Örökség - csavarral

Impossible # 2008.10.11. 03:18

Huszti Kati,

Amikor az ember segítséget kér, igyekszik világosan és egyértelműen megfogalmazni a problémáját. Képzeld magad annak a helyébe, aki nem ismer, de meg akarja érteni, amit összehordasz. Komoly fejfájást okozol neki ezzel.

kbs,

csak jelzem: Ptk. 601. § olvasd el :D

Kovács_Béla_Sándor # 2008.09.27. 17:06

Akkor a féltestvér és a feleség követelheti a lakás, pénz felét?
A lakás értékének a negyedét köteles részként. A pénz bizonytalanabb, ott nehéz lenne bizonyítani, kié mennyi volt belőle.

Ha nincs hagyaték, akkor nincs hivatalból hagyatéki tárgyalás. Sőt, ha nincs ingatlan hagyatékban, már akkor se feltétlenül.

HusztiKati # 2008.09.27. 14:41

Köszönöm válaszát!
Akkor a féltestvér és a feleség követelheti a lakás, pénz felét?
(Igazából a feleséggel vannak nézeteltérések, neki milyen jogai vannak? 6év különélés, válás nélkül mennyit jelent?)

És ebben az esetben nem számít "hagyatéknak" a lakás illetve a bankszámlán található összeg?
(Férjem a lakás egyedüli tulajdonosa, apósom haszonélvező volt, közös bankszámlájuk volt.)

Nem automatikus halálesetnél a hagyatéki tárgyalás? Úgy gondoljuk senki nem kérte.

Köszönöm, ha tud nekünk érdemi segítséget adni.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.09.27. 06:56

Ezt nem fogja tudni neked itt megmondani senki. Honnan tudhatnánk mi azt, hogy a másik örökös mit fog követelni? A többi meg ettől függ.

Azt a részét nem nagyon értem, miért lesz hagyatéki tárgyalás, ha egyszer nincs hagyaték. Valaki kifejezetten kérte?

HusztiKati # 2008.09.27. 02:36

Ügyvéd úr!
Tanácsot szeretnék az alábbi ügyben:
Férjem édesapja augusztusban elhunyt, hagyatéki per októberben lesz, augusztusi bankszámlakivonatot kell vinnünk. Apósom 6 éve különköltözött feleségétől, el nem váltak. Vásárolt egy lakást, a férjem lett a 100%-os tulajdonos, apósom a haszonélvező. Férjemnek és apósomnak közös bankszámlájuk volt, rajta egy közepesen nagy összeggel.
Férjemnek van egy idősebb féltestvére, akivel soha nem volt jó, rendszeres a kapcsolatuk apósommal, évtizedek óta nem is találkoztak, beszéltek.

Abban szeretném kérni a segítségét, hogy mire számíthatunk a hagyatéki tárgyaláson, mi ennek a menete, kinek milyen jogai vannak ebben az esetben, kivel, milyen arányban kell osztozkodnia a férjemnek?

Válaszát előre is megköszönöm.
Kati

Sz.Katus # 2008.09.25. 17:02

Dr. Tarczay Úr!
Köszönöm akként fogunk cselekedni. Legalább rendeződik az ügy.

ObudaFan # 2008.09.24. 12:11

Egy elbirtoklási per sem lesz majd olcsó annak idején, annál már egy póthagyatéki eljárás olcsóbb. És az elbirtoklási per kétséges is, mert azért itt felmerülhet a csalárd szerzés, ha egy olyan örököst, akiről tudtok, nem tájékoztattatok erről az ingatlanról.

Sz.Katus # 2008.09.23. 16:12

Tanácsot szeretnék kérni.
Após 1992-ben történő halála után

• saját lakása és új felesége tulajdonát képező-
  • vidéki ház, melyet apósom felújított korszerűsített és bővített

lett a hagyatéki eljárás tárgya.

Az örökös az új feleség és Apósom két felnőtt fia lett volna, de közben kiderült, hogy volt még egy gyerek a nevén, akiről nem tudtunk nem láttunk soha, valamint az apja temetésén nem vett részt /a temetőbe azóta, soha ki sem ment a sírt gondozni/ de a hagyatéki tárgyaláson részt vett.
Az örökség haszonélvezet megváltással történt, mert követelte a jussát, Így férjem és sógorom is részesültek a haszonélvezet egyszerre történő megváltásából, és nem maradt fenn jó kapcsolat a volt feleséggel és az előkerült új felnőtt fiával sem.

