Nevelőszülő utáni öröklés

Kovács_Béla_Sándor # 2008.07.03. 14:02

Azért arra elég kicsi az esély, hogy egyszerre halljanak meg.

Egyébként keversz két dolgot: az öröklést és a bankszámla feletti rendelkezési jogot.

2. Leszármazók hiányában a házastárs a törvényes örökös.

3. Miért ne?

vikkendroll # 2008.07.03. 12:09

T. Hozzáértők!
Örökösödéssel kapcsolatos kérdéseim lennének:

1. Bankban lévő lekötött betétnél aláírási, ill. hozzáférési joga 3 személynek van: Édesanyámnak, második férjének (akinek szülei már nem élnek, gyermeke nincs, csak egy élő nővére ill. annak gyermekei és unokái), és nekem. (Édesanyám második férje nem az édesapám, de 10 éves korom óta él velünk). Haláluk esetén a lekötött összeget felvehetem-e bármi feltétel nélkül, én vagyok-e egyedül az örökös, vagy a nővérének is jár ún. köteles rész?
  2. Szüleim 50-50%-ban tulajdonosai egy lakásnak. Édesanyám férje halála esetén mit mond az öröklési szabály? A férj fél lakásrészét édesanyám örökli-e, vagy a nővére, és édesanyámnak csak haszonélvezeti joga marad?
  3. Szüleim együttes halála esetén, végrendelet írásával (vagy esetleg a nélkül is?) én örökölhetem-e az egész lakást? (Édesanyám után igen, de a másik 50%-ról kell-e végrendelet nevelőapám része után, akinek egyetlen élő rokona a nővére, ill. a nővére gyermekei, unokái)

A válaszokat előre is köszönöm!