drbjozsef
Ha az a lakás „elcaplizása” 10 éven belül történt, akkor még köteles rész se lehet? :-O
drbjozsef
Ha az a lakás „elcaplizása” 10 éven belül történt, akkor még köteles rész se lehet? :-O
Laci1917,
A hagyatéki eljárásból nem hagyható ki a leszármazó, ha ő törvényes örökös.
Ugyanakkor vannak olyan esetek, amikor nincsen hagyatéki eljárás, feltételezem a leírásod alapján, hogy itt ez lehetett a helyzet.
Ha hivatalosan bejelentett hagyatéki vagyon nincsen, akkor nem tartanak hagyatéki eljárást - hiszen nincs annak mit megállapítani. Ha az öröklési rendel kapcsolatban igazolja valaki a jogos érdekét (például egy leszármazó, aki törvényes örökös lett volna, ha van hagyaték), akkor a közjegyző öröklési bizonyítványt állíthat ki.
Feltehetőleg a másik örökös úgy ítélte meg, hogy az ingóságok értéke olyan csekély, hogy azokat bejelenteni sem érdmes a hagyatéki leltárba, mert az eljárás költsége is több lenne, mint ezek értéke.
Ha a "kimaradt örökös" úgy érzi, van hagyaték ami őt illetné, kérheti az öröklési bizonyítványt, és azzal indíthat póthagyatéki eljárást, esetleg pert bíróságon.
De a leírásod alapján ennek sok értelme nem lenne. Ingóságok esetén az a "szokásjog", vagyis a gyakorlat, hogy "aki kapja marja". Még a létezését se igen tudná bizonyítani a kihagyott gyerek, azt, hogy az az örökhagyóé volt, és hogy ki vitte el, azt is neki kellene mind-mind igazolni.
Egyezzen meg a testvérével, kérje ki a saját dolgait, a többit meg engedje el.
(Megjegyzem, érdemes normális nyelven kérdezni, mert az "elcaplizta" nem egy igazán egzakt jogi kifejezés, de ha az örökhagyó(k) halála előtti 10 éven belül szerezte meg ajándékozással, akkor abból a másik testvér köteles részre lehetne jogosult, ami viszont már feltehetőleg megérné a pereskedést is talán.)
Csak értesült róla, hogy meghalt a szüleje, nem?
Kedves Jogászok!
Kérdésem röviden: ki lehet hagyni gyereket - mint örököst - szülője halála utáni jogi eljárásból? (Itt a közjegyzői eljárásra gondolok.)
Történet: Szülők meghaltak néhány év különbséggel. Az egyik gyerek a szülői házban él, - ő ezt a lakást már korábban elcaplizta a másik gyerektől, így a lakásnak ő a tulajdonosa. A másik gyerek vidéken él, és a szülők halála után egyszer sem kapott semmilyen értesítést sem hagyatéki eljárásról. Nincs nagy értékű hagyaték, az ingóságok összértéke csekély, de a lakásban még személyes tárgyai is vannak. Emellett gyerekkori emlékek és néhány értéktelen tárgy, amit Apu vagy Anyu használt, és neki ígért... Persze a szülők halála után már nem juthat be a lakásba. Végrendelet nem készült.
Köszönöm a választ előre is!
És? Ezt kérdezte?
Egyébként ebben az összefüggésben nagyon szerencsétlen kifejezés ez az "igényt tarthat".
KBS
Minimum 5 év élettársi kapcsolat után én úgy tudom, hogy nem csak arra a három millára - vagy akár még többre is - tarthat jogosan igényt - amiről ugyebár a kérdező azt írja, hogy megvannak róla a papírjai - hanem sok egyébre is, ami az együttélés alatt elköltött közös vagyonból megszületett. Itt pedig ha jól értettem, 25 évről beszélnek élettársi kapcsolatban. Vagy ez csak bejegyzett élettársi kapcsolat esetén érvényes? :-O
Megvan? Akkor a tiéd. Ha nincs már meg, akkor miről beszélünk?