1998-ban, mivel Anyósom és Apósom Tsz-ben dolgoztak a földosztáskor részükre is járt telekrész, melyet halála után is a nevére írtak nem nagy 300-300 nöles telket fejenként. Tulajdonképpen férjem közreműködése révén kaptuk csak meg Apósom halála után. Az Anyai részt már átírták édesanyja halála után. A két telek egymás mellett van.Férjem minden évben gondozza a telekrészt, kaszáltatja, összeszedi és a szénát elszállíttatja, melynek anyagi költségei vannak. A telek mivel a hagyatéki tárgyalás után 6 évvel került Apósom nevére és új feleségével közös régi címére, jogilag még az eredeti állapotában van az Apósom nevén és címén.
A Földhivatal minden évben kiküldi a kaszálásra felszólító levelet nekünk is az Anyósom után örökölt telekrészre. A kaszáláskor derül ki, hogy Apósom telke akkor van lekaszálva, ha mi lekaszáltatjuk. Tehát immár 10 éve birtokoljuk, gondozzuk saját költségünkön.

Mi ilyenkor a teendő igazából a sajátunknak érezzük a telket, gondozzuk, birtokoljuk, mert egyébként arra még a madár sem nagyon jár, egy sima szántóföld lévén.
Milyen lehetőség van az elbirtoklásra. Mert ha újabb hagyatéki eljárás alá kerül és több örököse lesz még a ügy költségei sem állnak szemben a telek árával, nem is beszélve az általunk 10 éve fennálló költségviselésre. Mit érdemes csinálni? Érdemes e még 5 évet várni, hogy a telek elbirtokolható legyen?
Ha most állunk közjegyző elé, nemcsak elveszítjük az eddig kifizetett költségeket, de még fizethetjük a közjegyzői díjat is és semmiért, mert gyakorlatilag a telek maga nem ér annyit amennyi a kaszáltatás elszállítás költsége. Kérem segítségüket mitévők legyünk?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.08.28. 17:16

A dolgok jelen állása szerint nincs örökséged. Nagybátyád egyrészt nem végrendelkezett a javadra, másrészt nem maradt utána hagyaték, a vagyonát még életében elidegenítette.
Meg lehet támadni az eltartási szerződést - minden szerződést meg lehet - de az költséges és bizonytalan kimenetelű. (Ha esetleg nyernél, akkor még mindig nem te lennél az egyedüli örökös, ha jól értem, mások is állnak veled egy sorban.)

timóca # 2008.08.28. 14:27

Tanácsot szeretnék kérni!A Nagybátyám és a Nagymamám együtt éltek egy lakásban.Nagyi januárban meghalt,a lakást még életében Lacinak ajándékozta.Nem volt gyereke a Nagybátyámnak,szóban többször közölte velem,hogy én fogok örökölni tőle.Még Nagyim halála előtt agyvérzést kapott,a későbbiekben még valószínűleg még többet is,nem igazán volt magánálAz unokanővérem eltartási szerződést kötött vele.Én több alkalommal kijelentettem,hogy a Nagybátyámat magamhoz kívánom venni.Ezt konkrétan közöltem is velük,az unokatesómmal,az apjával és a Nagybátyámmal isEzt már Nagyim halála után is mondtam,amikor Laci a kórházba került.Minden alkalommal amikor ezt szóbahoztam azt a válasz kaptam,hogy nem bírnám fizikailag az ellátását,és'mert az apádról is gondoskodnod kell...'-felkiáltással elnapolták a választ.Apu egyébként mozgáskorlátozott,de részben lellátja magát csak kissebb segítségre van szüksége.Én közben igényeltem hitelt,azért hogy kibővíttetem a házamat,és odaveszem Lackót.Ezt Ők is tudták!Egy árva szóval se jelezték számomra a szerződés létrejöttét,titkolták előttem.Tehát ez csak elkenése volt a dolognak,hogy ne feszegessem tovább a dolgot.Ja én pedig rokkant nyugíjas vagyok,tehát lényegében csak a boltba járok el,otthon vagyok.A hitelt közben megkaptam,de már sajnos oka fogyott lett a dolog,így felújítás lett a vége,nem kibővítés.A hagyatéki leltár felvevőjét se tájékoztatták rólam.Ezt onnan tudom,mert rákérdeztem a hagyatéki ügyek előadójára,hogy mikor lesz a leltár felvétele.Ő küldött tovább a közjegyzőhöz,ahol rákérdeztem a dologra,azt a választ kaptam,hogy nem adhat nekem tájékoztatást,mert nem vagyok rá jogosult rá.Így jutott a dolog a tudomásomra. Mit tehetnék azért,hogy hozzá juthassak az örökségemhez?