örökölt gépjármű eladása

!Péter! # 2010.11.08. 21:53

Tisztelt Segítők!

Édesapám nemrég sajnos elhunyt és a közeljövőben lesz a hagyatéki tárgyalás.

Egyedüli örököskét az autóját én fogom örökölni, azonban amint a hagyatéki tárgyalás lezárul én szeretném értékesíteni a gépkocsit.

A kérdéseim a következők:

1. Az átírásnál kell valamit is fizetni? Hiszen az új törvény szerint az egyenes ági öröklés illeték mentes.
  2. Mindenképpen először az én nevemre kell íratni az autót és csak utána adhatom el? Hiszen én nem akarom egy napig sem használni.
  3. Ha mégis a nevemre kell íratni, akkor ehhez milyen papírok szükségesek?

Köszönöm a segítséget!

monalisa1 # 2010.07.14. 13:46

Az autó a gyermekek örökölt vagyontárgya, azzal 18. éves korukig szabadon nem rendelkezhetsz, ergo muszáj lesz a gyámhatóságtól előzetes engedélyt kérni az eladáshoz.

A bökkenő az, hogy az ujabb autónak ismét a gyermekek lesznek a tulajdonosai - a más ingó vagyontárgyba kötelezően átvitt vagyoni értékük okán.

Vagy az autót hivatalosan megvásárohatod a saját gyermekeidtől (...), a vételárat pedig nagykorúságukig gyámhatósági letétbe kell helyezni...

"Mona"
laikus hozzászóló

kisgolya # 2010.07.14. 03:36

Jó Napot Mindenkinek!
Volna egy kényes ügyem. Az elhunyt élettársam nevén volt a közös kocsink, és most azt jelenleg a két kiskoru gyerekem örökölte. Már át is van iratva, gyámhatóság segitségével. Most ezt a kocsit szeretném eladni, a forgalmi az én nevemen van mint üzembetartó. Hogy tudnám ezt véghezvinni, hogy ne kelljen a hatóság nyakára menni állandóan. Én eladhatom-e? vagy mindenképp be kell vonnom a gyámhatóságot ez ügyben. megjegyzem nem szeretném. Nem szeretném kizárni a gyerekeimet sem a kocsi árából, mivel egy másik gk.-t szeretném venni belőle, de ugy hogy az már az én nevemen lenne mint tulajdonos. Okultam az esetből, ezt a kocsit anno én vettem a páromnak, csak sajna az ő nevére lett iratva, most szeretném ezt visszacsinálni, amit akkor nem tettem mikor elhunyt, igy iszom a levét, más nyulja le a sápot /adóhivatal, gyámügy/ pluszba fizetem ujra az átirási adókat. Köszönöm. Kisgólya

Emily87 # 2010.07.11. 11:18

Üdv mindenkinek!
A problémám a következő: édesapám halála után én és a kiskorú testvérem örököltünk egy gépkocsit. Okmányirodai felszólításra kivonták a kocsit a forgalomból, miután azt mi nem írattuk a saját nevünkre, abból kifolyólag, hogy szeretnénk eladni és így az átíratási procedúrát és annak költségeit feleslegesnek tartottuk, és ha minden igaz köztes eladóként is szerepelhetünk az adásvételiben. Most újra megpróbálnánk eladni az autót, a kérdés csak az, hogy így is eladható e, hogy átíratás nélkül kényszerből lett kivonva a forgalomból.
A választ előre is köszönöm!