Tisztelt Tanácsadók!
Élettársi kapcsolatban élek.A párom évek óta beteg.Volt családjával soha nem volt kapcsolata.De természetesen az örökséget nagyon várják.
Az érdekelne hogy ha bekövetkezik a halála én igényt tarthatok e az első házasságomból hozott különvagyonomra.Konkrétan élettársi kapcsolatunk ötödik évében,ami már 20 éve történt,eladtam akkor 3 millió forintért a házamat és betettem a közösbe.
és ami akkor 3 millió ft volt most hogy kerül elszámolásra.
Papírok,végzések megvannak.
Köszönöm a választ.
„Van e rá lehetőség, hogy valahogy kinyomozzam ügyvéd segítségével ezt az egészet?”
Nincs. Az ügyvéd nem nyomozó.
„Érdemes e?”
A leírásod alapján, nem. Engedd el, és felejtsd el.
„Illetve van e rá jogom?”
Preszem, jogod van rá. Mindenkinek joga van kérdezni, már ha a "nyomozás" alatt ezt érted.
Ez a hajó már elment. Utólag már nem lehet okosnak lenni.
Nekem elég volt a regisztrált nicket megnézni...
Tisztelt Fórumozók!
Édesapám 2019 november 8.-án elhúnyt otthonában. A felesége aki nekem szó szerint mostoha anyám volt 11 éves koromtól(direkt nem írtam nevelőanyát), minden holmiját elégette az udvaron még aznap, a pótólhatatlan családi fényképeket is amik még nagyszüleim és dédszüleim után maradtak. A kapcsolatuk nagyon rossz volt már évek óta, de a mostohaanyám és annak lánya mindig is ki akartak forgatni az örökségemből és ez úgy néz ki sikerült is.
Megpróbálom röviden összefoglalni a lényeget.
Én a fővárosban élek már évtizedek óta, 1994-ben házasodtunk össze a férjemmel. Édesapám 200 km-re lakott egy kis faluban, a férjemmel gyakran lejártunk. Miután elválrtam és egyedülálló anya lettem 4 gyermekkel, nem nagyon tudtam lejárni, sem pénzem nem volt, sem időm. Mivel nem volt autóm és ez egy kis falu, nem lehetett úgy odamenni, hogy egy nap alatt meg lehessen járni, ott aludni pedig nem akart senki a mostohaanyám kedvessége miatt. A lényeg, hogy amikor nem tudtam ott lenni szinte soha elkezdődőtt a suttogás apámnak arról, hogy én milyen ember vagyok, meg nem vagyok kíváncsi rá stb. Szóval a kapcsolatunk mondjuk úgy, hogy hullámzó volt.
Szóval amikor elhunyt én örököltem a ház 50%-át amiről lemondtam a mostohaanyám javára, mert a lánya előadta, hogy szinte bontandó állapotban van.A ház értéke kereken 1 millió Ft-ban volt meghatározva. Én nem tudtam akkor még, hogy ezt a jegyző állapítja meg. Ez pedig egy alig 800 fős falú, gondolom nem kell ecsetelni, hogy vannak összefonódások. Ráadásul a mostohaanyám lánya egy biztosító helyi irodájának vezetője, aki elmondta, hogy édesapám életbiztosítására hitelt vettek fel, amiből a kéményt csináltatták meg a házon, szóval az nincsen, adóssága volt a Telekomnál vásárolt telefon és laptop részlete, de nem írták bele az adatokba (kifizették), mert nem akarták, hogy nekem kelljen kifizetni. Fű alatt kaptam 500 ezer Ft-ot, ami a ház értékének a fele.
