Gépjármű ügyintézés hagyatéki tárgyalás után


Szomorú örökös # 2023.03.01. 07:58

drbjozsef

Helyesen : a forgalmiban is szerepel a tulajdonos neve, de a forgalmi engedély (ahogy a neve is mutatja) nem a tulajdonjog igazolására szolgál.

Akkor tovább helyesbítsünk, mert én is rosszul írtam: a forgalmi engedély azt igazolja, hogy jogosan a te birtokodban van a jármű, mint tulajdonos vagy üzembentartó.

a tulajdonjog igazolására a törzskönyv szolgál (hogy minek, azt mondjuk én se értem)

Ebben egyetértünk, mert van egy műanyag igazolványod, amit soha nem kell magadnál tartani, csakis a gépjármű eladásakor van rá szükséged. Szerintem egy akkori haveri kört juttattak tuti bevételhez. Lásd kamarai kötelező regisztrációs díj. Hogy ez miért évek óta ugyanannyi, azt végképp nem értem, de nem akarok nekik ötleted adni az emelésre. :-D

drbjozsef # 2023.03.01. 07:37

mert megváltozott a tulajdonos és azt abban rögzítik

Helyesen : a forgalmiban is szerepel a tulajdonos neve, de a forgalmi engedély (ahogy a neve is mutatja) nem a tulajdonjog igazolására szolgál. Az új tulajdonos adatait elsősorban a nyilvántartásban rögzítik, a tulajdonjog igazolására a törzskönyv szolgál (hogy minek, azt mondjuk én se értem).

Szomorú örökös # 2023.02.28. 16:43

drbjozsef

Ha egyből kivonatod a forgalomból, akkor forgalmi talán ki sem állítanak újat, ki se kell fizetni,
majd kapsz, ha forgalomba akarod állítani (de ez az ideiglenes kivonásnál nem biztos, nem tudom)

Szerintem meg új forgalmi s lesz - így ki is kell majd fizetni - mert megváltozott a tulajdonos és azt abban rögzítik.

Rezeske # 2023.02.28. 10:24

drbjozsef,

igen, időközben magam is hasonló infót találtam: legrosszabb esetben 2x6.000HUF a költségem, de mivel forgalmit nem fogok kérni, így csak 6.000 HUF (törzskönyv) ára lesz a költség. Eredetvizsga ilyen esetben nem szükséges.

Nagyon köszönöm a segítséget, tanácsokat.

drbjozsef # 2023.02.28. 10:10

> ennek gondolom, van költsége, ugye? Tehát nem illetékmentes, hanem ugyanolyan költsége van, mintha most vettem volna egy autót, és a teljesítmény függvényében kerül megállapításra a fizetendő összeg?""

Nem. A gépjármű átírási illeték is illeték, és az öröklés egyenes ági rokonok között illetékmentes ebben a tekintetben is. Kapsz új törzskönyvet, ennek az árát kell kifizetned. Ha egyből kivonatod a forgalomból, akkor forgalmi talán ki sem állítanak újat, ki se kell fizetni, majd kapsz, ha forgalomba akarod állítani (de ez az ideiglenes kivonásnál nem biztos, nem tudom).
Mindenesetre a kivonás kérelemért meg a törzskönyvért kell fizetni, néhány ezer forintot. Az átírást nem.

Rezeske # 2023.02.28. 08:55

drbjozsef,

igen, a terv az, hogy nem kötök egyelőre új KGFB-t, hanem már foglalva időpontot a kormányhivatalba, azzal az ügykörrel megyek, hogy szeretném kivonatni fél évre az autót.
A régi KGFB-t pedig felmondom, érdekmúlással és majd csak akkor kötök újat, ha vissza szeretném helyeztetni forgalomba az autót.

"de ettől átírják persze a nevedre)"
  • > ennek gondolom, van költsége, ugye? Tehát nem illetékmentes, hanem ugyanolyan költsége van, mintha most vettem volna egy autót, és a teljesítmény függvényében kerül megállapításra a fizetendő összeg?

Talán összeáll a kép, és többet nem kérdezek, és ezeket is nagyon köszönöm.

Rezeske # 2023.02.28. 08:55

drbjozsef,

igen, a terv az, hogy nem kötök egyelőre új KGFB-t, hanem már foglalva időpontot a kormányhivatalba, azzal az ügykörrel megyek, hogy szeretném kivonatni fél évre az autót.
A régi KGFB-t pedig felmondom, érdekmúlással és majd csak akkor kötök újat, ha vissza szeretném helyeztetni forgalomba az autót.

"de ettől átírják persze a nevedre)"
  • > ennek gondolom, van költsége, ugye? Tehát nem illetékmentes, hanem ugyanolyan költsége van, mintha most vettem volna egy autót, és a teljesítmény függvényében kerül megállapításra a fizetendő összeg?

