szülői felügyelet

ObudaFan # 2008.08.06. 17:27

A gyámhatóság feladata.

cicababa # 2008.08.05. 20:00

Az alábbi jogi kérdésben szeretnék segítséget kérni?
A nagyszülő adhat-e be a bíróságra ideiglenes elhelyezési kérelmet, illetve kérheti-e a nála való elhelyezést? Vagy mindez a gyámügy feladata?
Beteg kiskorú esetében van-e másfajta jogszabály, megítélés tekintetében, mint egy egészésgesnél?
biztosan létezik olyan hogy betegjog. Egy anya ha nem tart be olyan utasításokat ami a betegséghez tartozik, pl. szigorú diéta, akkor az gondatlanság? -jogi szemmel? Ki védi a kiskorút?

köszönöm a választ!

st.gnes # 2008.08.01. 04:56

Nagyon köszönöm. A Te válaszod megnyugtatóbb, mint a bíróságon dolgozó hivatalnokoké. Remélem a mi perünk nem lesz rendhagyó.
Gyakorlatilag nem szeretnék mást, minthogy fizesse a gyerektartást, tartsa a kapcsolatot rendszeresen, tisztességgel a csemetéivel és mindezt nem akkor, amikor úri kedve úgy diktálja. Nem kívánok továbbra is úgy ugrálni, ahogy ő fütyül.
Mégegyszer köszi.

anyamaci # 2008.07.31. 16:24

Azt gondolom alaposan félre tájékoztattak. 1952 évi IV. tv.
91. § (3) A gyermek sorsát érintő lényeges kérdésekben való döntés kivételével szünetel a szülői felügyelete annak a szülőnek, akinek gyermeke a különélő másik szülőnél van elhelyezve, de szülői felügyeleti jogát a bíróság nem szüntette meg. Nem szünetel a szülői felügyelet, ha a szülők vagy a bíróság a közös szülői felügyeletről döntött.

72/B. § (1) A különélő szülők a gyermek sorsát érintő lényeges kérdésekben a gyermek elhelyezését követően - közös szülői felügyelet hiányában is - együttesen gyakorolják jogaikat, kivéve, ha a különélő szülő felügyeleti jogát a bíróság korlátozta, szüneteltette vagy megszüntette.

(2) A gyermek sorsát érintő lényeges kérdés: a kiskorú gyermek nevének meghatározása, illetve nevének megváltoztatása, tartózkodási helyének kijelölése, továbbá iskolájának, valamint életpályájának megválasztása.

Tehát, ha a gyermeket nálad helyezi el a bíróság jogerősen, akkor Te leszel a szülői felügyeletet gyakorló, a másik szülőé szünetel, kivévve a gyermek sorsát érintő lényeges kérdéseket.

A gyermek tartása nem ilyen, nincs köze a szülői felügyelethez, akkor is kérhetsz gyerektartást.

st.gnes # 2008.07.31. 09:21

Szép napot kívánok mindenkinek!
Teljes a káosz. Hétfőn a bíróságon az ügyintéző azt a felvilágosítást adta, hogy ha nincs közös szülői felügyelet, akkor nem tarthatok igényt a tartásdíjra sem. ???? Ezen jól megütköztem.
Az elhelyezés során, ha nálam helyezik el a csemetét, akkor a különélő szülőnek milyen felügyeleti joga van? Ha nem kérjük külön a közös felügyeletet, akkor automatikusan a gondozó szülőé a felügyeleti jog gyakorlása? Ilyen esetben szünetel, vagy megszüntetett-e vagy netán korlátozott-e a különélő szülő felügyeleti joga? És ezek a szakkifejezések mit takarnak pontosan? A különélő szülőnek - a lényeges kérdéseken kívűl - van-e felügyeleti joga? Teljesen konkrét aggodalmam: mikor jogtalan a különélő szülő "gyermekrablása" (direkt írtam idézőjelbe, nem találtam tömörebb megfelelőt) és ez mennyiben érinti a szülői felügyeleti jog kérdését? És van-e köze a szülői felügyeletnek a tartásdíjhoz?
Tudom, bújom a Csjt.-t, de ezekre a kérdésekre - úgy tünt - több paragrafusból lehetne összeollózni a választ, de teljesen belegabalyodtam.
Nagyon hálás lennék egy kimerítő válaszért. Előre is.