Fórum öröklés és családjog régebbi elöl     új hozzászólás


Hagyatéki költség illetve temetési költség

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.10.18. 11:03

Kérés nélkül: :) Még kérésre sem biztos.

www.kbs-ugyved.hu

Arykadar #   2020.10.17. 22:32

Tisztelt Ügyvédek!

Ha a Magyar Állam örökölt egy ingatlant és az örökhagyó temetését egy rokon fizette (a végzésben a számlával igazolt összeg szerepel), akkor van-e rokonnak teendője, vagy a Magyar Állam (MNV) e nélkül is intézkedni fog a temetési költség megtérítéséről? Előre is köszönöm a választ!

Arykadar

"Nem vagyok elég fiatal ahhoz, hogy mindent tudjak." (Oscar Wilde)

tmsnmeth80 # e-mail 2020.06.10. 18:36

Köszönöm Szépen A Segítséget!

drbjozsef #   2020.06.08. 18:56

Nincs rá szükség, hogy rendelkezzen róla, a törvény szerint az örökös köteles rá amúgy is (ha a sorban előtte lévők nincsenek, 20.§(1)).

Ily módon, ha a testvér nem örökös, nem kell kifizetnie a temetést.

A közüzemi számlák meg a mama tartása, a lakás felújítása, meg ilyenek nem tartoznak a hagyatéki tárgylásra. Írásban követelhető, FMH, per, már le volt írva.

De még egyszer : ha én lennék a testvér, a mama tartását megköszönném, de ha igényük lett volna a segítségemre, szólni kellett volna, a közüzemi számlákat kiröhögném, hiszen a mamának volt nyugdíja, ráadásul a csekk a befizetés tényét igazolja, nem azt, hogy KI fizette ki. A résztulajdoni lakásba pedig a törvény szerint megintcsak közösen kell fizetni, de a résztulajdonos, csak a szükséges, halaszthatatlan javításokat végezheti önhatalmúlag, tőlem meg nem kérdezték meg a többit, szóval köszi a felújítást, legközelebb előre gondolkodj. Ráadásul nem is használtam a tulajdonomat, szóval akkor járjon nekem is használati díj sok évre visszamenőleg. (Nem fog, amúgy, de a költségek sem mind).

De nekem úgy tűnik, addig fogsz kérdezni, amíg valaki neked tetszőt nem válaszol. Szóval ha így gyorsabban rövidre zárható : de, nyújts be mindent a hagyatéki tárgyaláson, és még szorozd is meg kettővel. Majd meglátod, mi lesz.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

tmsnmeth80 # e-mail 2020.06.08. 16:55

A Végrendeletében nem rendelkezett erről.

helyettes_017 # e-mail 2020.06.08. 16:53

tmsnmeth80,

Az eltemettetéséről nem rendelkezett Nagymamád a végrendeletében?

tmsnmeth80 # e-mail 2020.06.08. 16:14

A temetési költséget behajtsa Édesapám a hagyatéki tárgyaláson vagy azt is a többi számlával együtt Végrehajtó segítségével?

gerbera317 # e-mail 2020.06.08. 15:50

Atyád detto, mint te. Még jobb is, hiszen minél magasabb a követelés, annál kevésbé vonakodik majd a végrehajtó kitűzni az árverést. Persze, csak ésszel, mert atyád a kitartó gondoskodásának kvázi elvette már a jutalmát, úgyhogy további követelést csak az értékaránytalanságra hivatkozva lehet bejelenteni.

tmsnmeth80 # e-mail 2020.06.08. 15:21

Az elmúlt 10 évben kizárólag Édesapám fizette a Nagymamám összes közüzemi számláit (befizetett csekkeket őrizzük). Ezt belehet hajtani édesapám testvérén a hagyatéki tárgyaláson a hagyatéki hitelezői igény bejelentésével? Úgy hallottam, hogy ha a szülő nem tudja eltartani magát, akkor a 2 gyerekének a kötelessége eltartani. Ez esetben csak Édesapám teljesítette a kötelességét.

drbjozsef #   2020.06.08. 15:03

Nos igen, itt a kérdés majd a "vélt" és "valós" kategóriák elkülönítése lesz.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

drbjozsef #   2020.06.08. 15:02

Ezt a költséget hagyatéki tárgyaláson hagyatéki hitelezői igény bejelentésével behajthatom-e?

Nem. Mi köze van a hagyatéki terhekhez?

Szépen követelheted tőle külön, ha nem fizet, fizetési meghagyással, végső esetben perrel.

