Kérhet - e albérleti díjat élettársamtól a volt férj?


drbjozsef # 2020.11.27. 11:01

Pont ezt írom. Ez nem az ő szemszöge. Ez a tied. De itt az igazság csak kevésbé számít, mert én elfogadom, hogy neked van igazad.

Vikoka # 2020.11.27. 10:38

Azért a kifosztás kicsit meredek megfogalmazás.
Arról azért nem írtam, hogy amit lehetett azt ő már tönkretett, mind az én mind a gyerekek mind a szülei , de még a saját életét is.
Vagy szerinted hagynom kellene, hogy visszaköltözzön, szétbarmoljon mindent, a gyerekek mindennapi nyugalmát kockára tegyem, azért hogy ő jól érezze magát? Ő mikor gondolt a gyerekeire, a fizetnivalókra, és minden másra, amikor éppen bent volt "megőrzésen", vagy amikor két részeg állapot között ébredezett? Vagy mikor gondolt a gyerekeire, mikor a hátunk mögött vett egy kis házat, amit csak a bevonulása után tudtuk meg.
EGyébként mióta kiengedték nem lehet vele normálisan beszélni, minden egyes pillanatban k.o.
Feljánlottam neki 3 évig egy bizonyos összeget adok neki, úgymond kifizetem a bérleti jogát, és megveszem a nyugalmunkat, ha békét hagy nekünk. Most éppen azt várom, hogy elfogadja -e?
Én nem akarom őt földönfutóvá tenni, de ha nem lettem volna ennyire "topon", már rég sem ház,sem semmi más nem lenne. Nem neki köszönhető, hogy a mai napig minden fizetve van. Az hogy tönkretett lelkileg, anyagilag teljes mértékben, két munkahelyem van, és állandó donor vagyok az már más tészta, azt megköszönhetem neki, ugye? És most is azon vagyok, hogy rendezzük közös megegyezéssel, de ha nem megy másképp, nem fogunk többet szenvedni miatta.
Ha nem megy együtt ,nem kell erőltetni.

drbjozsef # 2020.11.27. 10:13

Úgy olvastam,ha az egyik félnek megszűnik a bérleti jogviszonya

Én ugyan nem olvastam ilyet (hol olvastad?), de mi az, hogy "megszűnik"?

A bérleti jog eszközkezelőnél nem szűnik meg csak úgy egyszerűen, vagy magától.

Miért szűnne meg az exed bérleti joga, mi okból, azon kívül, hogy Te nem szeretnéd, hogy ott lakjon?

Azt azért érzed, hogy nem kóser az, hogy a lakás tulajdonának a fele az övé volt, most pedig a bérleti jogból is kitúrnád?

Az ő szemszögéből ez szimpla kifosztás.

Esetleg jó pénzért eladnám neked a bérleti jogomat a helyében (már ha ilyet lehetséges eszközkezelős programban). Valszeg lemondani a bérleti jogról lehet, szóval közös megegyezéssel meg tudjátok oldani.

wers # 2020.11.27. 05:06

Szerintem a választ leginkább az eszközkezelőtől tudod meg. Itt csak találgatni lehet.

Nem tudom, hogy esetedben egy lakcímfiktiválás segítene-e. Én a felé hajlok, hogy fiktiválnák, de mérget nem vennék rá.

Vikoka # 2020.11.26. 13:05

Igen, együtt voltunk tulajdonosok,együtt kötötte velünk az eszközkezelő a bérleti jogot.
Úgy olvastam,ha az egyik félnek megszűnik a bérleti jogviszonya, a másik fél maradhat, csak az esetleges visszavásárlási jog szűnik meg.

drbjozsef # 2020.11.26. 11:17

Hú, hát ez érdekessé teszi a kérdést.

Közösen voltatok a tulajdonosok azelőtt?

Mert az eszközkezelő csak úgy köt bérleti szerződést a volt tulajokkal, azt hiszem. Ha meg is szüntetik, nem biztos, hogy külön, csak veled kötnek másikat. Sőt, inkább nem, mint igen. Sajnos ezt nem tudom, nem vagyok biztos benne, de tartok tőle, hogy ez így nem lesz egyszerű.

