Külföldre távozó házastárs itthagyott adosságai

ObudaFan # 2008.09.12. 08:17

Ez azért nem egészen így van, ettől függetlenül célszerű a bontópert is megindítani.

monalisa1 # 2008.09.11. 15:22

Tudnám javasolni: válj el mielőbb., egy dolog a válóper másik a vagyonmegosztási jogvita - az előbbi nem függ az utóbbitól.

Ameddig "a" férjed és egyre másra csínálja az adósságokat, bizonyos mértékben felelős lehetsz a viselt dolgaiért.

Monalisa
laikus hozzászóló

drhargitai # 2008.09.11. 13:46

Obudafann!

Köszönöm szépen a segítséget

ObudaFan # 2008.09.11. 13:19

Annyit számít, hogy perben kell állnia.
Kérhetsz költségmentességet, vagy illetékfeljegyzési jogot.

drhargitai # 2008.09.11. 13:17

Akkor kb 500.000.- Ft-ot kell lerónom illetékként, úgy számoltam, és mi van akkor, ha ennyi pénzt nem tudok egyösszegben kifizetni. Ja és nem mondtam, hogy anyukámnak haszonélvezete van az egész házon, mert ő adta a hitelnél az önrészt, ez számít valamit?

ObudaFan # 2008.09.11. 13:14

Illetékköteles (felének a 6%-a). És szerintem jogi képviselő nélkül nem fogsz jól járni, és az is költség. Csak ha nem teszed meg, akkor könnyen lehet, hogy nem marad lakásod.

drhargitai # 2008.09.11. 13:11

Biztosan buta kérdés, de ez is illetékköteles és mondjuk egy 20 milliós háznál ez mennyibe kerül? És egyáltalán hogyan kell ezt beadni?

ObudaFan # 2008.09.11. 12:24

Valószínűleg a legokosabb, amit tehetsz, ha indítasz egy közös tulajdon megszüntetési pert, és megváltod az ő részét a hitel még fennmaradó értékével csökkentett áron, a hitelt meg fizeted tovább.

drhargitai # 2008.09.11. 12:15

Enteki!

A válás nem lett kimondva, mivel folyt a válás és mivel a férjem volt a felperes és ő kezdeményezte a vagyonmegosztást is, mivel én az ő általa felajánlott egyezséget nem fogadtam el. Így a bíróság kötelezte az illeték megfizetésére, ami több 100.000.- Ft lett volna, így ő erre nem vállalkozott, kérte az eljárás megszüntetését. Így az eljárás 2008. augusztusában megszűnt. Szóval nem mondták még ki a válást, semmit sem.:( Viszont az új nővel, akivel él, csinált már egy cosmó adosságot, és úgy gondoja, hogy van neki 1/2-ed házrésze, ami kb 10 milliót ér, abból majd kielégíti magát az összes bank. Az senkit sem érdekel, hogy 1 éve én fizetem egyedül a banki törlesztőrészleteket, én tartom fenn egyedül a házat és fizetem a többi együtt felvett adósságot.

Most a végén még utcára fogok kerülni.

Enteki # 2008.09.11. 12:01

Először tudni kellene hogy a válás során a bíróság hozott-e bármilyen itéletet a vagyonmegosztásról.
Mi a helyzet a házon lévő hitellel (gondolom a hitel is közös). Vigyázz, ha elárverezik a fél házat, elég valószínű hogy a hitelt a bank felmondja (azt a részt is ami a te fél házadra jut)...
Tudom hogy késői a tanács, de válás esetén MINDENKÉPP rendezni kell a közös ingatlanvagyon sorsát, és nem szabad belemenni a majd lesz valahogy megoldásba...

drhargitai # 2008.09.11. 10:27

Hogy őszinte legyek nem vagyok nyugodt, adjatok valamilyen tanácsot, hogy mit lehet tenni ebben az ügyben!!!!

ObudaFan # 2008.09.11. 09:17

Sőt, ha a házasság ideje alatt vett fel hitelt, akkor a te vagyonodra is, addig a mértékig, amíg az a házastársi közös vagyon része. Azt, hogy valamilyen vagyontárgyad nem anak a része, igényperben bizonyíthatod.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.09.11. 09:14

Lehetsz is. A tulajdoni hányadára lefolytathatják a végrehajtást.

drhargitai # 2008.09.11. 07:56

Sziasztok!

A következő problémám lenne. Férjem 2007-ben beadta a válókeresetet, és elköltözött a közös ingatlanból. A válóperünk addig fajult, hogy a bíróság kötelezte férjemet, hogy a közös tulajdon megszüntetése érdekében fizesse be az illetéket a vagyonmegosztásra, mert én nem egyeztem bele a fele-fele egyezségbe, mert az ingatlanon hitel van, és az önerőnket, amiből megvásároltuk az ingatlan a szüleim adták nekünk. Ő pedig azt akarta, hogy fizessem ki az ingatlan értékének a felét, + fizessem tovább a részleteket. Na ezt kicsit túlzónak találtam. Ezért mivel nem tudta befizetni a bíróságon az illetéket, elállt a pertől.

Már elég régen nem hallottam felőle, amikor is megjelent nálunk egy végrehajtó, hogy jött a férjem által lízingelt autóért, amit a férjem azután vett a nevére, hogy mi már nem éltünk együtt. Kiderült, hogy a bank felmondta a szerződést és 6 millió forinttal tartozik a banknak.

Természetesen keresni kezdtem a férjemet, de csak a szülei tudták megmondani, hogy elköltözött Németországba és azt üzeni nekem, hogy az ő ingatlan 1/2-ed része, majd fedezi az itthon hagyott adósságait.

Lehetséges, hogy a férjem adósságai miatt elárverezik a házunkat?

Valaki adjon valamilyen tanácsot, nagyon meg vagyok ijedve.