Ügyvédi letét


Majordomus # 2023.01.07. 22:10

De legalább pénzbe került

osztap # 2023.01.07. 12:08

leltar,

Igaz, hogy ügyvéd ellenjegyezte, de az örökhagyó is aláírta és két tanú is aláírta, adatokkal ellátva.
Akkor a Ptk. 7:17. § (1) b)-nek megfelel. Az ügyvédi ellenjegyzés nem teszi érvénytelenné, csak felesleges rá.

leltar # 2023.01.07. 11:44

Osztap

Igaz, hogy ügyvéd ellenjegyezte, de az örökhagyó is aláírta és két tanú is aláírta, adatokkal ellátva. Plusz ellenjegyezte az ügyvéd. Akkor érvényes. Nem?

Nem attól nem felel meg az alaki követelményeknek, hogy ügyvéd ellenjegyezte. Igaz?

Majordomus # 2023.01.06. 21:31

A végeredmény ugyanaz csak a végrendelkezőnek kell olyan felkészültnek lennie mint osztap. Ennyi.

osztap # 2023.01.06. 17:43

Vagy a végrendelet ügyvédi letétbe helyezésének semmi értelme?

Hát nem sok. Már ott bukik a dolog, hogy az "ügyvéd ellenjegyezte" végrendelet önmagában nem felel meg a végrendelet alaki érvényességi feltételeinek a Ptk. 7:17. § szerint, tehát nem végrendelet. Egyébként meg honnan tudná bárki is, hogy dr. Gipsz Jakab ügyvédnél az elhunytnak van letétben végrendelete? Az ügyvéd meg honnan tudná, hogy a letétbe helyező meghalt, hacsak nem ellenőrzi rendszeresen?

Ha az ügyvéd csak szerkeszti, de egyébként a Ptk. alaki érvényességi feltételeinek megfelel, akkor az ügyfél kérésére az ügyvéd a kész végrendeletet (i) letétként elhelyezi a Magyar Ügyvédi Kamara által működtetett Központi Végrendeleti Nyilvántartásban, vagy (ii) elhelyezi a KVNY-ben és bejegyezteti a Magyar Országos Közjegyzői Kamara által működtett Végrendeletek Országos Nyilvántartásába is. Aztán, amikor a hagyatéki eljárásra kerül a sor, akkor a közjegyző hivatalból lekéri, hogy a VONY-ban van-e végrendelet. Ha az örökösök mondják neki (de nem hivatalból), akkor lekéri a KVNY-ből is.

A megoldás a VONY-ba bejegyzett végrendelet. Oda közjegyző mindig bejegyzi az általal készített végrendeletet, ügyvéd pedig csak az ügyfél kérésére.

leltar # 2023.01.06. 05:09

Ha valakinek a végrendeletét ügyvéd szerkeszti, ellenjegyzi és egy példány az ügyvédnél marad (irattári példány), az már ügyvédi letétnek számít?
És mi ennek a haszna? Ha meghal az illető, akkor az ügyvéd honnan szerez róla tudomást ahhoz, hogy a közjegyző elé tudja tárni a végrendeletet?

Vagy a végrendelet ügyvédi letétbe helyezésének semmi értelme?