láthatás - jogerős

hummingbird # 2008.06.04. 17:05

Korábbi írásbeli kérelmünk volt ennek a szabályozására. Az utóbbi tárgyaláson csak annyi hangzott el, hogy ezt a továbbiakban is így kérjük, de ez sajnos nem került jegyzőkönyvbe. Miután a bírónő kifejtette álláspontjhát azzal kapcsolatban, hogy 3 és 5 éves gyerekeket nem szktak külföldre küldeni, mondtam le a fellebbezési jogomról, és nem is feltételeztem, hogy ez nem lesz leszabályozva.

Arra gondoltam, hogy leforditom az itéletet és csatolok mellé egy olyan leforditott magyar jogszabályt, ami szerint nem viheti ki a gyerekeket a beleegyezésem nélkül. Létezik ilyen jogszabály v. tv. v nemzetközi egyezmény? Ezt felülírja-e esetleg valami más,pl. amit valahol olvastam: hogy a külföldön élő szülő és a Magyarországi szülőnél elhelyezett gyermek esetében a kapcsolattartás - ha kivételes körülmények a gyermekek esetében nem indokolják - nem korlátozható az ország területére?
Köszönöm

ObudaFan # 2008.06.04. 14:34

Lehet kiegészítést kérni, ha a jkv. szerint volt kifejezett kérelem ennek a kérdésnek a szabályozására.

monalisa1 # 2008.06.04. 14:31

Laikusként: a jegyzőkönyvet kellene átbogarászni, vagyis hogy a tárgyaláson ki mit is mondott, illetőleg abból mi került leírásra.

Nem írtad a gyerekek életkorát, valamint, hogy miért is ellenzed az esetenkénti kiutazásukat. Amúgy minden gyereknek élmény az utazás, és vélhetően nem 1-2 napról szólna a látogatás: világjárás, egyben a nyelv tanulása- gyakorlása.

hummingbird # 2008.06.04. 12:47

A legutóbbi bírósági tárgyaláson a gyerekek édesapja kérte, hogy a gyerekekkel Amerikában is (ahol él) tarthassa a kapcsolatot, én viszont nem egyeztem bele, kértem, hogy a kapcsolattartás csak Magyarországon legyen. A bírónő azt mondta, hogy a bírói gyakorlat szerint ekkora gyerekekkel nem szoktak külföldön kapcsolatot tartani. A tárgyaláson mindketten lemondtunk a fellebbezési jogunkról. A végzést ma kaptuk meg, és abban nem szerepel, hogy csak Magyarországon tarthatná a kapcsolatot a gyerekekkel, de az sem szerepel, hogy kiviheti őket az országból. A gond azzal van, hogy a gyerekek édesapja -annak ellenére, hogy a gyerekek nálam vannak elhelyezve, ha lefordíttatja az ítéletet- TUD az amerikai hatóságoknál útlevelet csináltatni nekik (amerikai-magyar állampolgárokj így, hogy láthatásra jogosult és nincs korlátozva a láthatás Magyarországra, azaz nincs leírva.
Van-e lehetőség arra, hogy az ítélet kiegészítést kérjük arra vonatkozóan, hogy legyen leírva, hogy a láthatás csak Magyarországon legyen, vagy létezik-e más megoldás így, hogy az ítélet már jogerős? Köszönöm:hummingbird