hagyatéki teher

ObudaFan # 2008.09.15. 09:04

Ráépítésnek minősül, ingatlan-nyilvántartáson kívül közös tulajdon keletkezett.

macsoj # 2008.09.12. 09:13

Köszönöm a gyors választ.
De egy terasz beépítése, szobává alakítása anélkül, hogy a ház alapja nem lett változtatva, nem bővült, mely kategóriába tartozik? Bővítés, ráépítés?
Akkor miért nincs jegyezve valahogy a tulajdonlapon? Nem kellett volna-e bejegyzéssel fixálni a státust még akkor?
Egy egyszerű adásvételnél is előfordulhat így, ha a tulajdonos nem hívja fel a vevő figyelmét erre a tényre, és a vevő jóhiszeműen "csak" a földhivatali bejegyzéseknél kutakodik az ingatlan tisztaságáról, hogy a majdani vevőre váratlan teher esik.
A haszonélvezetet ellentételezésként való szerzését gondolom a gyereknek kellene bizonyítani, ami szinte lehetetlen, vagy azt kell bizonyítani a nagyszülőknek hogy az nem volt ellentételezve?
Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.09.12. 08:53

Az is felmerülhet, hogy a haszonélvezetet tulajdonképpen visszterhesen, a bővítés költségeinek ellentételezéseként szerezték.

ObudaFan # 2008.09.12. 08:26

Attól, hogy a hagyatéki eljárásban nem jelentették be, még lehet akár jogos is. Azt kell elsősorban megnézni, hogy a lakás szerkezetét érintették-e a munkák. Ha pl. helyiségeket hozzáépítettek az épülethez, akkor ráépítéssel tulajdon keletkezett, a tulajdoni igény pedig nem évül el. Ebben az esetben a közös tulajdon arányait meg kell határozni. Ha nem érintette az épület szerkezetét a munka, és azóta 5 év eltelt, ami alatt ők érvényesíthették volna az igényüket, de nem tették, akkor az az igény - kötelmi igényként - elévült. Természetesen nekik kell bizonyítani azt, hogy mikor és mit költöttek az ingatlanra, ami így, évek múltán nem lesz egyszerű. És végső esetben természetesen, jogalap nélküli gazdagodás címén a helyettük fizetett öröklési illetékrész követelhető tőlük.

macsoj # 2008.09.12. 08:13

Tisztelt Szakértők,
Gyermekem most örökölt ingatlanrészt úgy, hogy 1/2 részben Ő, 1/2 részben nagynénje, valamint a nagyszülők haszonélvezeti joggal rendelkeznek (földhivatali bejegyzés hagyatéki tárgyalás után). A nagyszülők nevére szóló építési engedéllyel több, mint 10 évvel ezelőtt az akkori házon bővítési munkákat végeztek az akkori tulajdonosok. A nagyszülőknek semmi jellegű tulajdonuk nem volt soha ezen az ingatlanon (tulajdonlapon)és azután sem.
A hagyatéki eljárás során, melyen a nagyszülők is jelen voltak, a közjegyző megállapította, hogy az örökrészt nem terheli semmiféle adósság, így az örökség elfogadásra került.
Miután minden lezajlott a nagyszülők azzal a követeléssel álltak elő, hogy gyermekem (még tanuló, tehát önálló jövedelemmel nem rendelkezik) fizessen milliós nagyságrendű összeget nekik, merthogy ők annak idején bővítették a házat. Megjegyzendő, a haszonélvezeti jog meglététől kezdve teljes mértékben gyakorolják a haszonélvezetet.
Jogos lehet-e ez a követelés? Jogos lehet-e az után is, hogy azt több mint 10 éven keresztül nem érvényesítették az örökhagyónál (korábbi tulajdonosnál), ill. nem érvényesítették a hagyatéki tárgyalás során?
Hogyan igazolható e követelés jogossága és annak értéke, illetve az akkor befektetett pénz eredete.
Kit és milyen mértékben terhel ilyen esetben a nem kis összegű örökösödési illeték, ill. a hagyatéki eljárás egyéb költségei?
Mert, ha ez a jogosság a hagyatéki eljárás során tudott, akkor nyilván átgondolja a gyermekem, hogy megéri-e egyáltalán átvenni az örökséget vagy arról lemond. Így csak adóssága lenne a gyereknek.
Mihamarabbi válaszukat előre is köszönöm.

websas # 2008.08.08. 13:54

Köszönöm KBS és ObudaFan valamint a többiek hozzászólásait A javaslatotok szerint fogok eljárni, lenyelem a békát.Csak az a baj,hogy túl sok a lenyelendő béka.

