Mivel úgyis ügyvédi közreműködés lesz szükséges, te annyit tegyél meg, hogy kérj a banktól egy részletes leírást arról, hogy ők ennek a kivitelezésére milyen módon hajlandóak, és ezzel fáradj el egy ügyvédhez.
hitelmegosztás
Köztetek az ingatlanvagyon már meg van osztva: fele - fele. Most az kell, hogy a saját 50% tulajdoni részedet eladod neki - ennek megfizetésére venné fel a hitelt. (Ingatlanvagyon átruházásánál ügyvéd közreműködése szükséges.)
A fél lakásodért kapandó kp-t kiegészítve te is veszel fel hitelt, és vásárolsz magadnek egy saját lakást. Ezen ügyletnél is kell majd ügyvéd.
A bank majd megmondja, hogy a feleséged lehet-e adóstárs, vagy valaki mást kell felkérned...
Mint minden lakóingatlan vásárlásnál szerzési illetéket kell fizetni: 4 M Ft-ig 2%, az azon felüli rész 6%. (Indokolt esetben részletfizetésre lehet engedélyt kérni.)
Érdeklődjetek több bankban is, mert a lakáshitel feltételei eltérőek.
A válás kimondásáig, illetve a másik lakásod megvásárlásásig elmehetsz albérletbe - saját költségedre.
Monalisa
laikus hozzászóló
Nekem nagyon "egyszerű" kérdésem lenne. Jelenleg épp a válás folyamatában vagyunk a feleségemmel. Mindenben megegyeztünk és pereskedés nélkül szeretnénk lezárni a kapcsolatunkat. Úgy terveztük, hogy a tehermentes lakást ami 50-50%-os tulajdonunkban van, megtartjuk. A feleségem fog ott maradni, míg engem kifizet úgy hogy jelzáloghitelt szeretne felvenni erre a lakásra. Hogy tudnánk ezt kivitelezni? A hitelügyintéző azt mondta, hogy létezik valami "vagyonmegosztási nyilatkozat", amit ügyvéd előtt kell tenni és ez szükséges a banknak.
A másik fele a dolgoknak, hogy én szeretnék egy lakást vásárolni abból a pénzből amit ő ad nekem, ill. még szeretnék hozzá felvenni én is hitelt. Nálam ugyanez a történet, mert nem biztos hogy megkapom, mert a feleségem lenne az adóstárs.
Hogyan lehetne ezt kivitlezni? Nem szeretnék a válási procedúra végéig egy lakásban élni az exemmel.
Előre is köszönöm a segítséget!
Igényt. Ha a te számládról is lett levonva a hiteltörlesztés, annak a fizetése a közös vagyonból történt, így valamekkora tulajdoni hányad mindenképpen megilleti.
Arra lennék kíváncsi, hogy ilyen esetben a férjem igényt tarthat-e a lakás valamekkora százalékára vagy sem. Ő le akar mondani egy közös megállapodásban a lakásról (hozzátenném, ő költözött el az új barátnőjéhez), de szeretném tudni, hogy esetleg a megállapodás hiányában mit is vizsgálnak, mi az, ami őt illeti meg.
bmgr
A lakást a házasságkötés előtt szereztük (szereztem), az én nevemen volt egy másik ingatlan, annak a vételára lett ebbe a mostaniba beleforgatva.
bmgr
De mi is a kérdésed?
Ezek mind nem számítanak. Ami számít: a házastársi együttélés alatt szereztétek-e az ingatlant, és mi volt a forrása a vételárnak.
Hasonló kérdésem lenne nekem is. Éppen válás előtt állunk a férjemmel, van egy lakás, ami az én nevemen van, 1/1-es tulajdoni hányaddal, azonban hitelt kellett felvennünk közösen. A hitelél a férjem adóstárs, a jövedelemigazolást neki minimálbérről állították ki. (Nekem rendes bejelentett jövedelmem van, tehát papíron több, mint a férjemnek.)
A törlesztőrészleteket a kezdetektől fogva igazolhatóan tőlem vonják le. Ilyen esetben egy esetleges vagyonmegosztásnál mi a teendő? Hozzátenném még azt is, hogy a férjem 1,5 évvel ezelőtt jelentkezett be a lakásba hivatalosan, akkor is csak ideiglenes lakcímmel. Ennél régebbóta élünk házasságban.
bmgr
:)
Aranyos, de nem túl életszerű. Hamarabb fullad meg az a szamár, mint ahogy lépcsőt taposna.
