A helyzeten ez sem sokat változtat. Mindenki viseli a saját részére engedett haszonélvezet értékcsökkentő hatását egy esetleges értékesítésnél.
osztott tulajdon megvásárlása családtagtól
Van, de ezt még akkor jegyezték be, amikor még jó volt a viszony, nem én akartam, hanem a szüleink (a testvéremnek is a szülője). Tehát én nem tettem semmit, csak a testvérem magatartása miatt bejelentettem feléjük, hogy meg szeretném váltani a testvérem gyermeke részét.
Egyelőre azt írtad, hogy már van is szerződéses haszonélvezet - az édesanyáddal. Szóval te már megtetted ugyanezt, amit az ő oldaláról támadsz.
Köszönöm Óbudafan, de ez még mindíg nem oldja meg az én problémámat. A kérdés tehát az, hogy a közös tulajdont hogyan szünteti meg a bíróság. Mindenhol azt olvastam, hogy a haszonélvezeti jogok érintetlenül hagyásával. Ez viszont azt jelenti, hogy a testvérem bejegyzett haszonélvezeti joga nagyon is érinti az én tulajdonjogomat, mert tegyük fel meghal az édesanyám, de a testvérem haszonélvezete folytán bejöhet az ingatlanra, amit viszont én nem szeretnék. Ezért akarom a közös tulajdont megszűntettetni, de ha fennmarad a haszonélvezeti jog, akkor semmit sem érek el vele, másrészt nem értem, hogy hogyan lehetséges valaki javára úgy haszonélvezetet bejegyezni, hogy az érinti a tulajdonostárs használatát is. A tulajdonostársam ugyanis használhatja az ingatlanhányadát, de ha pl. bérbe akarná adni, ahhoz már kell a hozzájárulásom, sőt, előbérleti jogom van. Haszonélvezetnél mi a helyzet? és mi a helyzet, ha én is bejegyeztetek az én hányadomra haszonélvezeti jogot, mondjuk az 1 éves gyermekem javára?
Ha édesanyádnak a teljes ingatlanra van haszonélvezete, akkor a másik haszonélvezet csak ennek megszűnése után hatályosulhat. Ha nem, akkor természetesen már hatályos és a másik haszonélvező is 1/4 részben használhatja az ingatlant. Ezen a közös tulajdon megszüntetése sem fog változtatni.
Van egy nyaralóm, aminnek 3/4-ed része az enyém, az 1/4 része a testvérem lányáé. Az ingatlanon az édesanyámnak holtig tartó haszonélvezeti joga van, amit szerződéssel kötöttünk ki. A testvérem és köztem nagyon rossz a viszony, iszik és ennek megfelelően viselkedik, azt hiszi, hogy neki aztán mindent szabad. Emiatt szeretném a közös tulajdont megszűntettetni a bírósággal, mivel vele megegyezni nem lehet. Én megváltanám a tulajdonostársam tulajdoni hányadát. Ezt meg is mondtam neki, pár héttel később kaptam a földhivataltól egy iratot, miszerint a tulajdonostársam tulajdoni hányadára bejegyeztek az apja részére egy keretbiztosítéki jelzálogjogot (megjegyzem, hogy ötször olyan nagy összegre, mint amennyit a tulajdonostársam tulajdoni hányada ér, tehát szerintem ez egy színlelt szerződés volt) és az anyja részére pedig haszonélvezeti jogot.
Kérdésem az, hogy ezt hogyan tehették meg az én hozzájárulásom nélkül, és ez hogyan befolyásolja a közös tulajdon megszűntetését. Ilyen erővel ugyanis én is bejegyeztethetnék az én tulajdoni hányadomra egy holtig tartó haszonélvezeti jogot, mondjuk az utca legmarconább bünözője személyében. Én köteles vagyok-e az ingatlanba az új haszonélvezőt beengedni, hiszen ez a haszonélvezeti jog nyilvánvalóan érinti az én ingatlanhasználatomat is, meg lehet-e állapíttatni (egyáltalán a közös tulajdon megszüntetése kapcsán érdemes-e vagy indokolt-e ezzel foglalkozni) a szerződés velem és/vagy édesanyámmal szembeni hatálytalanságát és/vagy a szerződés színlelt voltát?
Amennyiben a közös tulajdont a bíróság megszünteti, előfordulhat-e, hogy a testvérem haszonélvezeti joga fennmarad?
Édesanyám kizárhatja-e az új haszonélvezőt az ingatlan használatából, vagy hogyan alakul a haszonélvezők között a használat?
Amennyiben édesanyám átengedi nekem a haszonélvezet gyakorlását, akkor én kizárhatom-e az új haszonélvezőt és ha igen, hogyan?
„a testvéremmel szemben is be kellene nyujtsam?azt nem akarom,
azt szeretném,ha ő és én,ketten szerepelnénk a tullapon
esetleg a testvéremmel közösen tegyem meg?
”
Az a lényeg, hogy minden tulajdonostársnak perben kell állnia, de ha egyszer ő nem lakott ott, akkor ő aztán végképp nem birtokolhatott el. (Félreértés ne essék, nem azt mondom, hogy te feltétlenül elbirtokoltad.)
amikor anyám meghalt,én gyerek voltam (5éves)
jofej vagy te hallode Immaculata
- Ezek szerint édesanyád jobban érezte magát a húga társaságában, mint a tiedben.
