Nagyon megköszönnék egy hasznos tanácsot az örökségemmel kapcsolatban. A 42 évvel ezelőtt elhalálozott nagyapám után akkor rendben lezajlott a hagyatéki eljárás. Most 2025 májusában egy közjegyzői levelet kaptam, hogy volt egy bekötőút a telke végén, s ezt 2/10 részben megörököltem most, értéke 6.875 forint. Fizessek be 12.990 forint közjegyzői díjat 15 napon belül végrehajtás terhe mellett. Kisnyugdíjasként kétségbe estem. A nagyapám annak idején- 1945 előtt- megengedte, hogy a beljebb lakók a telke végében egy kis úton bejárhassanak a házukhoz. A közjegyző szerint a halála után mondhattam volna le erről, most már nem. Senki nem tudott akkor erről a "kivett művelési ágú" területről, a hivatal sem. Ha akkor nem volt a hagyaték része, most miért lett az? Nem használhatom, nem adhatom el ezt a ma is utat. Elajándékozhatom-e a falunak, azoknak akik használják? /Eddig is a falúé volt./ Akkor is, ha a többi felkutatott 3. generációs örökösök nem fizetik ki a rájuk eső közjegyzői díjat? Mert addig nincs bejegyzett tulajdon a földhivatalban. Szerte élnek a nagyvilágban. Milyen további költségeim lehetnek ezzel az abszurd örökléssel? Hogy lehet ettől a legegyszerűbben megszabadulni? Jó tanácsot az emailemen is örömmel fogadok. krizsanna@freemail.hu
Közjegyzői díj, öröklés visszautasítása
Rizs Anna
2025.06.01. 15:15
Kovács_Béla_Sándor
#
2025.06.01. 15:50
Nem jók ezek a kérdések. (Nem lehet jó egy kérdés, amely magában foglal egy hamis állítást.)
De a lényeg: nem lehet a póthagyatéki eljárásban visszautasítani az abban átadandó vagyontárgyat. (Hiszen egyébként sem lehet egyes vagyontárgyakat visszautasítani, csak az egész hagyatékot.)
A hagyatéki eljárás díja egyetemes kötelezettség, azt a közjegyző bármelyik örököstől behajtathatja. Például tőled.
helyettes_017
#
2025.06.01. 16:59
Rizs Anna,
Ha még nem jogerős a póthagyatékátadó végzés és ez a terület kivett út megnevezéssel szerepel az ingatlan-nyilvántartásban, akkor a magyar államnak felajánlhatod. Ha így teszel, a közjegyzői díj rád eső részét az állam fogja fizetni.
Kovács_Béla_Sándor
#
2025.06.01. 20:42
- A hivatkozott bekezdés szövegébe az "út" csak 2025. január 15-én került bele. Korábban megnyílt hagyaték átadására nemigen alkalmazható.
- Szerintem a hivatkozott bekezdés nem vonatkozik általában az útra, hanem csak a földingatlanhoz tartozó útra: "... ahhoz tartozó berendezést, felszerelési tárgyakat, állatállományt, munkaeszközöket, továbbá utat, árkot, halastavat, mocsarat, csatornát" . A konkrét esetben az út nem földingatlanhoz tartozik.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02
Címkék
adatvédelem
adózás
alapjogok
Alkotmánybíróság
alkotmányjog
bíróság
büntetés-végrehajtás
büntetőeljárás