hagyatéki teher

sgyula # 2008.08.05. 16:11

sziasztok!

a következő lenne a kérdésem:

ingatlan öröklésénél ha a hagyatéki tárgyalás során csak a közjegyzői eljárás díja lett hagyatéki teherként bejelentve és ennek megfelelően a jogerős hagyatékátadó végzés is csak ezt az egy terhet említi, de utólag kiderül, hogy van egy jelentős örökhagyói tartozás, akkor ezt a tartozást hogyan lehet hagyatéki teherként érvényesíteni?

az örökösödési illeték még nem lett kiszabva.

várjuk meg, ameddig az APEH megküldi a fizetési meghagyást, és akkor igazoljuk a tartozást az APEH felé?
vagy már előtte?
egyáltalán, az örökös fordulhat közvetlenül az APEH felé és kérheti közvetlenül az APEH-től hogy a bejelentett teher alapján csökkentse az illeték alapját, vagy közjegyzőn keresztül kell futtatni a dolgot?

köszönöm szépen.

sántha gyula

anyamaci # 2008.08.05. 16:39

Igen fordulhatsz közvetlenül az Apeh-hoz, kérheted az illeték alapjának csökkentését! És is kértem, bemutattam az eredeti okiratot, nem volt semmi gond, figyelembe vették és annak alapján szabták ki az illetéket! Bár akkor még illetékhivatal volt, nem volt az Apeh-ba olvasztva, de szerintem a szabályozás nem változott!

sgyula # 2008.08.06. 06:34

köszi szépen.

websas # 2008.08.06. 07:43

Tisztelt Fórumozók!
A kérdésem hasonló:

Feleségem harmadmagával Édesapja után örökölt egy lakást.A hagyatéki eljárás simán és gyorsan lezajlott mivel az örökösök között nem volt vita.A lakás eladásra került, hogy háromfelé lehessen osztani.
Az összes díj,kiszabott illeték,valamint az eladásból keletkezett jövedelem adója befizetve.
Az elhalálozás időpontjához képest 1.5 évvel késöbb jelentkezett egy Önkormányzat az elhunyt több éve keletkezett súlyadó hátralékát követelve.(levelükben még a rendszámot sem tüntették fel).
Első felindulásunkban azt írtuk nekik, hogy az Önkományzat kezdeményezze a hagyatéki eljárás megismétlését mivel a követelésük az eljárás során kimaradt, és így változnak a kirótt illetékek.

Előre is köszönöm a tanácsokat
Websas

Kovács_Béla_Sándor # 2008.08.06. 07:48

Ne igyál egyszerre túl sok hideget; ne egyél mostalan gyümölcsöt, és felhevült testtel ne ugorj a vízbe!

websas # 2008.08.06. 07:57

KBS!

köszi a tanácsot és megigérem,hogy fűtetlen szobában zoknit fogok az ágy lábára húzni.(most nem aktuális)
Websas

Kovács_Béla_Sándor # 2008.08.06. 08:06

Ahogy gondolod, de azt a tanácsot nem tőlem kaptad.

ObudaFan # 2008.08.06. 19:21

Ahhoz nem kell a teljes hagyatéki eljárást megismételni.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.08.06. 20:09

Már csak azért se mert ez adótartozás, és mint ilyen "közadók módjára behajtható". Az örökösön is.

websas # 2008.08.06. 21:25

Az hogy adó és meg kell fizetni világos, de az Önkormányzatnak volt bő három éve, hogy magával a késöbbi örökhagyóval rendezze ezt a tartozást.
(nem a fizetendő összeg miatt, az örökség fedezi)

Hogy nem az egész eljárást kell megismételni ez jó hír csak nem tudom kinek kellene a "részeljárást" kezdeményezni, van e költsége, illetéke stb.?

A dolog lényege az eddígi befizetések átszámolása egészen az Szja bevallásig.

Ja és írtam kettő e-mailt e tárgyban az Önkormányzatnak levelező rendszerük visszaigazolta de egy év alatt (meg fogtok lepődni) semmi választ nem kaptam.

Köszi az infókat
Websas

nandy # 2008.08.06. 21:57

Ja és írtam kettő e-mailt e tárgyban az Önkormányzatnak levelező rendszerük visszaigazolta de egy év alatt (meg fogtok lepődni) semmi választ nem kaptam.

Nem lepődtünk meg. Legközelebb tértis levelet írj, arra majd válaszolnak. Az e-mail nem hivatalos!

websas # 2008.08.06. 22:21

Köszi Nandy

Még akkor sem ha az Önkormányzat szervere igazolta vissza ip cimmel hexa számokkal ?
(nem az egyszerü visszaigazolás kérés)

pedig el is mentettem gondoltam olyan mint egy térti.

Websas

nandy # 2008.08.07. 07:56

Általában arra szoktak hivatkozni: ők nem tudhatják, hogy valóban te küldted az e-mailt.
Akkor lenne hiteles a levél, ha te digitálisan aláírtad volna.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.08.07. 09:10

Illetve ha ügyfélkapun keresztül küldte.

websas # 2008.08.07. 12:33

Kbs rátapintott, sajnos nem ügyfélkapun keresztül küldtem,(pedig majdnem a kezdetektől van regisztrációm).A visszaigazolás így néz ki:

Final-Recipient: RFC822; ado@budavar.hu
Disposition: automatic-action/MDN-sent-automatically; displayed
X-MSExch-Correlation-Key: dixXAfErp0W5TLNjyiKoBQ==
Original-Message-ID:

Nem tudom ez mennyit ér?

