Hagyaték


Szomorú örökös # 2022.07.01. 04:46

holdcsilla

öröklünk egy teljesen berendezett lakást az öcsémmel 50-50 %-ban, amire időközben rákerült az ő haszonélvezeti joga a tudtom nélkül

Miért is kellett volna tudnod róla, hogy rákerült az öcséd haszonélvezeti joga?
Nem a tiéd volt a hagyatékig, a tulajdonos pedig életében azt csinált az ingatlannal, amit csak akart.
Ha a tulajdonos haszonélvezeti jogot alapított rá az öcséd számára, akkor azt is teljesen jogszerűen tette.
Tudom, hogy nem ez a kérdés, de nekem ez a mondat szúrta kicsit a szememet.

drbjozsef # 2022.07.01. 04:18

holdcsilla,

Ha Te az 50% tulajdonrészt az ő haszonélvezetével terhelten fogod örökölni, akkor neki, mint az ingatlan jogos haszonélvezőjének természetesen joga van hasznosítani és rendelkezni az ingatlannal. Ha az az, hogy mások tárgyait nem akarja ott tárolni, akkor az. Tehát igen, joga van felszólítani, hogy a saját tulajdonú holmidat vidd el onnan, határidővel, és végső esetben elszállíttatthatja és a te felelősségedre és költségedre tárolhatja valahol egy ésszerű ideig (asszem 30 vagy 60 nap?) ha nem fizeted a tárolást tovább, és el se viszed, akkor hulladékként kezelheti, és amit akar megtart, amit nem akar azt kidobja. A költségedre, persze.

Hogy hogyan osztjátok el, az más kérdés. Arra nincsen bevált formula. Ha nincs megegyezés, minden ingóság is közös lesz, az meg senkinek se jó. Sőt, fontos megjegyezni, hogy ingóság vitánál minden olyan ingóság, amelyik nem regisztrált (autó, műkincs) lényegében "eltűnhet". Ha hiányzik valami, neked kell bizonyítani, hogy létezik, hogy az örökhagyóé volt, és hogy az örököstárs vitte el, ezek az esetek 99%-ában így együtt lehetetlen. Most mérj fel mindent, fényképezz és jegyzőkönyvezz mindent, aminek bármilyen értéke van az ingatlanban.

holdcsilla # 2022.06.30. 21:19

Tisztelt Válaszadók!
Hagyatékátadási eljárásban vagyok, az ügy egyelőre még az önkormányzatnál van.
Szinte biztosan öröklünk egy teljesen berendezett lakást az öcsémmel 50-50 %-ban, amire időközben rákerült az ő haszonélvezeti joga a tudtom nélkül (de ez már részletkérdés, nem, nem az, de itt most nem számít).
A kérdésem arra irányulna, hogyha nem tudunk megegyezni az ingóságok értékében, megosztásában - már egyáltalán nem beszélünk egymással emiatt az örökösödés miatt -, és nem fizet ki normális áron, kötelezhet-e arra 50 %-os tulajdonosként és haszonélvezőként, hogy elszállíttassam a bútorok egy részét onnan?
Jogász vagyok én is, de őszintén szólva már nem volt lelkierőm arra, hogy ennek is utánanézzek, így is itt a gyász, a harag és a rengeteg ügyintézés.
Köszönöm, ha tudnak erre érdemben választ adni.