Bocsánatot kérek, lehet, hogy nem jól tudtam...én nem vettem át, ment a hagyatékba, és osztódott az örökösök között. De tény, hogy én nem egy háztartásban éltem az örökhagyóval, "csak" meghatalmazásom volt a posta felé. Márpedig a meghatalmazás érvényét veszíti halál esetén. Lehet, hogy ezzel kevertem. Elnézést még egyszer.
Nyugdíj halál esetén, Kinek jár?
Köszönöm a választ! Igazából úgy látom mindenki mást mond.
Közben írtam az öröklésijog oldalnak, tőlük az a válasz érkezett hogy be kell jelenteni és a testvéreimnek is jár belőle.
Nem volt bennem rossz szándék, az Onyf leírásából én tényleg úgy értelmeztem hogy az számít kivel élt törvényesen együtt egy háztartásban.
Nikolett,
Jól olvasod, és Ancsa téved : az utolsó, még az elhunytnak járó nyugellátás (a halál napjának tárgyhónapjára) nem képezi a hagyaték tárgyát, azt a leírtak szerint lehetett felvenni, vagy lehet utólag is igényelni a nyufigtől.
Lásd :
1997. évi LXXXI. törvény 83.§ (2) bekezdés.
Igen, valóban lehetne máshogy fogalmazni.
"A fel nem vett ellátást a nyugdíjassal annak elhalálozásakor közös háztartásban együtt élt házastársa, gyermeke, unokája, szülője, nagyszülője, testvére igényelheti - ebben a meghatározott, egymást követő sorrendben, a halálesetet követő egy éven belül -, ezek hiányában pedig az örökös a hagyatéki végzés jogerőssé válása napjától számított egy éven belül. "
Ezt értelmeztem én úgy hogy elsődlegesen az számít hogy kivel élt közös háztartásban. Kicsit csalóka ezért ez a leírás.
Ilyet biztosan nem olvastál, hogy a vele közös háztartásban élő személyt illeti meg. Max. azt, hogy ő jogosult fölvenni.
Igen, a nyugdíj is a hagyaték része.
Üdv. A kérdésem az lenne hogy a testvérem idén elhunyt. Velem közös háztartásban élt 17 évig. A testvérem egy keddi napon hunyt el, a nyugdíját pénteken én felvettem, 2 havi nyugdíjat kapott visszamenőleg. Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság oldalán azt olvastam hogy a vele közös háztartásban élő személyt illeti meg. Mivel gyermeke, házastársa nem volt ezért ez én lennék. A hagyatékba ezt az összeget nem jelentettem be. A hagyatékban rajtam kívül még 2 testvérem van feltüntetve. Hibát követtem el? Az általam felvett összegből nekik is járt volna?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02