Tavaly decemberben meghalt a mostohaanyám, utólag tudtam meg, hogy a házat a lánya felújította és be is költöztek. Ez nem is zavarna. Viszont a lánya megkeresett, hogy apám nevére kötött egy biztosítást 5 éve 20 ezer Ft értékbenés küldjem el a hagyatéki papírt és az igazolványom másolatait és visszakapok 16 ezer Ft-ot. Utána kezdett el érdekelni, hogy miért van az, hogy ez miért nem szerepelt a hagyatéki tárgyaláson. Én abban a hitben voltam, hogy egy közjegyző előtti hagyatéki tárgyaláson nem lehet sumákolni, az teljesen hivatalos és megbízhatok azokbana z adatokban. Mostanra végülis kiderült, hogy ez nem így van. A biztosító azt írta, hogy a ők már teljesítették a kedvezményezettnek járó összeget a biztosításból. Nem tettek említést semmilyen más biztosításról ami ez a bizonyos 20 ezer ft-os lenne. Rákérdeztem konkrétan van e ilyen biztosítás? De nem válaszoltak azóta sem erre az emailre (a másikra 24 órán belül). A másik, hogy abban a faluban a telek nm ára 1 100 ft. az édesapámék háza 6100 nm telken ált, és ha csak 500 ft-al számolom nm-ét az akor is 3 millió ft. Tudom, hogy naív voltam és egy gyermekkori barátnőmet meg is kérdeztem az ottani árakról és azt mondta reális szerinte, de szakembert soha nem kérdeztem meg. A kérdés: Van e rá lehetőség, hogy valahogy kinyomozzam ügyvéd segítségével ezt az egészet? Érdemes e? Illetve van e rá jogom? Köszönöm, hogy elolvasták a kicsit hosszúra nyúlt írásomat és nagyon szépen köszönöm a tanácsokat!
Igaza van oligaligának és helyettesnek, én tévedtem.
A kieső apa helyén a gyermeke örököl. Valóban 50-50%-ban.
Ugyanakkor a többi része lényegében nem változik : ha a "leegyszerűsítés"-t úgy érti a kérdező, hogy a beteg édesanya ne örökölje a hagyaték felét, mert utána majd úgyis a gyermeke fogja majd örökölni, akkor a többit fenntartom. Szerintem többe lenne a leves, mint a hús (utánajárásban, kérelemben, ügyintézésben, időben bizonyosan).
7:63.§ (2) Az öröklésből kiesett szülő helyén ennek leszármazói örökölnek olyan módon, mint a gyermek helyén annak leszármazói.
helyettes017
Ne vezesd félre a kérdezőt, drbjozsef írta jól:
„Ha él az édesanya, akkor ő az egyedüli örökös, ilyenkor a testvér nem örököl.”
De ha már beidézted a paragrafus számát, akkor el kellett volna olvasni:
„7:63. § [Szülő és a szülő leszármazójának öröklése]
(1) Ha leszármazó és házastárs nincs vagy nem örökölhet, az örökhagyó szülői örökölnek fejenként egyenlő részben.”
Itt csak egy szülő él, az édesanya, tehát ő örököl egyedül.
Ritimi84, drbjozsef,
az édesanya és a testvér örökölnek, fejenként egyenlő részben /Ptk. 7:63. § (1)-(2) bek./
Ritimi84,
Ha él az édesanya, akkor ő az egyedüli örökös, ilyenkor a testvér nem örököl.
Van gondnoka az édesanyának? Ki az?
Egyszerűbbé?
Ha örököl, eljár helyette a gondnoka. Ha ő is meghalna, örököl utána az élő gyermeke, a most elhunyt testvére.
Pártízezer forint közjegyzői költség, más bonyolultság nincs benne.
Ha ezt a lépcsőt szeretnétek kihagyni, hogy egyből a testvér örököljön, akkor az édesanyának vissza kell utasítania a hagyatékot. Ezt a nevében a gondnoka teheti meg, de kelleni fog hozzá a gyámhivatal hozzájárulása is (pláne, ha a testvér a gondnoka). Az pedig nem fogja engedni, ha vagyon van a hagyatékban. A hivatalnak a gondnokolt érdekét kell néznie, akkor is, ha cselekvőképtelen.
