saját névre szóló ingatlan és a testvér

nandy # 2008.05.14. 11:11

Halála után nem sokkal édesanyám vett egy házat a saját nevére.

Halála után 4 évvel tudtuk megvenni
azért van egy kis különbség a két mondat között... nemde?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.05.14. 11:07

Halála után nem sokkal édesanyám vett egy házat a saját nevére. ” - írtad.

Ebből nekem nem jön le, hogy te fizetted volna a vételárat.

Ajándékozás egyébként nem történt.

Dehogynem! Ha úgy van, ahogy mondod, akkor kettő is. Előbb te ajándékoztál édesanyádnak egy lakást, aztán ő neked egy másikat. Ami egyébként a köteles részről mondottak érvényességét nem érinti.

kertimcsi # 2008.05.14. 10:07

Kedves Béla!

Köszönöm a választ, bár nem értem, hogy kérdőjelezheti meg azt, amit írtam. A részleteket nem ecseteltem, de édesapám amíg élt, addig szolgálati lakásban éltünk. Halála után 4 évvel tudtuk megvenni (én fizettem, csak édesanyám nevére került) a házat kedvezményesen. Csak ezt a hosszú történetet nem akartam ecsetelni.

Ajándékozás egyébként nem történt.

Testvérem egész életünkben kibabrált, és kiszúrt velünk, anyagilag lehúzott. A régi házat is azért kellett eladni, mert terrorizált bennünket. Ezután van olyan, aki szeretné, hogy a nehezen megkeresett pénzen vett házat valaki a nagy semmi fejében vigye?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.05.14. 09:46

Szerintem nem, mivel édesanyám velünk maradt egy háztartásban.

No, ez a körülmény, ami nem itt nem oszt, nem szoroz. Ha a mama az ajándékozást követő 15 éven belül hal meg, akkor a többi örökös köteles részre tarthat igényt.

(Megjegyzem, már az is gyanús, hogy a hosszú ideje együtt élő házastársak egyike vagyontalanul hal meg, a másik pedig egy egész házravalót gyűjt össze. Én a testvéred helyében már azt semn hagytam volna annyiban. Tényleg: miért akarjtok kiszúrni vele?)

kertimcsi # 2008.05.14. 08:26

Kedves Fórumozók!

A kérdésem lehet, hogy egy picit bonyolult.

Édesapám nevén nem volt ingatlan, ezért halálakor értelemszerűen nem volt örökösödési illeték. Halála után nem sokkal édesanyám vett egy házat a saját nevére. Ezt a házat később eladtuk, és vettünk egy lakást, de ezt már az én nevemre (így megvalósult a saját vagy közeli hozzátartozó számára a lakáscélú vásárlás, így nem kellett adót fizetnünk.) Anyukám velünk él egy háztartásban, de semmi nincs a nevén. Azóta ezt a lakást is eladtuk, és vettünk egy házat, de ez szintén az én nevemen van, és édesanyám szintén velünk él továbbra is. A kérdésem az lenne, hogy ha édesanyám meghal, akkor az egyetlen testvéremnek van-e valamilyen köze a mi házunkhoz? Követelhet-e ő ilyen helyzetben valamit? Szerintem nem, mivel édesanyám velünk maradt egy háztartásban. Kellett volna-e erről valamilyen papírt írnunk?

Várom a válaszokat!