Szerintem nem sokat. Meghalt személy emlékének megsértése miatt bírósághoz fordulhat a hozzátartozó, továbbá az a személy, akit az elhunyt végrendeleti juttatásban részesített. Viszont ez így önmagában nem hiszem, hogy sérteni az elhunyt kegyeleti jogait, és hát a sírhely megváltója bizonyos keretek között azért rendelkezhet a sírról.
kegyeleti jog - "idegen" neve a sírkövön
Sziasztok!
Ha van valakinek konkrétabb ötlete az alábbi kérdésre, szívesen venném.
Van egy nagyszülő, aki kb. 13 éve meghalt. Örökösévé az 5 gyereke közül az egyik lányát tette meg, aki el is temetette.
Ez a lány az idén meghalt. Betegsége miatt gondviselője volt, (aki lehet hogy élettársa is volt neki-ezt még nem tudom-) ez a gondviselő örökölt mindent. A lány egyetlen lányát (unoka)kitagadta, nem örökölt semmit.
Ez a gondviselő nem szólt sem az elhunyt lányának(unoka) sem a 4 másik testvérnek vagy azok hozzátartózóink, szép csendben megvolt a temetés, a nagymamával közös sírba.
A családtagok között nyilván nagyon rossz a viszony, ezért nem értesített senkit.
A lány (unoka) mikor kiment az anyja sírjához, látta, hogy a gondviselő neve és születési dátuma is rajta van azon a síremléken, ahová az anyját temették.Tehát el van temetve az 5 testvér édesanyja, az egyik testvér és egy "idegen".
Lehet, hogy a lány ezt akarta, de a nagymama nem, hiszen nem is ismerhette a gondviselőt.
Mit lehet tenni? A temetőbe azért a családtagok ki-ki mennének, legalább a nagymama miatt az unokák. Azt nem tudom volt-e kifejezett kérése a lánynak hogy hová és kivel temessék.
Köszönöm előre is a válaszokat!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02