Vikoka # 2020.11.26. 10:13

A főbérlő az Eszközkezelő, nem tudom, ha megkeresem őket ezzel, megszüntetik-e ?

drbjozsef # 2020.11.26. 10:02

Vikoka,

Miért kérnéd a bíróságtól?

Beszéld meg a bérbeadóval, mondja fel a szerződést rendes felmondással, és kössön veled, és csak veled egy újat.

Lehetőleg azonos feltételekkel. Ez neki is érdeke ha veled nincs baja, mert őt fogja a lakóközösség meg a szomszédok csesztetni, ha vita, hangoskodás, meg italozás folyik az ingatlanjában.

Már rég meg kellett volna tennetek.

Vikoka # 2020.11.26. 06:45

Üdvözlök mindenkit!
Az alábbiakban felvázolnám helyzetemet, aki tud kérem segítsen.
Volt férjem és én egy közös ingatlanban bérlőként élünk.
Volt férjem múlt héten szabadult másodszorra letöltendő börtönbüntetésből, visszaeső ittas vezetőként kapta büntetését.
Most bejelentette, hogy vissza akar költözni, mert neki is joga van ott lenni.
Viszont ő is tisztában van azzal, hogy közösen mi már nem tudunk élni, de sajnos egy -egy ittas állapotában erről megfeledkezik.
Kérhetem -e a bíróságtól a bérleti jogviszonya megszüntetését, mivel a válásunkkor a két gyermekem az én felügyeletem alatt maradt, minden költségüket én fizetem, én tartom el őket, tőle soha nem kaptam gyerektartást, illetve a házat is én tartom fennt. Ha visszaköltözne mindennaposak lennének a részeg tivornyázásai, hangoskodásai, nem tenne jót sem a gyerekeknek sem senkinek. Köszönöm a válaszokat

Dr.Attika # 2010.08.30. 15:24

Kedves Zsuzsanna!
Milyen helyzetbe kerülhetne? Nem lenne ez a probléma, amit felvetett-e fórumon. Élettársával háborítatlanul élhetnének. Volt férje nem látogatná a közös tulajdonú családi házat és az élettársát nem vegzálhatná és nem kellene az élettársának kifizetnie sok- sok ezer forintot, ha a volt férje bepereli.
Ez nem jön a természetes jogérzékből?
Higyje el nekem, ha a volt férje meg akarja "szivatni" az élettársát a lakás használati díjjal, akkor úgy megtudja, hogy Önt a jelenlegi élettársa fényévekre el fogja kerülni.
És vegyen még figyelembe egy nagyon régi tapasztalati tényt: A luksógorok nem békülnek.

Zsuzsanna69 # 2010.08.30. 15:11

Kedves DrAttika!

  1. Nem értem, miért áll csehebbül a volt férj?
  2. Nem, nem leszünk soha többé egy pár. Nem kis háttérmunkám volt abban, hogy összehozam a volt férjemet azzal a hölggyel, akivel anno megcsalt. És hogy milyen jó munkát végeztem? Július végén összeházasodtak, és most szurkolok, hogy egy baba is összejöjjön nekik. Legalább békén hagy. Én tökéletesen megvagyok a párommal, és a fűnyírást azért említettem, mert bár exem nem fizet sem gyerektartást 5. hónapja, és semmit az ingatlannal kapcsolatban (most tudtam meg, 2007. jan. óta 42 ezer forint kommunális adóhátralékunk van), mégis hozzájárulást követel páromtól a lakhatásért. Mivel látom, hogy ebből bírósági ügy lesz, valamivel muszáj igazolnunk, hogy azért a bizonyos fürdőszoba-konyha használatért cserébe karbantartja azt az ingatlant, amelynek esetleges eladásából páromnak ugyan nem, de exemnek mindenképpen anyagi előnye származik. 917 négyzetméteres kert ápolását eddig heti 2000 forintért csinálta egy "kertész". Ez nyáron havi 8000 ft. Ennek felét anno az exnek kellett volna állnia, vagy legalább neki megcsinálnia. Most pl. a párom fogja kifizetni az említett kommunális adót, amelynek a fele exemet illetné. Én örülnék a legjobban, ha ezen apró "segítségeket, támogatásokat" volt férjem elismerné, és elfogadná a lakhatásért cserébe. Ehelyett a párom által már megcsinált fal parafabevonatát letépkedte, melyből rendőrségi ügy lett.