A klasszikus mesében egyébként tejbe esett béka van, aki addig rudalózik, míg vajjá köpüli a csöbör tartalmát.
Oké.:)
Valóban egyetemleges,nem mögöttes,ez egyértelmű.Keresni akartam banki ÁSZF-ből részt a kérdezőnek,de még az apróbetűs részt sem találom.:)
Van egy példa, miszerint a szamarat el akarták ásni. Beletették a gödörbe,ő pedig taposta a földet,amit rádobáltak.Utána olyan magas volt a letaposott föld,hogy ki tudott mászni.:)
Nem végeztem még el a jogi egyetemet.
:) Nem mondtam én sem az ellenkezőjét.
De az adóstárs egyetemlegesen kötelezett, nem mögöttes a felelőssége.
(Vitatkozz csak nyugodtan, ha úgy érzed, igazad van. De számolj a következménnyel: a tévedésed nem kisebb lesz, ha a javítás után megismétled, hanem nagyobb. Úgyis mondhatnám, ha gödörbe esel, ne úgy próbálj kijutni, hogy lefelé ásol.)
KBS!
Nem vitatkozásképpen,de más a kezes és más az adóstárs.
Hitelfelvételnél: ha az adós jövedelme kevés,akkor behozhat egy adóstársat is az ügyletbe,ahol a két jövedelem összeadódik.Annál a banknál ahol kezes-t kérnek,ott nem számítják be a kezes jövedelmét,csak fizethet az adós nem teljesítése esetén.
Hitelfedezetként: ha az adós nem teljesít,akkor az adóstárs,mint kezes köteles fizetni.
Persze minden bank ÁSZF-je szabályozza,hogy kezest kér vagy adóstársat.
...szerintem.
„Adóstárs: ha az adós nem fizet,akkor az adóstárs köteles fizetni.”
Nem. Ez csak a kezesre igaz, közülük is csak a sortartó kezességet vállalókra.
A házassági vagyonközösség megszakadásáig közösen szerzett vagyon fele, illetve a felhalmozott adósságok fele a tiéd.(A házasságkötés előtt szerzett különvagyon nem számít bele a közösbe.)
Ebben az esetben nagyon nagy a gond,mert ha nem fizetsz,akkor magaddal szúrsz ki,mert könnyen BAR listára is kerülhetsz,attól pedig óva intelek.
Mivel a te neveden van a hitel,te felelsz a törlesztés pontos fizetéséért.
Ha ügyvéddel rögzítitek, vagy legalább a te bérleti szerződéseddel tudod igazolni,hogy a házassági közösség megszakadt konkrét naptól kezdve,akkor visszakövetelheted a pénzed felét. Ugyanis az ingatlan értékesítésénél elszámolható.De nem jársz jól,ha nem rendeződik gyorsan a helyzet.
A te tulajdoni hányadodat szerintem kiadhatod albérletbe is.
Vagy kompromisszumosan mégiscsak eladjátok az ingatlant és osztoztok a megmaradt pénzen.
Adóstárs: ha az adós nem fizet,akkor az adóstárs köteles fizetni.Ha az adóstárs sem fizet,akkor BAR lista,árverezés.Buktok mind a ketten sok sok pénzt.
Kérdezted már tőle, hogy nem bánja ha BAR listára kerül és kilakoltatják? Pénze sem marad,mert a bank az árverésen nem piaci értéken fogja eladni az ingatlant.
Válás esetén ha a közös házon jelzáloghitel van, ami az én nevemen van és férjem az adóstárs ,hogyan lehet kikerülni, hogy az egész összeget tőlem vonja a bank. Mivel nem lakom a házban, mert annyira megromlott a viszony kettőnk között, hogy albérletbe kényszerültem, a férjem lakik benne, de a hitel az én nevemen van, akkor ezt hogy tudom megoldani, hogy az albérlet mellett még a hitelt is ne nekem kelljen viselnem, mert azt nem is tudnám vállalni.Ha bebizonyosodik, hogy ő lakik a házban, akkor többlethasználati díj fejében esetleg neki kellene fizetni a hitelt, mint adóstársnak?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02