kizárás az öröklésből

szajbertattila # 2004.07.07. 06:45

kötelesrészre leszel jogosult, ami törvényes örökrész fele. A törvényes öröklés pedig úgy alakul, hogy az összes gyereke egyenelő arányban örököl ...

amit tenni tudsz az az, hogy jó viszonyt ápolsz vele, ha ez megy, és akkor lehet, hogy hagy majd rád is valamit. Egyebekben mindenki maga d9nti el, hogy mi legyen a vagyonával, kire hagyja - ennek korlátja a kötelesrész, de azon felül a döntés szabad

anaksunamon # 2004.07.06. 21:57

Sziasztok.
Gyerekkoromba elváltaka szüleim.
Édesapám újranősült.
Születtek féltestvéreim is.
Pár éve apám mindenét áttíratta a feleségére.Gondolom azért,hogy én ne örököljek!!!
Tudok valamit tenni??

szajbertattila # 2004.06.19. 10:11

Szia

úgy tűnik, hogy az örökös a fiú. Kizárható lett volna egy egyszerű mondattal akár más személy örökössé nevezésével a végrendeletben, akárcsak egy olyan végrendelettel, amely arról szól hogy - indoklás nélkül - kizárja. Ki is lehetett volna tagadni - ekkor kötelerészre se lenne jogosult., mert törvényes tartási kötelezettségét súlyosan megsérette. Érdemtelenné azonban nem vált az öröklésre, mert tettlegesen nem tett semmi súlyos - Ptk.ban felsorolt - dolgot, így nem tört az örökhagyó vagy a nevezett örökös életre, nem akadályozat végrendelet tételében.

Tehát csak hagyatéki hitelezőként lehet felépni, kérve az elévülési időn - tehát öt éven belül - a tartás értékét. Itt fontos, hogy nem kell minderől számla - de le kell vezetni, hogy pontosan miből állt a tartás, milyen munka, költság stb volt. Így kiszámítható a tartás havi értéke - és ennek a 60 sorosa (5 év X 12 hó) lehet a követelés, plusz a ennek a kamatai. Az igányt pontosan ki kell munkálni, és alá kell támasztani, de nem csak számlákkal lehet ezt, hanem tanúkkal is, szakértő is megmondhatja, mennyit ért a havi ápolás-gondoztás stb. Ha pl. a havi ápolás-gondozás volt vagy 25.000-Ft, akkor a hitelezői igény 1.5 M + kamatok.

Célszerű azonban beszélni a fiúval is - én a helyedben megpróbálnák megegyezni vele:

1. Elismerném, hogy ő az örökös - ettől nem lesztek ellenségek, és kinyílik.
  2. Megkérném, hogy adja el a lakást/házat egy baráti áron - úgy, hogy beszámítjátok a tartás értékét is, akülönbözetet meg megfizeted pénzből, erre már jó kamatú lakáshitelt is fel lehet venni. Lehet, hogy odaadja olcsóbban, mert elismeri erkölcsileg, hogy mégiscsak te gondoztad stb...

szóval egy olyan megoldást keresnék, ami jó mindenkinek: a fiú is pénzhez jut, te meg az átlagosnál olcsóbban egy ingatlanhoz ...

Mary3 # 2004.06.19. 08:44

Szia, köszönöm a válalszt. Annyival egészíteném ki, hogy 1 hónapja halt meg a bátyám, mint hagyatéki hitelező ugyan fellépek ezt tudom jogos, egyéb ápolási költségeket is benyújtok, de számlával nem tudok mindent bizonyítani, amikor az ember jótékonykodik nem az örökségre gondol.

szajbertattila # 2004.06.19. 06:12

viszont ettől még egyéb igényeket lehet támasztani ...

szajbertattila # 2004.06.19. 06:10

szia,

él még a bátyád? mert csak az zárhat ki a saját hagyatékából valakit, aki még él - tehát te az elhunyt bátyád helyett nem zárhatsz ki mást az ő örökségéből

Mary3 # 2004.06.18. 14:36

Üdvözlet mindenkinek!
Kizárhatom-e az örökségből 10 éve egyedül élő beteg bátyám egyetlen fiát érdemtelenné válás miatt az örökségből, legalább a köteles rész erejéig az alábbi indokok alapján:
Fia 32 éves, válás után (ekkor volt 15 éves) egyetlen egyszer sem kereste vele a kapcsolatot, sőt telefonjait letitkosította, mi sem kereshettük. Családi eseményekre (nagyapa, magymama halála) értesítettük, de válasz mindig az volt hagyjuk békén ő nem a mi családunk tagja, neki csak az anyja családja van. Utoljára bátyám halála előtt 1 évvel kerestem őt meg levélben, hogy segítsen, de akkor is csúnyán elutasított. Erről saját kezű levele áll rendelkezésemre.
Minden szomszéd tanúsítja, hogy én gondoztam a bátyám. Alkoholista volt, végrendeletet nem tudtam vele íratni.

Ha valaki tudna segítő tanácsot adni, akkor annak válaszát előre is nagyon megköszönöm.

Bálint Mária