ajándék visszakövetelése

ObudaFan # 2008.07.09. 19:16

Nem az a lényeg, hogy a te megélhetésedet a visszafizetés veszélyezteti-e (ennek egyetlen szempontból lehet jelentősége: részletfizetési kérelem elbírálásánál), hanem annak, hogy olyan feltételezés vitte-e őket az ajándékozásra, amely meghiúsult.

monalisa1 # 2008.07.09. 16:27

Annyit még, hogy a szüleidnek alkalmasint bizonyítaniuk kell, hogy az a pénz egyáltalán a rendelkezésükre állt, és esetlegesen megkérdezhetik: honnan is volt az nekik?!

monalisa1 # 2008.07.09. 16:20

Ajándékot visszakövetelni - ha nem adják - csak peres eljárással lehet, melynek eredménye akár kétséges is lehet.

Ptk. 582 §
Megtalálod itt balra a "Szolgálatások" menűsor - "törvénytár" rovatban.

Valamint még ezt találtam a keresőben:
http://www.jogiforum.hu/forum/31/1039

Zoé # 2008.07.09. 14:31

Kérdésem a következő. Lakásvásárláskor a szüleimtől kaptam 1 mFt-ot. Kb. olyan 2 éve megromlott a kapcsolatunk, viszont most követelik vissza a pénzt. Kérdésem, semmi papír nincs róla, hogy én mennyit és mikor kaptam ajándékba. Visszakövetelhető-e, ha a gyermekem és az én létfenntartásomat veszélyeztetné ez az összeg? Illetve, ha igen, akkor akár többet is követelhetnek tőlem, amit nem is adtak, mivel tudják bizonyítani, hogy az a pénz mennyi volt, azt hallottam, hogy elég két lefizetett tanú is.