Ez azért nem egészen így van, ettől függetlenül célszerű a bontópert is megindítani.
Külföldre távozó házastárs itthagyott adosságai
Tudnám javasolni: válj el mielőbb., egy dolog a válóper másik a vagyonmegosztási jogvita - az előbbi nem függ az utóbbitól.
Ameddig "a" férjed és egyre másra csínálja az adósságokat, bizonyos mértékben felelős lehetsz a viselt dolgaiért.
Monalisa
laikus hozzászóló
Obudafann!
Köszönöm szépen a segítséget
Annyit számít, hogy perben kell állnia.
Kérhetsz költségmentességet, vagy illetékfeljegyzési jogot.
Akkor kb 500.000.- Ft-ot kell lerónom illetékként, úgy számoltam, és mi van akkor, ha ennyi pénzt nem tudok egyösszegben kifizetni. Ja és nem mondtam, hogy anyukámnak haszonélvezete van az egész házon, mert ő adta a hitelnél az önrészt, ez számít valamit?
Illetékköteles (felének a 6%-a). És szerintem jogi képviselő nélkül nem fogsz jól járni, és az is költség. Csak ha nem teszed meg, akkor könnyen lehet, hogy nem marad lakásod.
Biztosan buta kérdés, de ez is illetékköteles és mondjuk egy 20 milliós háznál ez mennyibe kerül? És egyáltalán hogyan kell ezt beadni?
Valószínűleg a legokosabb, amit tehetsz, ha indítasz egy közös tulajdon megszüntetési pert, és megváltod az ő részét a hitel még fennmaradó értékével csökkentett áron, a hitelt meg fizeted tovább.
Enteki!
A válás nem lett kimondva, mivel folyt a válás és mivel a férjem volt a felperes és ő kezdeményezte a vagyonmegosztást is, mivel én az ő általa felajánlott egyezséget nem fogadtam el. Így a bíróság kötelezte az illeték megfizetésére, ami több 100.000.- Ft lett volna, így ő erre nem vállalkozott, kérte az eljárás megszüntetését. Így az eljárás 2008. augusztusában megszűnt. Szóval nem mondták még ki a válást, semmit sem.:( Viszont az új nővel, akivel él, csinált már egy cosmó adosságot, és úgy gondoja, hogy van neki 1/2-ed házrésze, ami kb 10 milliót ér, abból majd kielégíti magát az összes bank. Az senkit sem érdekel, hogy 1 éve én fizetem egyedül a banki törlesztőrészleteket, én tartom fenn egyedül a házat és fizetem a többi együtt felvett adósságot.
Most a végén még utcára fogok kerülni.
Először tudni kellene hogy a válás során a bíróság hozott-e bármilyen itéletet a vagyonmegosztásról.
Mi a helyzet a házon lévő hitellel (gondolom a hitel is közös). Vigyázz, ha elárverezik a fél házat, elég valószínű hogy a hitelt a bank felmondja (azt a részt is ami a te fél házadra jut)...
Tudom hogy késői a tanács, de válás esetén MINDENKÉPP rendezni kell a közös ingatlanvagyon sorsát, és nem szabad belemenni a majd lesz valahogy megoldásba...
Hogy őszinte legyek nem vagyok nyugodt, adjatok valamilyen tanácsot, hogy mit lehet tenni ebben az ügyben!!!!
Sőt, ha a házasság ideje alatt vett fel hitelt, akkor a te vagyonodra is, addig a mértékig, amíg az a házastársi közös vagyon része. Azt, hogy valamilyen vagyontárgyad nem anak a része, igényperben bizonyíthatod.
Lehetsz is. A tulajdoni hányadára lefolytathatják a végrehajtást.
Sziasztok!
A következő problémám lenne. Férjem 2007-ben beadta a válókeresetet, és elköltözött a közös ingatlanból. A válóperünk addig fajult, hogy a bíróság kötelezte férjemet, hogy a közös tulajdon megszüntetése érdekében fizesse be az illetéket a vagyonmegosztásra, mert én nem egyeztem bele a fele-fele egyezségbe, mert az ingatlanon hitel van, és az önerőnket, amiből megvásároltuk az ingatlan a szüleim adták nekünk. Ő pedig azt akarta, hogy fizessem ki az ingatlan értékének a felét, + fizessem tovább a részleteket. Na ezt kicsit túlzónak találtam. Ezért mivel nem tudta befizetni a bíróságon az illetéket, elállt a pertől.
Már elég régen nem hallottam felőle, amikor is megjelent nálunk egy végrehajtó, hogy jött a férjem által lízingelt autóért, amit a férjem azután vett a nevére, hogy mi már nem éltünk együtt. Kiderült, hogy a bank felmondta a szerződést és 6 millió forinttal tartozik a banknak.
Természetesen keresni kezdtem a férjemet, de csak a szülei tudták megmondani, hogy elköltözött Németországba és azt üzeni nekem, hogy az ő ingatlan 1/2-ed része, majd fedezi az itthon hagyott adósságait.
Lehetséges, hogy a férjem adósságai miatt elárverezik a házunkat?
Valaki adjon valamilyen tanácsot, nagyon meg vagyok ijedve.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02