Öröklés

Hoorus # 2021.03.30. 10:59

Tisztelt Fórumozók,

Örököltem egy lakást öröklési szerződés alapján. (nem állok rokonságban az örökhagyóval)

Arra lennék kíváncsi, hogy ilyen esetben mennyi szokott lenni az öröklési illeték? Én úgy tudtam, hogy ilyen esetben 4 %, de a polgármesteri hivatal ügyintézője szerint 9 % lesz..

Nyilván Ő jobban tudja, de meg tudná erősíteni azért itt is valaki, aki képben van?

Nagyon köszönöm.

Lyonee # 2021.03.19. 20:27

Köszönöm. A számlákat rendben fizetem, nincs elmaradás.
De fölösleges 2 kört futni, ha egyet is lehet.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.03.19. 17:25

Persze, lehet úgy is.

Lyonee # 2021.03.19. 15:25

"Tapasztalat tavalyi évről : konkrétan az összes szolgáltató leszarja a határidőket addig, amíg fizetve van a szolgáltatás. Nem hogy a végzés előtt, de utána, a jogerő után hónapokkal lett átírás kezdeményezve. Senkit nem zavart." Szerintem is így van.
KB. ápr. elejére lesz jogerős a hagyatéki végzés.
2 lakóházat szeretnénk eladni minél előbb. A közműveket írassuk át a jogerőre emelkedés után az egyik örökös nevére, vagy inkább eladáskor a vevő nevére. Lehetséges ezt megoldani, hogy elhalálozott nevéről ne az örökös nevére kerüljenek a közművek, hanem a vevőére? Így a 2 átírást megúsznánk eggyel.

B.Trixi # 2021.03.19. 14:43

Bocsánat, azt hiszem a kérdés felesleges volt.

B.Trixi # 2021.03.19. 14:38

drbjozsef
Köszönöm a választ.
"Innentől, ezzel a papírral intézkedhetsz a szükséges ügyekben."
Közjegyzői okiratban foglalt bérleti szerződést e papír bírtokában köthetek?

oligaliga # 2021.03.19. 11:36

ahogy kbs is írta, valójában nem sértem meg a törvényt : hiszen a hagyatéki végzés jogerőssé válásáig, amíg nem deklarálódik hivatalosan is az örökösi minőségem, nem gondolom, hogy bármilyen tennivalóm is lenne. Kötelezően.

Nem ezt olvastam ki. Egyébként a törvényt tényleg nem sérted meg, mert kormányrendelet írja elő.

Örökössé nem akkor válsz, amikor a hagyatékátadó jogerőre emelkedik, hanem amikor az örökhagyó meghal. A hagyatékátadó csak rögzíti ezt a tényt.

Ugyanolyan szar helyzet, mint egy kkt vagy bt tagjának halálakor: be kellene jelenteni az új tagot, de ehhez irreálisan rövid idő áll rendelkezésre (ahhoz képest, hogy milyen hosszú általában egy hagyatéki eljárás).

drbjozsef # 2021.03.19. 11:30

Ergo : én, mint (leendő) örökös, ha nem akarom, hogy a nevemre kerüljön a szolgáltatás, akkor kénytelen vagyok megsérteni a törvényt, és magát a bejelentést SEM teszem meg. De én ebben nem látom a problémát, mert ahogy kbs is írta, valójában nem sértem meg a törvényt : hiszen a hagyatéki végzés jogerőssé válásáig, amíg nem deklarálódik hivatalosan is az örökösi minőségem, nem gondolom, hogy bármilyen tennivalóm is lenne. Kötelezően.

oligaliga # 2021.03.19. 10:02

Bár nem egyértelmű, hogy kötelezettség-e ez egyáltalán.

Az.

Bejelentem én, ha a szolgáltatónak ez a becsípődése, nekem meg nem fáj ez, de akkor ez ne legyen igénybejelentés, vagy átírás, mert ahhoz meg semmi közöm, és nem is lesz, a jogerős hagyatéki után sem.

