nincs ott, arra lényegében keresztet vethetsz (ha volt).

Én megmondom mit tennék : fognék két barátomat, bemennék folyamatosan videózva, körbejárnám a lakást, ha van ott bármi értékes azt leltároznám, és ezt az iratot aláíratnám a két barátommal mint tanúval. Ha értékes holmi egyértelműen édesapád személyes tárgya, nincs köze a céghez, azt akár el is hoznám, természetesen ezt is rögzítve a jegyzőkönyvben.

Pusztán azért, mert kulccsal bementél, nem fognak megbüntetni, bármivel is fenyegetőzik az illető. Ha elviszel valamit, az lehet vita tárgya, de fenti eljárással ezt lényegében kiiktathatod.

conor # 2021.09.23. 05:59

Nem, ugyanis a hölgy férjezett.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.09.23. 05:44

Nem volt véletlenül az élettársa?

conor # 2021.09.23. 05:36

Az előzményekről még annyit, hogy édesapám halála napján, a nevezett ügyvezető vette át édesapám összes személyes holmiját, iratait, kulcsait a kórházban.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.09.23. 05:33

Te kevered azt, hogy egy cég "tevékenységet folytat", és hogy "működik".

Kulcsom nekem is van a házhoz
Akkor?

conor # 2021.09.23. 05:28

A szóban forgó ház édesapámé (1/1 tulajdon), ott lakott amíg kórházba nem került. A Kft. az ő munkáján alapult (orvos), egy másik bérelt helyen folyt az üzleti tevékenység. A házban nem volt rendelés az kizárólag édesapám lakóhelye volt, illetve a Kft. székhelye van oda bejegyezve. Tehát igen, egy másik bérelt telephelyen folyt tevékenység, ahová édesapám bejárt dolgozni. A jelenlegi cégvezető nem tartózkodik ott mert amúgy sem ott folyt az üzleti tevékenység. A bérleti szerződést már korábban felmondták édesapám állapota miatt (stroke/bal oldali bénulás). Édesapám halálával amúgy sem tud tovább működni a cég, hiszen a nevezett ügyvezető nem orvos és nem is foglalkozik ilyen jellegű tevékenységgel mint amivel édesapám. Ő a volt asszisztens a cégben. Kulcsom nekem is van a házhoz de ettől még tisztázni szeretném, hogy mit szabad és mit nem, mivel feljelentéssel fenyegetett meg az ügyvezető ha és amennyiben a szomszédok jelzik neki, hogy én bementem oda. Nem szeretnék elvinni semmit, valójában 8 hónapja nincs ott senki és elképesztő kosz lehet a lakásban, illetve az 1500 nm-es telken is elkél egy kis kertrendezés.

drbjozsef # 2021.09.22. 05:21

Nem látom ezt.
"Ez az ügyvezető hölgy megtilthatja-e nekem mint törvényes leszármazónak, hogy az ingatlanba bemenjek? "

conor, ebben az ingatlanban most az ügyvezető működteti a Kft.-t, oda jár dolgozni, van ott valamilyen ingósága a cégnek, vagy ez csak egyszerűen a cég bejelentett székhelye, és a telephely meg a munka máshol van? Ott van rendszeresen az ügyvezető az ingatlanban?

Kovács_Béla_Sándor # 2021.09.21. 20:44

De ő nem azt szeretné, hanem kulcsot akar kapni.

drbjozsef # 2021.09.21. 18:45

Persze.
De éppen ezért szeretne az apja saját tulajdonú (!) ingatlanába bejutni, ami amúgy egy Kft. székhelye is.

Szerintem az ügyvezető épp ezért nem tilthatja ki, legfeljebb egyeztetett időpontban, a jelenlétében mehet be a (leendő) örökös. De hogy egyáltalán nem? Ne már.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.09.21. 17:58

Szerintem mondtuk már, hogy a gyakorlatban mi a helyzet a nem lajstromozott ingóhagyatékkal...

drbjozsef # 2021.09.21. 15:53

(vagy csak az, ami a könyvekben van.)

drbjozsef # 2021.09.21. 15:53

Ez tök szép, hogy meg lehet állapítani könyvekből, csak hát jó eséllyel így nem lesz mit megállapítani, hiszen nem lesz semmi a lakásban...

oligaliga # 2021.09.21. 13:47

Nem szokott érdekelni a kérdező motivációja, csak ha annak jelentősége van a tényállás szempontjából. Az, hogy mi tartozik a hagyatékba és mi a cég vagyonába, elviekben a társaság könyveiből kiderül (ami nem a cégé, az az örökhagyóé). Nem biztos, hogy amit te édesapádnak vagyonának tartasz, az valóban az övé volt.

conor # 2021.09.21. 11:33

Kedves Oligaliga!

Köszönöm.
Engem nem a saját haszonszerzés vezérelt a kérdés feltételekor. A bankszámlája sem érdekel ilyen formán. Egyszerűen az zavar, hogy egy idegen simán széthordhatja a hagyatékot anélkül, hogy a törvényes leszármazók meg tudnák ezt akadályozni illetve meg tudnák magukat ez ellen védeni. A hagyatéki eljárásról van már némi fogalmam, viszont ez még nagyon sok idő mire ki fogják tűzni illetve mire hagyatékátadó végzés születik.

oligaliga # 2021.09.21. 10:53

Az ügyvezető azt tudja megtiltani, hogy a társaság székhelyére belépj. Magáncégként joga van hozzá, és igen, feljelenthet, ha a tiltása ellenére belépsz, mert az magánlaksértésnek minősül.

Édesapád személyes bankszámlájához pedig akkor férhetsz hozzá, ha a hagyatékot a közjegyző átadta.

A cég bankszámlája nem része a hagyatéknak, arról csak a törzsbetét örökösét kell tájékoztatni.

conor # 2021.09.21. 08:16

Kedves Fórum!

Édesapám nemrég hunyt el. Felesége nincs. Több gyermeke van akik a törvényes leszármazói. A hagyatéki eljárás még nem indult el. Édesapám cége (Kft) az általa tulajdonolt ingatlanban, az ő lakóhelyén van bejegyezve. Édesapám alapítója volt a Kft.-nek emellett 1 fő ügyvezető van. Ez az ügyvezető hölgy megtilthatja-e nekem mint törvényes leszármazónak, hogy az ingatlanba bemenjek? Ergo neki lehet bejárása az ingatlanba és az összes ingósághoz (tehát a teljes hagyatékhoz, bankszámlákhoz) hozzáfér. Hogy lehet, hogy az öröklésben érdekeltek alá lehetnek rendelve egy vadidegen embernek azaz az ügyvezetőnek? Milyen jogszabály és törvény alapján jelenthetne fel, ha én mégis bemennék az ingatlanba?
Lehet-e olyan meghatalmazása az illető hölgynek ami az elhunytól származik - tudomásom szerint a meghatalmazó halála után felhasznált meghatalmazás jogellenes?

Segítségüket előre is köszönöm!