Nyugdíj halál esetén, Kinek jár?


Nikolett # 2021.11.25. 01:20

Üdv. A kérdésem az lenne hogy a testvérem idén elhunyt. Velem közös háztartásban élt 17 évig. A testvérem egy keddi napon hunyt el, a nyugdíját pénteken én felvettem, 2 havi nyugdíjat kapott visszamenőleg. Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság oldalán azt olvastam hogy a vele közös háztartásban élő személyt illeti meg. Mivel gyermeke, házastársa nem volt ezért ez én lennék. A hagyatékba ezt az összeget nem jelentettem be. A hagyatékban rajtam kívül még 2 testvérem van feltüntetve. Hibát követtem el? Az általam felvett összegből nekik is járt volna?

Ancsa01 # 2021.11.25. 21:23

Ilyet biztosan nem olvastál, hogy a vele közös háztartásban élő személyt illeti meg. Max. azt, hogy ő jogosult fölvenni.
Igen, a nyugdíj is a hagyaték része.

Nikolett # 2021.11.26. 00:28

Igen, valóban lehetne máshogy fogalmazni.

"A fel nem vett ellátást a nyugdíjassal annak elhalálozásakor közös háztartásban együtt élt házastársa, gyermeke, unokája, szülője, nagyszülője, testvére igényelheti - ebben a meghatározott, egymást követő sorrendben, a halálesetet követő egy éven belül -, ezek hiányában pedig az örökös a hagyatéki végzés jogerőssé válása napjától számított egy éven belül. "

Ezt értelmeztem én úgy hogy elsődlegesen az számít hogy kivel élt közös háztartásban. Kicsit csalóka ezért ez a leírás.

drbjozsef # 2021.11.26. 11:25

Nikolett,

Jól olvasod, és Ancsa téved : az utolsó, még az elhunytnak járó nyugellátás (a halál napjának tárgyhónapjára) nem képezi a hagyaték tárgyát, azt a leírtak szerint lehetett felvenni, vagy lehet utólag is igényelni a nyufigtől.

Lásd :
1997. évi LXXXI. törvény 83.§ (2) bekezdés.

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Nikolett # 2021.11.26. 16:33

Köszönöm a választ! Igazából úgy látom mindenki mást mond.
Közben írtam az öröklésijog oldalnak, tőlük az a válasz érkezett hogy be kell jelenteni és a testvéreimnek is jár belőle.
Nem volt bennem rossz szándék, az Onyf leírásából én tényleg úgy értelmeztem hogy az számít kivel élt törvényesen együtt egy háztartásban.

Ancsa01 # 2021.11.26. 17:31

Bocsánatot kérek, lehet, hogy nem jól tudtam...én nem vettem át, ment a hagyatékba, és osztódott az örökösök között. De tény, hogy én nem egy háztartásban éltem az örökhagyóval, "csak" meghatalmazásom volt a posta felé. Márpedig a meghatalmazás érvényét veszíti halál esetén. Lehet, hogy ezzel kevertem. Elnézést még egyszer.