Közös tulajdon megszüntetésével nem értem, milyen jogi helyzetbe kerülök. Nem tudom, mivel jár ez. Kifejtené ezt valaki? Kezdeményezhetem én ezt? Mi van akkor, ha a volt férj nem akarja?

MajorDomus # 2010.08.30. 15:09

Attika, ez komiszsag. Gondolod hogy az ellettars tartja karban a bozótot, a férj meg a bozontot?
egyebkent velemenyem szerint az jon ki jobban a bulibol, aki birtokon belul van.
Zsuzsanna
irj egy privat e-mailt Obudafan-nak, hs vallalja inditsd el minel hamarabb mert lasan a ferjed szetlopja a hazat.
Mrgoldodik a maganeleted, bf sem lephet tobbet a hazba, a tartasdijat meg ugyis fizetnie kell.
sok sikert

Dr.Attika # 2010.08.30. 13:12

Nem biztos. A leírtak alapján a volt férj "csehebbül áll", mint a volt feleség. Egyébként a közös tulajdon fenntartása hosszútávon is csak konfliktus forrása. Minek fenntartani? Hacsak?
Én alapvetően azon csodálkozom, hogy eddig erre még nem került sor. Bár van rá szociológiai álláspont, miszerint a volt házastársak azért nem szüntetik meg a közös ingatlan tulajdonjogát, mert "titkon" bíznak abban, hogy a válás ellenére mégis összejönnek. Szerintem itt is erről lehet szó. Főleg, hogy Zsuzsanna az élettárs vonatkozásában a fűnyírási képességet emeli ki és a volt férj tekintetében azt nehezményezi, hogy nem nyirta a füvet. Lesznek ők még egy pár.

kadaj01 # 2010.08.30. 11:06

Amiből a volt férj jönne ki jobban, tegyük hozzá.

Dr.Attika # 2010.08.30. 10:19

Kedves Zsuzsanna!
Férfiakhoz jellemző módon, szerényen kapott egy "felhívást keringőre" ObudaFantól. Bízza meg ObudaFan kollégámat a jogi képviselettel. Biztosíthatom, hogy szakszerűen, teljes megelégedésére el fogja látni az ügyet és a közös tulajdon hamarosan jogerős bírósági ítélettel meg lesz szüntetve.

ObudaFan # 2010.08.30. 09:24

A bíróságon kell pert indítani a közös tulajdon megszüntetése iránt. Ezt a kérést nem kell különösebben indokolni, mert ezt bármelyik tulajdonostárs bármikor kérheti.

Dr.Attika # 2010.08.30. 09:24

Kedves Zsuzsanna!
A közös tulajdon megszüntetésére a tulajdonos társak megegyezése, ennek hiányában a bíróság ítélete szolgál. A Polgári Törvénykönyv kimondja, hogy senki sem köteles a közös tulajdont fenntartani. Ha a volt férje nem egyezik meg Önnel, akkor a bíróságtól polgári perben kérheti, hogy a bíróság ítéletileg szüntesse meg azt. Ennek három módja van:

  1. Természetben megosztják az ingatlant amennyiben arra akarat, jogi és fizikai lehetőség van.
  2. Valamelyikük magához váltja a másik tulajdoni hányadát megfelelő ellenérték fejében.
  3. Árverés útján értékesítik 3. személynek és a vételáron osztozkodnak.

A bíróság dönt a kérdésben, ha bírói útra terelik az ügyet. Egy fontos szabály van, hogy a bíróság olyan megszüntetési módban nem dönthet, ami ellen mind a ketten tiltakoznak.
Mivel ingatlanról van szó és ebben az esetben ügyvédkényszeres az érdemi ügyintézés, ezért javaslom, hogy keressen fel ügyvédet a lebonyolítás érdekében. ( Ezt csak "halkan" javaslom ne azt a kettőt, akitől jogi véleményt kért a használati díj ügyében.)

