A jelzálog attól jelzálog, hogy annak ellenére a tulajdonos gyakorolhatja tulajdonosi jogait, tehát ez a senki nem kap semmit nem értelmezhető. A többiről ne minket kérdezz, hanem nézd meg az ingatlan tulajdoni lapját, mert mi innen biztosan nem fogjuk tudni megmondani, hogy a teljes ingatlanra be van-e jegyezve a jelzálog, vagy csak valakinek a tulajdoni hányadára. A tulajdoni lap bárki számára hozzáférhető a földhivatalban.
Örökölt ingatlanrész és jelzálog
Dupla kérdés.
Tanácstalan vagyok és nem ismerem a magyar törvényeket, ezért itt próbálok egy kis felvilágosítást kérni.
Anyukám fél éve meghalt. Egyik húgommal közösen vettek egy házat, amelyben a földszinti részt anyukám a férjével (nekünk nem édesapánk) lakták, az emeletet a húgom a családjával. Még van egy lánytestvérem és nevelöapánknak egy lánya az elsö házasságából. Sok információm nincsen az ingatlani tulajdonjogokról, csak miket anyukám mesélt régebb és amiket a húgom mond (keveset). Tudomásom szerint a közösen felvett kölcsön a ház kifizetésére lejárt, az anyukám házrésze tehermentes (legalábbis ö ezt mesélte nekem). Húgomék viszont jelzálogot vettek fel a házra, mivel tovább bövítik, garázst építenek stb.
A hagyatéki tárgyalásra nem tudtam elmenni, mivel külföldön lakok és két-három nappal a kitüzött tárgyalás elött kaptam meg az idézést. Írásban meghatalmaztam a növéremet, hogy képviseljen.
A hyagyatéki tárgyalás jegyzökönyvét postai úton megkaptam, amelyben gyakorlatilag az áll, hogy végrendelet hiányában testvéreim és én, plussz anyukám férje az örökösök. Az ingatlannal kapcsolatosan az áll benne, hogy egy negyede anyukám tulajdona, 6 millió forint értékben (másik negyede férjéé, fele a húgomé és családjáé). Ez egyenlöen oszlik a testvérek között, a férj haszonélvezeti jogot kap.
Eddig minden tiszta és érthetö számomra, gondoltam is, hogy így lesz.
Most jönnek a kérdések :
- Húgom szerint senki nem kap semmit, mert jelzálog van a házon 20 évig. Én egyelöre nem is számítottam semmire, hiszen anyukám férjét senki nem akarja kitenni a házból, ellenkezöleg! De a jelzálog kissé irritál, mert a kölcsönt ök vették fel, nem anyukám. Egyetlenegy papírt sem láttam semmiröl, a tulajdonlaptól kezdve a folyószámlakivonatokig – tehát nyugodtan mesélhet bárki bármit. Kérdés: mire jogosít fel a hagyatéki tárgyalás döntése? És kell-e illetéket fizetni egy papíron létezö örökség után? Egyelöre nem jött posta az APEH-töl.
- Húgom még több kölcsönt tervez felvenni és nem érti meg, hogy legkésöbb, amikor anyukám férje meghal (sajnos, eléggé beteg), akkor jön majd a lánya és egyedül az övé lesz apja után a negyed rész. Ö pedig nem elégszik meg egy papírral. Húgom szerint ö sem kap semmit (lásd fentebb, 20 év stb.) Mi nem akarjuk ugyan elvenni a házát, hiszen az övé, de anyukám egész életében dolgozott és hagyott maga után minden gyermekének valamit. Minket ez a rész érdekel és hogy milyen formában lehet megoldani, hogy mindenki hozzájusson a részéhez, anélkül, hogy valaki károsodna. De húgom nem rukkol ki sem információkkal, sem a beszélgetést nem keresi, egyszerüen elbújik a jelzálog mögé és az ö részéröl a téma el van intézve. Kérdés: hol lehetne utánanézni, hogy az ingatlan mennyire van leterhelve? És mindegyik tulajdonos által-e? Nyilvánosak ezek az adatok (pl. a telek- vagy más hivatalnál? Ha nem, a hagyatéki végzés feljogosít-e arra, hogy ezekhez az adatokhoz jussunk?
Hosszúra sikerült a mondanivalóm, még sok kérdésem lenne, de egyelöre az is segítene, ha ezekre a kérdésekre választ kapnék. Amint írtam, külföldön élek és a magyar örökösödési törvényeket nem ismerem különösebben. A téma elsösorban azért érdekel, hogy ne haljak meg hülyén, mivel az örökséget gondolatban már leírtam. Elöre is köszönök minden információt.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02