Talán összeáll a kép, és többet nem kérdezek, és ezeket is nagyon köszönöm.

drbjozsef # 2023.02.28. 08:48

(ha forgalomban tartanád, akkor is mindenképpen új KGFB kellene, ami a te nevedre szól, a régi nem jó.)

drbjozsef # 2023.02.28. 08:47

Rezeske,

Mivel megörökölted, a te tulajdonod, átíratnod mindenképpen kell.
VAGY megkötött KGFB-vel mész a kormányhivatalba (és nem az önkormányzathoz), és akkor forgalomban tarthatod, VAGY ha nincs KGFB-d, akkor átírásnál rögtön kivonathatod fél évre ideiglenesen a forgalomból (de ettől átírják persze a nevedre).
A többi stimmel.

Rezeske # 2023.02.28. 08:24

Kedves drbjozsef,

nagyon köszönöm a tanácsokat. Megpróbálnám összeszedni pontokban, mit kellene tegyek, ami a legfájdalommentesebb/legköltséghatékonyabb:

  1. tegnap volt a hagyatéki, tegnapi nappal jogerőre is emelkedett,
  2. az autót én örököltem, kérésünkre,
  3. mehetek a jelenlegi biztosítóhoz, érdekmúlással felmondani a jelenlegi KGB-t,
  4. Ők kötelesek visszautalni időarányosan a februárban befizetett negyedéves díj időarányos részét,
  5. mehetek az önkormányzathoz : itt ugye 2 dolgot kellene megtegyek, ha jól értem: a:) nevemre íratni az autót (ehhez nem kell élő KGFB?), b:) kivonatni az autót első körben min. 6 hónapra (ezt szeretném elérni mindenképp)
  6. ha letelik a 6 hónap, akkor újabb 6 hónapra ki tudom még vonatni, de ez max. 1 évig mehet, utána forgalomba kell helyeztessem (ez a terv egyébként)

Ami nem tiszta: ha ki szeretném vonatni, mondjuk, holnapi nappal, és holnapi nappal felmondom a jelenlegi KGFB-t, akkor is a nevemre kell iratnom, vagy azzal ráérek akkor, amikor ismét szeretném forgalomba helyeztetni, mondjuk, 1 év múlva?

drbjozsef # 2023.02.28. 07:58

A kérdésem az lenne, hogy abban az esetben , ha időszakosan ki szeretném az autót vonatni a forgalomból, akkor mi történik, mi történhet a KGFB-vel?
Amit a törvény előír. Ez független az örökségtől. Ha kivonod a forgalomból, nem kell rá KGFB.

Február elején, akkor még ugye nem volt hagyatéki, ki kellett fizetni a közel 30.000 HUF-os, mg Édesapám adataival futó negyedéves díjat
Nem kellett, de ez most már mindegy.

Ha jól tudom, akkor ilyen esetben nem kell megvárnom az évfordulót, hanem akár holnapi napon felbonthatom velük a szerződést, de ehhez előbb ki kell vonassam a gépjárművet a forgalomból, jól tudom?
Jól tudod, nem kell megvárni, és nem jól tudod, az öröklés után dehogy kell kivonatni. Újat kell kötnöd, mint új tulajdonos, a régit pedig felmondani érdekmúlással, a halotti anyakönyvi kivonat csatolásával.

Azt mondta egy másik biztosítónál dolgozó ismerősöm, hogy ez esetben a jelenlegi biztosító, akinél a KGFB van, időarányosan vissza kell utalja a befizetett díjat, mihelyst jelzem nekik a tulajdonosváltást, illetve a forgalomból kivonás tényét.
Igen, ha átírattad, azzal a dátummal mond fel édesapád szerződését, és az az utáni időszakra már befizetett díj visszajár.

A másik dolog szintén az autót érinti: én a saját autónkra már igen, de néhai Édesapám az örökségben érintett, fentebb leírt gépkocsi után még nem kapta meg a NAV-tól a súlyadóra vonatkozó határozatot. Ez esetben nekem kell eljárnom a NAV felé, vagy a közjegyző hivatalból értesíti az adóhivatalt a tulajdonosváltás tényéről?
Feltehetőleg megkapta, azt február közepéig szokták kiküldeni, legalábbis én ügyfélkapun át már rég megkaptam.
Tekintve hogy az adó alanya az, akinek január 1-én az autó a nevén van, ezért édesapádnak kellett volna befizetnie, mint örököse így jogutódja te vagy, ezért helyette neked kell. Ebből a szempontól nem kell senki felé eljárnod (FELÉ semmiképpen), egyszerűen fizesd be a díjat és kész ha megkapod a felhívást. Nem kell senkit értesíteni a tulajdonosváltozásról, mert nem számít, a január 1-ei állapot számat akkor is, ha az akkori tulajdonos elhunyt.

A legutolsó kérdésem pedig az lenne: a fenn leírtak közül melyik lehet az a részfeladat, amit nem tudok elektronikusan , ügyfélkapun keresztül elintézni, tehát amihez kormányablak időpontot kell foglaljak?
Az átírást szerintem személyesen kell intézni, de a fene tudja, lehet, hogy már ezt is lehet elektronikusan.