Nandy-nak:
Nem Veled inkább,a gyakorlattal vitatkoznék:
Tértis levelet is bárki aláírhat, majd elküldheti.
Példa:Küldök egy tértiset (Story magazinból kivágott Győzike + Bea asszony ügyesen összehajtogatott fotojával majd lobogtatom a visszajött térti-igazolást.

(nem vagyok Story előfizető)

Köszi a hozzászólásokat:
Websas

nandy # 2008.08.07. 15:13

websas:

Igazad van. Bő tíz évvel ezelőtt megtörtént az, hogy valaki elküldött egy bevallást az APEH-nek - természetesen tértivevénnyel. A tértivevény visszament a feladónak, a címzett meghatalmazottja által aláírva. Aztán valahogyan elkeveredett a Hivatalban, és a cég mulasztási bírságot kapott. Bíróságra került az ügy, az adózó elvesztette a pert. Az ítélet indoklása az volt, hogy a cég nem tudta bizonyítani, mit adott fel...

woodslave (törölt felhasználó) # 2008.08.07. 15:26

mi pont ugyanilyen pert nyertünk. Bevallási kötelezettség elmulasztása miatt bírság, közig perben előhúztunk egy apeh címére szóló feladóvevényt (mégcsak nem is tértit) és a bíróság elfogadta.

websas # 2008.08.07. 18:12

nandy & woodslave !

Két példátokból az derül ki számomra,hogy jó megoldás jelenleg nincs.(két ellentétes Bírósági ítélet).
Belegondoltam és Kbs ügyfélkapun keresztüli levelezési javaslata egyre szimpatikusabb.
A levelet és tartalmát valamint a "kézbesítést" a rendszernek archiválnia kellene és ennyi.
Internettel nem rendelkező honfitársaink az Önkormányzatnál vagy a Postán adhatnák fel leveleiket (akár kézzel írottat is) azt beszkennelnék és mehetne a címzettnek.Így a levél és a tartalma is bizonyítható lenne.

Vagy ne álmodozzak tovább, és húzzam ki a kezemet a biliből?

websas

anyamaci # 2008.08.07. 19:16

Az ilyen esetek elkerülésére ajánlom figyelmetekbe a a KET. rendelkezését, miszerint közigazgatási ügyben az ügyfél kérésre a hatóság az ügy megindításáról értesítést küld. A beadvány mellé csatolsz egy kérelmet hogy kéred az értesítést.

Ezt öt napon belül kell megkapnod, ha nem kapod meg az értesítést máris keresheted hogy hol van a beadványod, megérkezett-e, ha nem miért nem(esetleg eltünt a postán)

ObudaFan # 2008.08.07. 20:07

Nem sok köze van ennek az ügynek ahhoz, hogy hogyan lett elküldve az az e-mail, mert az önkormányzat azt a követelést be fogja tudni hajtani. Az illeték részbeni törlését pedig websasnak kell kezdeményezni az APEH-nál, nem az önkormányzatnak.

websas # 2008.08.07. 21:38

ObudaFan!

Jó, hogy visszakanyarodtunk az eredeti témához.

Nem áll szándékomban az Önkormányzat követelésének vitatása, de úgy gondolom annak terheit nem nekünk kellene viselni.(idő,utánjárás,tértis levelek,kérelmek,stb.).Lett volna rá uszkve 4 évük.
Elég hülyén néz ki, hogy az elfogadott, jogerős hagyatéki végzést,illetékeket stb, mi kezdjük el 1.5 évvel késöbb megkifogásolni miközben nekünk nincs problémánk vele.
Bár tudom: Jog, Igazság, Józan parasztiész, nem járnak kézenfogva.(de lehetne).

websas

Kovács_Béla_Sándor # 2008.08.08. 04:26

Nem kötelező. Annyiban is hagyhatjátok - de az adót azt behajtják rajtatok.

S ha egy kicsit elgondolkodsz - és túlteszed magad a bosszúságon -, akkor belátod, hogy ez így logikus. Elvégre kinek az érdeke, hogy visszakapjátok a túlfizetést?

websas # 2008.08.08. 06:55

"Elvégre kinek az érdeke, hogy visszakapjátok a túlfizetést?"
Kinek a hibás munkájából keletkezik a túlfizetés?

2002-2003-ban keletkezik az adó hátralék 2005 dec.-ben történik a halálozás.A hagyatéki eljárást intéző közjegyző értesíti az elhunyt korábbi lahely szerinti Önk.adócsoportját aki erre feltárja az adó hátralékot.A hozott határozatukba Ők maguk írják bele.

A határozat pedig 2007 ápr.keltezésü.Mi tartott eddig?
Eszembe sem jut a tartozás elévülése de az igen, hogy a közgazgatási eljárásokban is vannak határidők(ha én kapok levelet 8-15 nap után már jogvesztek).
Abban igazad van KBS,hogy lépjünk túl rajta. Az államot megilleti az adó minket pedig a tisztességes eljárás.Ha nem tesszük szóvá mitől javulna a hivatalok munkája? (egyébként pont ezért megy ilyen jól ez a fórum ).

websas

Kovács_Béla_Sándor # 2008.08.08. 08:29

Nézd, megítélés kérdése, mindenesetre, ha én tartoznék neked szeptember elsejei lejárattal, de te csak négy év múlva fogod követelni a pénzedet, én nem mondanám, hogy nem volt tisztességes az eljárásod.

websas # 2008.08.08. 10:51

Akkor sem "perelnél szénné"(idézet KBS más hozzászólásából) Ha nem is tudnál a tartozásodról én semmivel nem bizonyítanám a tartozás tényét csak felszólítanálak és Te csak 5000 ft.befizetése után kezdhetnél nálam reklamálni?

websas