Azért én nem lennék olyan biztos a helyedben, hogy azokat a számlákat csak úgy bevasalod rajta.

Tanulmányozd a Ptk. közös tulajdonra vonatkozó fejezetét alaposan.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

gerbera317 # e-mail 2020.06.08. 15:02

Egyik sem. Felszólítod a nagybácsit a vélt vagy valós költségek rá eső részének megfizetésére, utána ugyanez fizetési meghagyással, majd végrehajtóval. Aztán árverésen megveszed az ő részét.
Ha ő valóban az a keresztbe tevős fajta, minden egyes felszólítással keményebb lesz, neked pedig annyival is könnyebb lesz a dolgod.

tmsnmeth80 # e-mail 2020.06.08. 14:42

Kedves Szakértők!

Sajnos elhunyt a Nagymamám (Édesapám Édesanyja). A hagyatéka egy családi ház 3/6 része. Mamámnak 2 fia van (az egyik az Édesapám), viszont hagyott egy Végrendeletet amelyben minden ingó és ingatlan vagyonát Édesanyámra hagyja. Édesapám testvére soha nem gondoskodott Nagymamámról. Az egész temetést Édesapám fizette. Az elmúlt 10 évben Édesapám fizette Nagymamám összes közüzemi számláit (befizetett csekkeket őrizzük).

Az ingatlanban végig Nagymamám lakott egyedül. Jelenleg üres az ingatlan. Én tulajdonos vagyok benne 2/6 részben, továbbá tulajdonos Édesapám testvére 1/6 részben.

Mivel Édesapám testvére egész életében keresztbe tett nekem és a családomnak ezért úgy döntöttem, hogy mindent szeretnék rajta bevasalni amit csak lehet.

Az ingatlanon az állag megóvásához és fenntartásához feltétlenül szükséges munkálatokat el kell végezni, erről szóban tájékoztattam Édesapám testvérét, több munkát már el is végeztettem, számlával tudom igazolni. Ezt a költséget hagyatéki tárgyaláson hagyatéki hitelezői igény bejelentésével behajthatom-e?

Ha lesz még felújítás kinek a nevére célszerű kérni a számlát. Sajátomra, Édesanyáméra vagy Édesapáméra?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.06.08. 12:10

Már bocsánat, de ez fingreszelés. Ugye, senki gondolja, komolyan, hogy azon múlik bármi is, hogy a térítésre kötelezettnek az eredeti számlákat vagy a másolatokat adják át?

www.kbs-ugyved.hu

drbjozsef #   2020.06.08. 08:31

Sempervivum,

Kifizetési nyilatkozatért cserébe legfeljebb másolatokat. És akkor bele is írhatjátok, hogy amint a kezedben/számládon a pénz, már meg is kapja az eredetiket.

Ha egyből leszámolja a kezedbe a zsét, akkor rögtön megkaphatja.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Szomorú örökös #   2020.06.08. 07:24

Sempervivum

Az örökös előkerült, és szeretné kifizetni még hagyatéki tárgyalás előtt a temetési díjat, de az eredeti számlák átadását követeli. A kérdésem, hogy átadhatom-e ezeket, vagy elég, ha csak másolatot adok át a kifizetési nyilatkozathoz?

Ha kifizeti a teljes temetési költséget, akkor utána miért kellenek nektek a számlák? Onnan kezdve azé a számla, aki rendezi a költségeket, nem? És hát akkor már hagyatéki teherként sem lehet bejegyezni a logika szerint. Itt még az a gyanú is felmerült bennem, hogy ha nincs végrendelet, akkor egyenesági öröklés lesz.

Sempervivum # e-mail 2020.06.07. 22:31

Tisztelt Fórumozók!
A nagynéném temetését az anyám, ill. én fizettük, mivel a fia nem látogatta. Mi a számlákat benyújtottuk hagyatéki teherként. Az örökös előkerült, és szeretné kifizetni még hagyatéki tárgyalás előtt a temetési díjat, de az eredeti számlák átadását követeli. A kérdésem, hogy átadhatom-e ezeket, vagy elég, ha csak másolatot adok át a kifizetési nyilatkozathoz?
Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.04.24. 09:28
kerekesszék # e-mail 2020.04.24. 09:20

Tisztelt Fórumozók!
Kérdésem az lenne,hogy a hagyatéki végzésben belefoglalt hagyatéki teherként szereplő, temetési költség, ami számlával igazolt, azt levonhatom-e az adóbevalláskor a lakás eladási árából a miután adózni kell.A közjegyző szerint ez lehetséges a számlákat is elvette és továbbította a NAV felé,de én nem vagyok benne biztos.Köszönöm.

drbjozsef #   2019.11.05. 07:25

judit6657,

Edesapam az egyenesagi hozzatartozoja.