Szerintem nem nagyon tudjátok egyszerűbbé tenni, de ezen plusz költségen kívül nem lesz ezzel különösebb teendő.
Üdvözlöm. Nagynéném a napokban elhunyt. Gyerekei, férje, élettársa nincsen. Édesanyja és testvére él, egyenesági vagy oldalági rokon nincs más. Édesanyja viszont alzheimer kórban szenved, már a nevét sem tudja. Mi ilyenkor a terndő, hogy az ügymenet, hagyaték egyszerűbbé váljon? Ha jól tudom legalábbis az édesanyja és a testvére az örökösök. Köszönöm
Köszönöm! Már bentebb vagyok (és tényleg).
Az se. Közös tulajdoni probléma. Az tök mindegy, hogy a közös tulajdon történetesen örökléssel jött létre.
Nem vagyok tisztában a jogi szaknyelvvel. Ha ez nem öröklési téma, akkor hagyaték? Kérem segítsen ki.
Mi köze ennek az örökléshez?
Üdvözlet! Testéremmel megörököltük szüleink lakását. Ő a tovább értékesítés előtti pillanatban kitalálta, hogy kivásárol az örökségemből. Telik-múlik az idő, de semmi előrelépés nincs a dologban. Sőt. Már ősz végi adás-vételt lebegtet. Szerződést nem akar addig írni. "Majd várni fogsz." Kb ennyit tud mondani. Mit tehetek? Van erre vonatkozólag törvényi szabályozás?
Kovács_Béla_Sándor
Köszönöm, akkor mégiscsak 4 % a helyes, ha jól értem..
A szerződéssel öröklés visszterhes szerzés.
Lakóingatlan öröklési illetéke 9%.
A 4% a visszterhes vagyonátruházás (pl. adás-vétel) illetéke.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02
Mi és cookie-kat és egyéb nyomkövetési technológiákat használunk, hogy javítsuk az Ön élményét weboldalunkon. Személyre szabott hirdetések és tartalom, reklámozás és tartalommérés, közönségkutatás és szolgáltatásfejlesztés céljából tárolhatunk és/vagy hozzáférhetünk információkhoz egy eszközön, és feldolgozhatunk személyes adatokat, például az Ön IP-címét és böngészési adatait. Ezenkívül felhasználhatjuk a pontos földrajzi helymeghatározási adatokat és az eszközök beolvasásával történő azonosítást.
Felhívjuk figyelmét, hogy hozzájárulása minden aldomainünkre érvényes. Hozzájárulását bármikor módosíthatja vagy visszavonhatja, ha rákattint a képernyője alján található „Hozzájárulási beállítások" gombra. Tiszteletben tartjuk döntéseit, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy átlátható és biztonságos böngészési élményt nyújtsunk Önnek.
Süti | Időtartam | Leírás |
---|---|---|
COOKIE_SUPPORT | 1 year | Ezt a sütit a Liferay állítja be. Ez a süti annak ellenőrzésére szolgál, hogy a látogató böngészője támogatja-e a sütiket. |
JSESSIONID | JSP-ben írt webhelyek használják. Általános célú platform-munkamenet sütik, amelyek a felhasználók állapotának az oldalletöltések közötti fenntartására szolgálnak. | |
PHPSESSID | Ez a süti a PHP-alkalmazásokban található. A cookie a felhasználók egyedi munkamenet-azonosítójának tárolására és azonosítására szolgál a felhasználói munkamenet kezelése céljából a weboldalon. A munkamenet-süti a böngésző összes ablakának bezárásakor törlődik. | |
SERVERID | Ez a süti arra szolgál, hogy a felhasználót egy adott szerverhez rendelje, így jobb és gyorsabb szerveridőt biztosít. Emlékszik arra, hogy melyik szerver szállította az utolsó oldalt a böngészőnek. Segít a terheléselosztásban is. | |
viewed_cookie_policy | 1 year | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
---|---|---|
Gdyn | 1 year 1 month | Ezt a sütit a Gemius szolgáltató állítja be. Ezt a sütit a MOSS és a fejlett webstatisztikák technikai munkamérésének végrehajtásához használják. |
GUEST_LANGUAGE_ID | 1 year | Ez a süti a látogatók által preferált nyelvi azonosító tárolására szolgál. |
