örökös örököse

monalisa1 # 2008.08.03. 12:15

ObudaFan kijavítását én is köszönöm.

A kiskorú csak fog tudni fizetni - lesz miből, mihelyst eladták az ingatlant. (A gyám csak felügyeli a pénzügyi dolgait, de nem ő fizet helyette.)

érdeklődöm # 2008.08.03. 11:40

Azt, hogy a gyerek gyámja fizeti az illetéket, azt csak azért gondoltam, mert az előző válaszadó azt mondta, hogy "de azért mert valaki kiskorú és még nem rendelkezik saját jövedelemmel, az illetékfizetési kötelezettség nem halasztó hatályú.) Ezt úgy értelmeztem, ha sem a testvér, sem a kiskorú nem tudja kifizetni, ki más tehetné meg helyettük, ha nem a gyám? A kiigazítást köszönöm, így már teljesen világos és ésszerű.
A dupla örökösödési illeték világos számomra is, hogy nem dupla, hiszen két öröklésről van szó, de reméltem, hogy a testvérnek azt nem kell megfizetni, hiszen az örökséget át sem vehette, mert még előtte meghalt. Ez az én logikám, sajna a jog nem így vélekedik. Mivel a kiskorú örökli az elhunyt szülő illetéktartozását is, mégis duplán fogja azt fizetni, pedig ugyanazt örökölte amit a szülő. Tehát kettőt fizet és egyet kap. Így van, vagy rosszul gondolom?
Köszönöm a válaszokat!

ObudaFan # 2008.08.03. 09:58

A kiskorú örökös az öröklési illetéket a nagykorúvá válásától számított két évig késedelmipótlék-mentesen fizetheti meg. E fizetési határidő lejárta előtt a tartozás annyiszor 10%, de legfeljebb 70% kedvezménnyel fizethető meg, ahány megkezdett naptári évvel korábban teljesítik azt.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.08.03. 09:54

mert valaki kiskorú és még nem rendelkezik saját jövedelemmel, az illetékfizetési kötelezettség nem halasztó hatályú.

De igen. A kiskorú ráér megfizetni az öröklés illetékét akkor, ha nagykorúvá válik. Ha korábban fizet, kedvezményt kap.

Érdeklődöm: miért kellene a gyámnak fizetnie? Nem ő örökölt. És mi az, hogy duplán? Két öröklés - két illeték. Nincs ebben semmi dupla.

érdeklődöm # 2008.08.03. 09:40

Az illeték ki sem lett szabva, hiszen időközben meghalt az örökös a hagyatéki eljárás alatt. De akkor a kiskorú gyámja lesz köteles befizetni az örökös és annak a kiskorú gyereke utáni örökösödési illetékét duplán?

monalisa1 # 2008.08.03. 08:17

Szerintem előzetes adásvételi szerződést kell készíteni, és azt a kiskorúra tekintettel a gyámhivatallal jóváhagyatni, és onnantól okés az ügylet.

Mível egy ingatlan adásvételénél ügyvéd közreműködése elengedhetetlenül szükséges, ő tudni fogja mit és hogyan.

Ha az elhunyt testvér után netán öröklési illeték-hátalék maradt volna, azt a tőle öröklő gyermeke megörökli - köteles lesz befizetni a sajátjával együtt majd. (Részletfizetésre lehet engedélyt kérni, de azért mert valaki kiskorú és még nem rendelkezik saját jövedelemmel, az illetékfizetési kötelezettség nem halasztó hatályú.)

Monalisa
laikus hozzászóló

érdeklődöm # 2008.08.03. 06:30

Szeretnék segítséget kapni örökösödéssel kapcsolatosan. Két testvér megörökölte az egyik szülő halálakor az ingatlanjuk felét. Pár évvel később, a másik szülő halálakor megörökölték az ingatlan másik felét is fele-fele arányban. Utóbbi esetben a hagyatéki eljárás nem fejeződhetett be, mert az egyik örökös megbetegedett és nem tudott a tárgyalásra elmenni. Sajnos Ő is elhunyt pár hónapon belül. Az Ő örököse a saját gyereke. Az életben maradt testvér szeretné az ingatlant értékesíteni, de hogyan teheti ezt meg, amikor a kiskorú gyerek miatt úgy tudjuk, gyámhivatali hatáskörbe tartozik. Értékesíteni lehet e egyáltalán az ingatlant, amíg a gyerek kiskorú? Ezenkívül szeretnénk tudni, hogy ilyen esetben kétszer kell e fizetni örökösödési illetéket?