Pedig konkrétan az: igénybejelentés (benne van a szövegben is).

Tapasztalat tavalyi évről : konkrétan az összes szolgáltató leszarja a határidőket addig, amíg fizetve van a szolgáltatás. Nem hogy a végzés előtt, de utána, a jogerő után hónapokkal lett átírás kezdeményezve. Senkit nem zavart.

Persze, hogy nem zavarja, ha nem is tud róla.

A gondot a pontatlan fogalmazás okozza, amit az inkompetens jogalkotó 8 év alatt sem volt képes rendezni úgy, hogy az jogszerű, észszerű és életszerű legyen. ÉS emiatt mindenki más megszívja.

drbjozsef # 2021.03.19. 09:52

Igen, erre akartam kilyukadni.

Bejelentem én, ha a szolgáltatónak ez a becsípődése, nekem meg nem fáj ez, de akkor ez ne legyen igénybejelentés, vagy átírás, mert ahhoz meg semmi közöm, és nem is lesz, a jogerős hagyatéki után sem.

Tapasztalat tavalyi évről : konkrétan az összes szolgáltató leszarja a határidőket addig, amíg fizetve van a szolgáltatás. Nem hogy a végzés előtt, de utána, a jogerő után hónapokkal lett átírás kezdeményezve. Senkit nem zavart.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.03.19. 09:44

Bár nem egyértelmű, hogy kötelezettség-e ez egyáltalán. (Még ha a törvénszövegben a kijelentő mód általában felszólítás is.) Tovább szigorúan véve a hagyatékátadó végzésig az örökös inkább csak "magát örökösnek vélő személy" - tehát menthető a késedelem is.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.03.19. 09:26

Egyetemleges a kötelezettség.

oligaliga # 2021.03.19. 08:43

Én azt kérdeztem, kinek KELL, te meg azt írtad, bármelyik teheti. Ez alapján azt gondolhatnám, úgy érted, hogy kelleni senkinek sem kell. De akkor meg okafogyott lenne az egész. Szóval, KELL is valakinek?

Félreérted vagy férleértelmezed. A jogszabály azt írja elő, hogy kell. Te azt kérdezted, több örökös közül melyiküknek kell. A válasz, hogy mindegy. Az egyiknek. Állapodjanak meg, döntsék el, vagy akár mindegyikük bejelentheti. DE egy biztos: ha senki nem jelentkezik, akkor is mindenki felel a vízmű felé, akár használta a vizet, akár nem. Nem a szolgáltató fogja kinyomozni.

drbjozsef # 2021.03.19. 08:42

Ha én örökösként nem lakom ott, nem is láttam az ingatlant, és tegyük fel, nem is igen érdekel, nekem akkor is KELL bejelentem?
Mert logikailag a törvényből az következik, hogy ha KELL, de nincs nevesítve, akkor MINDENKINEK kell. De hogy lesz akkor egy néven az óra?

drbjozsef # 2021.03.19. 08:40

Értem. Bár ez nem válasz.
Én azt kérdeztem, kinek KELL, te meg azt írtad, bármelyik teheti. Ez alapján azt gondolhatnám, úgy érted, hogy kelleni senkinek sem kell. De akkor meg okafogyott lenne az egész. Szóval, KELL is valakinek?

oligaliga # 2021.03.19. 08:37

drbjozsef

A törvény szerint melyik örökösnek kell ezt kezdeményeznie?

Amelyik akarja. Tulajdonostársak esetén sem írja elő a jogszabály, hogy melyiküknek kell kezdeményeznie a bekötést/átírást, csak azt, hogy kell.

drbjozsef # 2021.03.19. 06:22

B.Trixi,

Utólag kapod a végzést, akár volt tárgyalás, akár nem. Megküldik levélben, benne a jogorvoslati lehetőségekkel, amivel ha senki sem él, akkor jogerőssé válik, és erről is fogsz kapni egy levelet, csak egy oldallal, hogy az XY számú végzés a mai napon jogerőssé vált.