Kellemes hétvégét.

websas

ObudaFan # 2008.08.08. 12:52

Szerintem tedd magad túl rajta, és intézkedj, mert más nem fog helyetted.

websas # 2008.08.08. 10:54

Elnézést a duplázásért de mostanában idétlenkedik a renszer.

websas # 2008.08.08. 10:52

Akkor sem "perelnél szénné"(idézet KBS más hozzászólásából) Ha nem is tudnál a tartozásodról én semmivel nem bizonyítanám a tartozás tényét csak felszólítanálak és Te csak 5000 ft.befizetése után kezdhetnél nálam reklamálni?

websas

websas # 2008.08.08. 10:51

Akkor sem "perelnél szénné"(idézet KBS más hozzászólásából) Ha nem is tudnál a tartozásodról én semmivel nem bizonyítanám a tartozás tényét csak felszólítanálak és Te csak 5000 ft.befizetése után kezdhetnél nálam reklamálni?

websas

Kovács_Béla_Sándor # 2008.08.08. 08:29

Nézd, megítélés kérdése, mindenesetre, ha én tartoznék neked szeptember elsejei lejárattal, de te csak négy év múlva fogod követelni a pénzedet, én nem mondanám, hogy nem volt tisztességes az eljárásod.

websas # 2008.08.08. 06:55

"Elvégre kinek az érdeke, hogy visszakapjátok a túlfizetést?"
Kinek a hibás munkájából keletkezik a túlfizetés?

2002-2003-ban keletkezik az adó hátralék 2005 dec.-ben történik a halálozás.A hagyatéki eljárást intéző közjegyző értesíti az elhunyt korábbi lahely szerinti Önk.adócsoportját aki erre feltárja az adó hátralékot.A hozott határozatukba Ők maguk írják bele.

A határozat pedig 2007 ápr.keltezésü.Mi tartott eddig?
Eszembe sem jut a tartozás elévülése de az igen, hogy a közgazgatási eljárásokban is vannak határidők(ha én kapok levelet 8-15 nap után már jogvesztek).
Abban igazad van KBS,hogy lépjünk túl rajta. Az államot megilleti az adó minket pedig a tisztességes eljárás.Ha nem tesszük szóvá mitől javulna a hivatalok munkája? (egyébként pont ezért megy ilyen jól ez a fórum ).

websas

Kovács_Béla_Sándor # 2008.08.08. 04:26

Nem kötelező. Annyiban is hagyhatjátok - de az adót azt behajtják rajtatok.

S ha egy kicsit elgondolkodsz - és túlteszed magad a bosszúságon -, akkor belátod, hogy ez így logikus. Elvégre kinek az érdeke, hogy visszakapjátok a túlfizetést?

websas # 2008.08.07. 21:38

ObudaFan!

Jó, hogy visszakanyarodtunk az eredeti témához.

Nem áll szándékomban az Önkormányzat követelésének vitatása, de úgy gondolom annak terheit nem nekünk kellene viselni.(idő,utánjárás,tértis levelek,kérelmek,stb.).Lett volna rá uszkve 4 évük.
Elég hülyén néz ki, hogy az elfogadott, jogerős hagyatéki végzést,illetékeket stb, mi kezdjük el 1.5 évvel késöbb megkifogásolni miközben nekünk nincs problémánk vele.
Bár tudom: Jog, Igazság, Józan parasztiész, nem járnak kézenfogva.(de lehetne).

websas

ObudaFan # 2008.08.07. 20:07

Nem sok köze van ennek az ügynek ahhoz, hogy hogyan lett elküldve az az e-mail, mert az önkormányzat azt a követelést be fogja tudni hajtani. Az illeték részbeni törlését pedig websasnak kell kezdeményezni az APEH-nál, nem az önkormányzatnak.

anyamaci # 2008.08.07. 19:16

Az ilyen esetek elkerülésére ajánlom figyelmetekbe a a KET. rendelkezését, miszerint közigazgatási ügyben az ügyfél kérésre a hatóság az ügy megindításáról értesítést küld. A beadvány mellé csatolsz egy kérelmet hogy kéred az értesítést.

Ezt öt napon belül kell megkapnod, ha nem kapod meg az értesítést máris keresheted hogy hol van a beadványod, megérkezett-e, ha nem miért nem(esetleg eltünt a postán)

websas # 2008.08.07. 18:12

nandy & woodslave !