Zsuzsanna69 # 2010.08.29. 21:12

Kedves MajorDomus! Ez egy nagyon jó ötlet. Hogyan és hol lehet kérvényezni a közös tulajdon megszüntetését? Mivel indokolhatom? Az árverezés nekem jól jönne, mert amúgy is meg szeretném vásárolni az ő részét.De hogyan lehet eljutni árverezésig?

MajorDomus # 2010.08.29. 20:06

Olvasd el figyelmesen mit irtam. Persze hogy axt fogadsz be akit akarsz, a sajst lakreszedben, ahhoz kell ax egyetertese hogy ez dijmentes legyen.
magyarul kerhet nemi penzt a tulajdona hasznalataert.
mad kerdes hogy ez most reszerol a kifogas, hogy ne kelljen fizetnie. Nem értem miért nem jelented fel ha elhordja a dolgaidat.
javasolom,ha van egy kis penzed, kerd a birosagtol a kozos tulajdon megszunteteset, a vege ha nem tudtok megegyezni úgyis árverés lesz ahol kivásárolhatod a részét. Ezzel minharmotok gondja megoldodik.

Zsuzsanna69 # 2010.08.29. 17:57

Kedves MajorDomus! Ön szerint nekem engedélyt kellett volna kérnem a volt férjemtől az élettársam közös házunba való tartózkodási hely bejelentéséhez? Az okmányirodában semmiféle igazolást nem kértek, már ezt is furcsáltam.
Véleményem szerint nem lehet kilakoltatni az élettársamat, mert a saját részemben azt fogadok, akit akarok. A házat már két éve áruljuk, volt férjem szándékosan magasan tartja az árat, így eladhatatlan. Két gyerekkel el kellene költözzek a házból csupán azért, hogy az élettársammal együtt lehessek?

MajorDomus # 2010.08.29. 16:51

Istvan kiraly ota szerencsere a,, nepi jogerzek,, alapjan keszulnek a torvenyek is.
Maradva a romai jognal - Zsuzsannara vonatkoztatva - a ,,nemo plus juris ,, elvet ajanlom figyelmedbe.

MajorDomus # 2010.08.29. 16:50

Istvan kiraly ota szerencsere a,, nepi jogerzek,, alapjan keszulnek a torvenyek is.
Maradva a romai jognal - Zsuzsannara vonatkoztatva - a ,,nemo plus juris ,, elvet ajanlom figyelmedbe.

MajorDomus # 2010.08.29. 16:39

Nem.
ne öntsük ki a fürdővizzel a gyereket is. A barátod nem albérlö hanem a réveden szívességi lakás használó. Akit te befogadtál. A jogcím a használat díja a kerti munka értékének beszámítása s a gyerek tartás az 4 különböző dolog. Ha ott van az állandó bejelentett lakása akkor ott lakik.mas kerdes hogy ehhez kell a ferjed engedelye. Ha nemet mond akkor lakaskiuritesi pert kell inditania.

Dr.Attika # 2010.08.29. 16:35

Kedves Zsuzsanna!
Nem vagyok ingatlan szakértő, nem tudom mennyit kérhet a férje. Csak az arányt tudom megmondani, az 50% a törvény rendelkezése szerint.
A férj jogosult az élettársától használati díjat kérni. Ez nem albérleti díj, használati díj. Ez őt megilleti akkor is, ha nem kötött szerződést.

Béla! Mind a Pk. mind a ptk. szabályozása egyértelmű. Haszon nem a feleségnél jelentkezik, hanem az élettársnál. A férj ezen haszon felére jogosult.
Egyébként nézd át a római jogból a be nem szedett, vagy beszedni elmulasztott gyümölcs jogi sorsát.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.08.29. 15:47

Kameleon
az en házamba az lép be akinek megengedem.

No igen. Az ösztönös népi jogérzék.