Innentől, ezzel a papírral intézkedhetsz a szükséges ügyekben.

Ettől teljesen független a tulajdonszerzés dátuma : az örökös az örökhagyó halálának napjával szerzi meg a hagyatékot. Az ingatlannyilvántartásnak a közjegyző megküldi a végzést, ott az alapján (ha nem b*sszák el), a halál napjával jegyzik be a tulajdonjogot, "visszamenőleg".

Ha eladás miatti adózás a kérdés oka, akkor ott nyugodtan számold a szerzés évének az örökhagyó halálának évével. Ugyanez a haszonélvezetre.

A csak plusz egy ingatlanra haszonélvezet törvény szerint nem jár, osztályos egyezség keretein belül, a többi örökös/tulajdonos hozzájárulásával lehetséges. Ha még nem zárult le a hagyatéki eljárás, kérheted, de hozzá kell járulniuk (bár a Ptk. az egész hagyatékra írja, de megegyezéssel lényegében bármit lehet, Ptk.7:58.§, 7:59§.)

drbjozsef # 2021.03.19. 06:11

oligaliga,

A törvény szerint melyik örökösnek kell ezt kezdeményeznie?

B.Trixi # 2021.03.18. 14:28

Még egy nagyon fontos kérdés:
Mint özvegy, két ingatlanból öröklök egy gyermeknyi részt.
Viszont az egyik ingatlanra szeretnék a gyerekrész helyett haszonélvezeti jogot. Ehhez kell e a többi örökös hozzájárulása? El tudom ezt érni a jog erejével?

B.Trixi # 2021.03.18. 13:57

Tisztelt Szakértők!
Pár kérdésem lenne hagyatéki ügyben
A közjegyzői hagyatéki eljárás befejeztével azonnal kézhez kapjuk a végzést és rögtön jogerős, vagy később postai úton, de akkor mikor lesz jogerős? A jog szerint melyik dátumon leszünk az örökölt ingatlan tulajdonosai a végzésen szereplő dátumon vagy a földhivatali szélbejegyzés napján? Ugyanez a kérdés a haszonélvezetről: melyik dátumon válok haszonélvezővé? Ezek a kérdések ingatlankiadás kapcsán merültek fel.

oligaliga # 2021.03.18. 13:52

Bejelentés = szerződéskötés iránti igény = átírás.

drbjozsef # 2021.03.18. 13:19

Értem. Tehát bejelentés.

oligaliga # 2021.03.18. 13:11

Nem az átírás miatt fontos a mihamarabbi ügyintézés, hanem azért, hogy az örökös kérhesse a szüneteltetést. A szünetelő szolgáltatásra még alapdíjat sem lehet számlázni, de bármikor újra aktiválható. Kivédhető a csőtörés miatt elfolyó víz is, mert a szolgáltató teljesen elzárja a vizet.

oligaliga # 2021.03.18. 13:10

A felhasználó elhalálozása esetén az örökös az elhalálozás tényét legkésőbb annak tudomására jutása napjától számított 60 napon belül a víziközmű-szolgáltató számára az (5) bekezdésben meghatározott formanyomtatványon bejelenti. A bejelentésnek legalább az (3) bekezdés a) pontja, b) pont ba) alpontja, valamint d)-g) pontja szerinti adatokat, valamint a halotti anyakönyvi kivonat másolatát kell tartalmaznia. A bejelentés az örökös közszolgáltatási szerződés megkötésére vonatkozó igényének minősül.

58/2013. (II.28.) korm. r. 60.§ (6) bek.

drbjozsef # 2021.03.18. 12:58

60 nap?

De mitől?

Be kell adni a hagyatéki végzést, vagy a változást igazoló tulajdoni lapot (ahova a hagyatéki végzés alapján vezetik fel az öörklést).

Minden más szolgáltatónál is 15/30 nap a kötelező átírás.

De mind a jogerős hagyatéki végzéstől.