- Ha te lakod az a házat, neked is kell karbantartanod. Mivel nagy udvartartást tartasz fenn, takarító, kertész stb. a többi tulajdonostárs kiszorult a házból, ezért nekik többlethasználati díj jár. Vedd úgy, hogy a felújításban kompenzáltad.
- Neked is eszedbe juthatott volna, most nem lenne vita.
Egy pár mellékinfo a "tisztességességem" okáról
- anyám a huga lakásában halt meg,az összes ékszer lekerült rola mire értejöttek a szállítók,amik aztán érdekes körülmények közt eltűntek
- apám és én mindenkinek segítettünk,aki felujitotta a saját házát,nekünk egyik sem
- azzal,hogy a mi házunkat felujitottuk,komfortositottuk,az ő tulajdonrészüket sem hagytuk ki
- egyelőre a vásárlás felé hajlok,az az első,amiről egyezkedni fogok(ha már tisztesség)
- természetesen az általunk a házba befektetett összeget nem áll szándékomban ismét kifizetni,mert ez anyám huga részéről amolyan készvan-mostmár ér is valamit-várakozás volt(ha már tisztesség)
- amíg nem volt komfortositva,érdekes modon semelyiknek nem jutott eszébe hogy jajdehát kellene az ára(ugyebár ujfent tisztesség)
szoval bonyolult dolog ez na,én pedig segitséget kértem,lekiabálást meg tudom oldani személyesen bárkivel
ObudaFan:
a testvéremmel szemben is be kellene nyujtsam?azt nem akarom,
azt szeretném,ha ő és én,ketten szerepelnénk a tullapon
esetleg a testvéremmel közösen tegyem meg?
Hát..., ami nem a tied, az nem a tied.
- Azonkívül pont annyi, amekkora tulajdoni hányada van, de ha akarja kérhetné közös tulajdon megszüntetése címén a házatok árverezését is.
- Nem fogsz tudni elbirtokolni és nem is lenne tisztességes.
- Nagyon ajánlatos lenne számodra, ha úgy döntenél, egyébként meg a jelenlegi áron veheted meg.
- Teee milyen szerződést készíts! Semmilyet, fogalmad sincs a tisztességről, Teee akarsz szerződést írni?? Ügyvédhez kell fordulni.
- Egyösszegben jár a vételár, nem havi összegben.
- Kérdezted a tulajdonostársaidat, anyád húgát és bátyját, hogy a barátnődet és nővérét odaengedheted? Az ő tulajdonrészüket használják!
MEgpróbálhatsz az elbirtoklással való tulajdonszerzés ügyében pert indítani, ebben az esetben valamennyi tulajdonostárs ellen kell a keresetet beadni.
Ha ez nem sikrül, vagy nem próbálod meg, akkor nem neked kell megírni az ingatlan adásvételi szerződéseket, mert a földhivatali eljárásban a jogi képviselet kötelező. tehát mindenképpen ügyvédhez kell fordulnotok.
Üdvözlök mindenkit.
Egy olyan problémám van,hogy 1987-ben a nagyszüleim meghaltak,az örökségből pedig 9-9/24 részt a testvéremmel örököltünk fejenként.
Azóta mi lakunk a házban,mi ujítottuk fel,mi közművesítettük és komfortosítottuk,mi végeztük az állagmegóvást is és csak mi vagyunk oda bejelentve.
A szüleim is elhunytak már,de édesanyámnak a huga és a bátyja az aki nem mondott le a részéről.
Mivel ez 3 különálló lakássá lett alakitva idő közben,igy a nővérem és a férje,én és a barátnőm,illetve a barátnőm nővére és a lánya lakunk,egy-egy lakásban.
Anyám huga és báttya most azt akarja,hogy vásároljam meg a részüket,vagy fizessek bérleti dijat a házrészért,amíg ki nem egyenlítem az ő 2/24 részének az értékét.
Kérdéseim:
- azonkívül hogy van papíron ~8% tulajdona,ennyi év(22)eltelte után mekkora beleszolásuk van?
- az elbirtoklási jogot tudom-e és ha igen,miként alkalmazhatom,illetve mi a pontos menete?
- amennyiben ugy döntök hogy megvásárolom a részüket,azt a jelenlegi,felértékelés utáni áron kell,vagy az 1986-os hagyatéki vizsgálaton megállapított összeg jár nekik?
- milyen szerződést készítsek a tulajdonrész vásárlásról?
- ha havi egyenlő részre elosztva fiztnék,arról milyen szerződést írjak?
az ügy fontos lenne,ugyanis anyám huga már olyanokkal fenyeget,hogy feljelent engem az adohatoságnál hogy albérletet adok ki.Márpedig ez nem igaz,nem kérek pénzt a barátnőm nővérétől,hanem ők beszállnak a rezsibe és segítenek gondozni a kertet,a ház körüli munkákban segédkeznek.
Amennyiben valaki jogi segítséget tudna nyújtani nekünk,kérem adjon egy elérhetőséget hogy felvehessem vele a kapcsolatot.
Köszönöm
Antal István
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02