Rezeske # 2023.02.28. 07:39

Szomorú örökös:
köszönöm a választ. Valamelyik oldalon ezt találtam:
"Az öröklött gépjármű átírása az okmányirodában történik, ahova az új KGFB-igazoláson és saját okmányainkon kívül jó, ha magunkkal visszük a hagyatéki végzést, valamint a halotti anyakönyvi kivonatot is. Jó tudni, hogy öröklés esetén nincs szükség eredetvizsgára, illetve fontos különbség, hogy az illeték mértékét ebben az esetben a NAV határozza meg. Egyenesági öröklés esetén az eljárás illetékmentes, és csak az új törzskönyv, valamint a forgalmi díját kell megtérítenünk – ezzel pedig hivatalosan is mi lettünk az örökölt autó új tulajdonosai."

Lehet, rosszul értelmezem, de ha nem, akkor ez nem azt jelenti, hogy ez esetben nincs átíratási díj? Egyenesági örökös vagyok természetesen..

Szomorú örökös # 2023.02.28. 07:13

Rezeske

Ez esetben nekem kell eljárnom a NAV felé, vagy a közjegyző hivatalból értesíti az adóhivatalt a tulajdonosváltás tényéről?

A közjegyző hagyatéki végzése csak jogalapot teremt, hogy te át tudd íratni jogosan a nevedre az autót, azonban ezt neked kell megtenni - és úgy tudom, hogy nem is ingyenes öröklés esetén sem. Menj el egy kormányablakba a jogerőre emelkedést követően 15 napon belül - ha jól értem, még 14 napod maradt így rá - mert ha erről lecsúszol, akkor hivatalból ki fogják vonni az autót a forgalomból, neked azt már nem kell megtenned - és az már büntető jellegű cselekedet lesz pontosan azért, mert nem írattad át a nevedre. A kormányablak ezt a határidőt nagyon szigorúan veszi, nem éri meg, hidd el.

Az adót pedig annak kell kifizetni, akinek még a nevén volt január 1-én egy normál eladás esetén. Hogy hagyaték esetén miként is van ez, azt én pontosan nem tudom, de átírást követően a kormányablak jelenti le a NAV felé, hogy onnan kezdve már a te neved alatt fut a jármű. Jelenleg szerintem azért nem érkezett még rá határozat, mert ez az átírás nagy valószínűséggel nem történt még meg, viszont a halálesetről már tudomást szerezhettek.

Rezeske # 2023.02.28. 05:37

Tisztelt Szakértők!

gyakorlati ismeretekkel rendelkező tagtársat szeretnék kérdezni:
Édesapám tavaly szeptemberi halála után tegnapi napon volt a hagyatéki tárgyalás, amely, mivel 2-en voltunk örökösök Édesanyámmal, gyorsan ment, és ott rögtön jogerőre is emelkedett. Édesapán volt egy személygépkocsi üzembentartója és tulajdonosa, amely tulajdonjog tegnapi napon átszállt rám, ezt így kértük, Édesanyámnak nincs jogosítványa, eladni egyelőre nem szeretnénk az autót.
A kérdésem az lenne, hogy abban az esetben , ha időszakosan ki szeretném az autót vonatni a forgalomból, akkor mi történik, mi történhet a KGFB-vel? Február elején, akkor még ugye nem volt hagyatéki, ki kellett fizetni a közel 30.000 HUF-os, mg Édesapám adataival futó negyedéves díjat, viszont a biztosítóval voltak vitáink, és én mindenképp szeretném velük megszüntetni a szerződést. Ha jól tudom, akkor ilyen esetben nem kell megvárnom az évfordulót, hanem akár holnapi napon felbonthatom velük a szerződést, de ehhez előbb ki kell vonassam a gépjárművet a forgalomból, jól tudom?
Azt mondta egy másik biztosítónál dolgozó ismerősöm, hogy ez esetben a jelenlegi biztosító, akinél a KGFB van, időarányosan vissza kell utalja a befizetett díjat, mihelyst jelzem nekik a tulajdonosváltást, illetve a forgalomból kivonás tényét.

A másik dolog szintén az autót érinti: én a saját autónkra már igen, de néhai Édesapám az örökségben érintett, fentebb leírt gépkocsi után még nem kapta meg a NAV-tól a súlyadóra vonatkozó határozatot. Ez esetben nekem kell eljárnom a NAV felé, vagy a közjegyző hivatalból értesíti az adóhivatalt a tulajdonosváltás tényéről?
A legutolsó kérdésem pedig az lenne: a fenn leírtak közül melyik lehet az a részfeladat, amit nem tudok elektronikusan , ügyfélkapun keresztül elintézni, tehát amihez kormányablak időpontot kell foglaljak?

Előre is köszönöm a segítséget midnenkinek.