Két példátokból az derül ki számomra,hogy jó megoldás jelenleg nincs.(két ellentétes Bírósági ítélet).
Belegondoltam és Kbs ügyfélkapun keresztüli levelezési javaslata egyre szimpatikusabb.
A levelet és tartalmát valamint a "kézbesítést" a rendszernek archiválnia kellene és ennyi.
Internettel nem rendelkező honfitársaink az Önkormányzatnál vagy a Postán adhatnák fel leveleiket (akár kézzel írottat is) azt beszkennelnék és mehetne a címzettnek.Így a levél és a tartalma is bizonyítható lenne.

Vagy ne álmodozzak tovább, és húzzam ki a kezemet a biliből?

websas

woodslave (törölt felhasználó) # 2008.08.07. 15:26

mi pont ugyanilyen pert nyertünk. Bevallási kötelezettség elmulasztása miatt bírság, közig perben előhúztunk egy apeh címére szóló feladóvevényt (mégcsak nem is tértit) és a bíróság elfogadta.

nandy # 2008.08.07. 15:13

websas:

Igazad van. Bő tíz évvel ezelőtt megtörtént az, hogy valaki elküldött egy bevallást az APEH-nek - természetesen tértivevénnyel. A tértivevény visszament a feladónak, a címzett meghatalmazottja által aláírva. Aztán valahogyan elkeveredett a Hivatalban, és a cég mulasztási bírságot kapott. Bíróságra került az ügy, az adózó elvesztette a pert. Az ítélet indoklása az volt, hogy a cég nem tudta bizonyítani, mit adott fel...

websas # 2008.08.07. 12:33

Kbs rátapintott, sajnos nem ügyfélkapun keresztül küldtem,(pedig majdnem a kezdetektől van regisztrációm).A visszaigazolás így néz ki:

Final-Recipient: RFC822; ado@budavar.hu
Disposition: automatic-action/MDN-sent-automatically; displayed
X-MSExch-Correlation-Key: dixXAfErp0W5TLNjyiKoBQ==
Original-Message-ID:

Nem tudom ez mennyit ér?

Nandy-nak:
Nem Veled inkább,a gyakorlattal vitatkoznék:
Tértis levelet is bárki aláírhat, majd elküldheti.
Példa:Küldök egy tértiset (Story magazinból kivágott Győzike + Bea asszony ügyesen összehajtogatott fotojával majd lobogtatom a visszajött térti-igazolást.

(nem vagyok Story előfizető)

Köszi a hozzászólásokat:
Websas

Kovács_Béla_Sándor # 2008.08.07. 09:10

Illetve ha ügyfélkapun keresztül küldte.

nandy # 2008.08.07. 07:56

Általában arra szoktak hivatkozni: ők nem tudhatják, hogy valóban te küldted az e-mailt.
Akkor lenne hiteles a levél, ha te digitálisan aláírtad volna.

websas # 2008.08.06. 22:21

Köszi Nandy

Még akkor sem ha az Önkormányzat szervere igazolta vissza ip cimmel hexa számokkal ?
(nem az egyszerü visszaigazolás kérés)

pedig el is mentettem gondoltam olyan mint egy térti.

Websas

nandy # 2008.08.06. 21:57

Ja és írtam kettő e-mailt e tárgyban az Önkormányzatnak levelező rendszerük visszaigazolta de egy év alatt (meg fogtok lepődni) semmi választ nem kaptam.

Nem lepődtünk meg. Legközelebb tértis levelet írj, arra majd válaszolnak. Az e-mail nem hivatalos!

websas # 2008.08.06. 21:25

Az hogy adó és meg kell fizetni világos, de az Önkormányzatnak volt bő három éve, hogy magával a késöbbi örökhagyóval rendezze ezt a tartozást.
(nem a fizetendő összeg miatt, az örökség fedezi)

Hogy nem az egész eljárást kell megismételni ez jó hír csak nem tudom kinek kellene a "részeljárást" kezdeményezni, van e költsége, illetéke stb.?

A dolog lényege az eddígi befizetések átszámolása egészen az Szja bevallásig.

Ja és írtam kettő e-mailt e tárgyban az Önkormányzatnak levelező rendszerük visszaigazolta de egy év alatt (meg fogtok lepődni) semmi választ nem kaptam.

Köszi az infókat
Websas