---|---|---|
_ga | 2 years | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A cookie-t a látogatói, munkamenet- és kampányadatok kiszámítására és a webhely használatának nyomon követésére használják a webhely analitikai jelentéséhez. A cookie-k névtelenül tárolják az információkat, és egy véletlenszerűen generált számot rendelnek hozzá az egyedi látogatók azonosításához. |
_gat_UA-112481-1 | 1 minute | Ez a Google Analytics által beállított mintatípusú cookie, ahol a névben lévő mintaelem tartalmazza a fiók vagy a weboldal egyedi azonosító számát, amelyre vonatkozik. Ez a _gat cookie egy változata, amelyet a Google által rögzített adatok mennyiségének korlátozására használnak a nagy forgalmú webhelyeken. |
_gid | 1 day | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A süti arra szolgál, hogy információkat tároljon arról, hogy a látogatók hogyan használják a weboldalt, és segít a weboldal teljesítményéről szóló elemzési jelentés elkészítésében. Az összegyűjtött adatok között szerepel a látogatók száma, a forrás, ahonnan érkeztek, és a meglátogatott oldalak névtelen formában. |
UID | 2 years | No description available. |
---|---|---|
_goa3session | 2 days | Ezt a sütit a szolgáltató Adverticum állítja be. Ezt a sütit a hirdetések kiszolgálásának folyamatához és a hirdetők számára statisztikai adatok gyűjtéséhez használják. |
fr | 3 months | A sütit a Facebook állítja be, hogy releváns hirdetéseket jelenítsen meg a felhasználóknak, valamint mérje és javítsa a hirdetéseket. A cookie a felhasználó viselkedését is nyomon követi az interneten keresztül azokon az oldalakon, amelyek Facebook pixellel vagy Facebook social pluginnal rendelkeznek. |
Gtest | 1 year 1 month | Ezt a sütit a felhasználói viselkedés és a weboldalon végzett tevékenységek gyűjtésére használják a weboldal optimalizálása érdekében. Segít továbbá a Google Ads és a Google Analytics számára a látogatói információk marketing célú összeállításában. |
i | 1 year | Nincs információ. |
IDE | 1 year 24 days | A Google DoubleClick használja, és információkat tárol arról, hogy a felhasználó hogyan használja a weboldalt és minden más hirdetést a weboldal meglátogatása előtt. Ezt arra használják, hogy a felhasználóknak a felhasználói profilnak megfelelő, számukra releváns hirdetéseket jelenítsenek meg. |
mc | 1 year 1 month | Ez a cookie a Quantserve-hez kapcsolódik, hogy anonim módon nyomon követhesse, hogy a felhasználó hogyan lép kapcsolatba a weboldallal. |
test_cookie | 15 minutes | Ezt a sütit a doubleclick.net állítja be. A cookie célja annak megállapítása, hogy a felhasználó böngészője támogatja-e a cookie-kat. |
VISITOR_INFO1_LIVE | 5 months 27 days | Ezt a sütit a Youtube állítja be. A weboldalon beágyazott YouTube-videók információinak nyomon követésére szolgál. |
YSC | session | Ezt a sütit a Youtube állítja be, és a beágyazott videók megtekintésének nyomon követésére szolgál. |
---|---|---|
_goa3test | 2 years | No description available. |
_ia_uid | 5 months 27 days | No description |
_ia_version | 5 months 27 days | No description |
CONSENT | 16 years 6 months | No description |
INX_CHECKER2 | 16 years 6 months | No description available. |
legacy-psid | No description available. | |
nxdigitolvasosession | No description | |
psid | session | Nincs elérhető információ. |
yt-remote-connected-devices | never | No description available. |
yt-remote-device-id | never | No description available. |