Ööööö... a nagynénjének? Az fura lenne...
Mindenesetre : édesapád a törvényes örökös ezek szerint?

ertesitest a "hozzatartozo nyilatkozataval..amiben a neni az edesapamat jeloli meg mint a "temetest intezo es koltseget viselo szemely

Egyoldalú nyilatkozatban nem jelölhet meg ilyet. Én se téged például. Öröklési szerződésben, vagy végrendeletben, esetleg.

csak egy adasveteli szerzodes volt amit 1997-ben irtak ala, amiben a neni a lakasat rajuk iratta,
Akkor eladta nekik. De ha van is valamilyen eltartási vagy gondozási szerződés, azt nekik nem kell megmutatniuk nektek.

Ha nem akarják csinálni a szüleid, ne futkossanak sehova. Majd értesíti őket az otthon, vagy az önkormányzat, ha teendőik vannak. Vagy elintézik ők a temettetést.

A temetési törvény egyébként így szól, értelmezzétek mi vonatkozik édesapádra ebből :

20. § (1) A temetésről sorrendben a következők kötelesek gondoskodni:

  1. aki a temetést szerződésben vállalta;
  2. akit arra az elhunyt végrendelete kötelez;
  3. végintézkedés hiányában elhunyt temetéséről az elhalálozása előtt vele együtt élő házastársa vagy élettársa;
  4. az elhunyt egyéb, közeli hozzátartozója a törvényes öröklés rendje szerint.

(2) Ha temetésre kötelezett személy nincs, ismeretlen helyen tartózkodik vagy a kötelezettségét nem teljesíti, a temetésről az elhalálozás helye szerint illetékes települési önkormányzat (fővárosban a kerületi önkormányzat) polgármestere, illetve ha az elhalálozásra a fővárosi önkormányzat által közvetlenül igazgatott területen kerül sor, a főpolgármester - jogszabályban meghatározott határidőn belül - gondoskodik.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.11.04. 20:42

ez jogilag hogy is nez ki?
Ahogy Micimackó mondta: "köszönöm, jól".

www.kbs-ugyved.hu

judit6657 # e-mail 2019.11.04. 19:22

Tisztelt/Holgyem,Uram,

oktober 21-en, edesapam nagynenje elhalalozott. A neninek a ferje mar reg meghalt, gyermekei nem voltak. Edesapam az egyenesagi hozzatartozoja. A nenivel sok kapcsolatunk nem volt, ugy informalt minket (ugy tudtuk a 90/es evektol) hogy vannak "eltartoi", akik gondoskodnak rola.Mult heten a szuleim kaptak egy levelbeni ertesitest a "hozzatartozo nyilatkozataval"..amiben a neni az edesapamat jeloli meg mint a "temetest intezo es koltseget viselo szemely". Ezt a nyilatkozatot 2015-ben irta ala a neni es mi nem tudtunk rola. Mint kiderult az ugynevezett "eltartokkal" csak egy adasveteli szerzodes volt amit 1997-ben irtak ala, amiben a neni a lakasat rajuk iratta, viszont nincs semmi nyoma arrol hogy megalapodtak eltartasrol. Mivel a szuleim nem tudtak errol illetve a nenivel kapcsolatunk nem volt ezert eleg varatlanul ert a dolog es a temetes koltsegeire nem voltunk felkeszulve. A papirok viszont hianyoznak amivel a temetesi ugyintezest el lehetne kezdeni. A szuleim egy hete futkosnak, a korhazbol a betegotthonba, az onkormanyzathoz ahol senki nem tud segiteni..A kerdes, hogy ez jogilag hogy is nez ki? Segitseguket koszonom!

Eltelel # e-mail 2019.09.17. 16:26

Köszönöm szépen a választ drbjozsef!

drbjozsef #   2019.09.17. 16:17

Eltelel,

Természetesen csak valamilyen számviteli bizonylatot kötelesek elfogadni (számla, nyugta).

Kellett volna. Pontosabban : neki kellett volna adnia.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Eltelel # e-mail 2019.09.17. 16:04

Tisztelt Fórumozók!

A temetési költségekről ha nincs hivatalos számla csak kézzel írt összegzés, az elismertethető e az örökösök felé vagy kellett volna kérni a temetkezési vállalkozótól rendes számlát?

Köszönöm