perzse, persze bamona... csaj nehogy eladja a lakást közben. Nincs minden ügyvéd szabin, és a kersetet be lehet adni most is ... úgyhogy jobb, ha igyekszel ...
kizárás az öröklésből
- 1
- 2
Köszönöm szépen a biztatást, azt hiszem igencsak rám fér. Sajna jelenleg nem sok mindent tudok tenni, bíróságon szünet, ügyvédek szabin. Még egyszer köszönöm a segítséget!!
és még valami: meglátásom szerint a Te ügyednek abszolut semmi köze nincs az engedményezéshez
Szia Bamona,
járható mindkét út, kérd meg az öcséd nevére a költségmentességet - ha érvénytelenség cínmén perelsz, és nyer az öcséd, akkor az ítélet a Te javadra is fog szólni, mert az érvénytelenség mindenivel szemben hatályos (az ötletet nagyon jónak és abszolut kivitelezhetőnek tartom). Viszont ha nem ezen a jogcímen perelsz, hanem valami mást talál ki az ügyvéd, aminek nincs abszolut hatálya, akkor jobb, ha te is besállsz a perbe...
Ha nincs kulcsod, akkor minél előbb indíts pert, és gyorsan kérd a perfeljgyzést. Az ügyvédválasztás ne okozzon problémát - bízz a szerencsédben, és jól választasz
sok sikert
Az öcséd nevében perléshez:
Pp. 85.§ (3) "Nem részesíthető költségmentességben a fél, ha perlekedése rosszhiszeműnek vagy már előre teljesen eredménytelennek látszik, úgyszintén akkor sem, ha mint engedményes lép fel, és valószínűnek mutatkozik, hogy az engedményezés a költségmentes perlés lehetővé tételét célozta."
Rád az utolsó fordulat vonatkozik.
Sziasztok!!
Tudnátok nekem ajánlani valakit, aki elvállalná az ügyemet?? Főleg Vas megyei ügyvédet keresek, mivel minden ingatlan, illetve tanúk ott vannak.
Köszönöm szépen a tanácsokat. Sajnos a házba bejutásnál kicsit fordított a helyzet, mivel én nem tudok bejutni, ő pedig a temetés napján már elkezdett kipakolni. Az ingatlanokon tartási jog van bejegyezve, halotti anyakönyvi kivonat nélkül azt nem tudja levenni, valószínűsítem ezért szeretné gyorsan megszerezni tőlem. Ha jól gondolom ő csak bírósági úton tud szerezni másolatot, nem? Lenne még egy kérdésem, elég nagy a per tárgya, költségmentességet én nem kaphatok, mivel ahhoz magas a keresetünk. Viszont öcsém kérhetne. Járható út az, hogy csak az öcsém nevében perelünk??
színlelt a tartási szerződés - szerintem ezen az alapon támadhatod. De legelőszöris:
- A házba a bnőt ne engedd be, cserélj zárat - ne törődj azzal, hogy ez most jogszerű -e vagy nem
- minél előbb menj el egy ügyvédhez, és indítsd meg a pert - kérj perfeljegyzést is az ingatlanra, nehogy közbe eladják valkinek (az alkoholisták gyakran a lakásmaffia
áldozatai). Gyűjts adatokat, bizonyítékokat, tájékozódj a kérdésben..
3. Az ingatlan átkerült az eltartó nevére - tehát nem lesz része a hagyatéknak - így a közjegyző se fogja vizsgálni. de azrát a pert indítsd el már a jővő héten...
Ne add át! Jelentsd be hagyatéki teherként. Megtámadni azon az alapon tudod, hogy nem volt tényleges tartás. Ezt persze bizonyitanod kell - szomszédokkal, tanukkal tudod.
dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu
Sziasztok!!
Apám egy hónappal ezelőtt halt meg. Alkoholista volt, és ez is közrejátszott hogy az utóbbi fél évben nem nagyon tartottam vele a kapcsolatot. Ezalatt tartási szerződést kötött egy tőle 230 km-re elő nővel, aki csak a szerződés aláírásáig tartózkodott nála, így semmiféle úgynevezett tartás nem állt fenn. A temetést is én intéztem, a számlákat és a halotti anyakönyvi kivonatot a temetésen, illetve most levélben követeli tőlem a hölgy. A tartási szerződés tartalmáról hivatalosan nem tudunk, mivel a hölgy nem járult hozzá, hogy megnézhessük, így csak a Földhivatalban nézhettünk bele. Ha tudtok segítsetek nekem abban, hogy milyen jogcímen támadhatnám meg a szerződést, illetve hogy a temetési számlákat egyáltalán átadjam-e.
modjuk azt fontos hangsúlyozni, hogy ha szerződéses örökös valaki (öröklési szerződés alapján örökölt), akkor nem felel, mert nem ingyen lett örökös
igen, az örökrészükkel felelnek, de csak a kapott érték erejéig (pl. ha 1M val tartozik és ahagyataék csak 200E, akkor csak ennyivel, nem 1M-al)
Sziasztok.
Ha valakinek halálakor rendezetlen adóssága,tartozása van,akkor az örökösök felenek érte???
visszterhes szeruődések... azaz olyanok, amiért adnak ellenértéket pl. tartást, életjéáradékot az ingatklanért cserébe stb.
ez mind így van, csak ajéndékozéást én azért nem ajénlanék, mert az ajándékot a kötelesrész alapjának számításakor figyelembe kell venni, tehát előfordulhatm, hogy a megajádnékozottnak fizetnie kell (hiszen ingyen juttt hozzá, összességben nem veszít). Viszont a visszetrhes szerződések jók lehetnek - meg kell nézni kinek mi az igénye
Köszönöm a kimerítő választ:)
Anaksunamunnak igaza van. Ha nincs a nevén semmi a halálakor, akkor nincs mit örökölni. Az ági vagyon itt azért nem biztos, hogy szóba jöhet, mivel csak akkor ági, ha ő is felmenőjétől, testvérétől vagy testvére leszármazójától kapta, vagy örökölte. Ezt bizonyitani kell. Ha viszont nem, ami itt valószinü, akkor nem ági.
Az ági öröklést a ptk. 611 szabályozza, ha jobban utána akarsz nézni.
Tehát az ajándékozási szerződés - ez, hogy az ingatlanát ráiratta valakire annak minősül - önmagában megakadályozhatja azt, hogy örököljön vanalaki. De az is lehet, hogy adásvételi szerződést kötöttek, és nem ajándékozásit. Ez is megakadályozza. Tehát ahogy Attila irja, sok lehetőség van egy törvényes követelés kijátszására, ha időben lépik meg. Mint pl. a kitagadás, kizárás, ajándékozás, adásvétel, öröklési-, életjáradéki-, tartási szerződés. A szinleltséget pedig nehéz bizonyitani.
dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu
egyébként én nem azt mondtam, hogy színleltet köss, hanem azt, hogy ilyenekkel szokták megoldani a helyzetet - aminek az a kockézata, hogy érvénytelensége miatt támadható ...
de sok esetben van olyan megoldás, ami nem színlelt, csak meg kell keresni - ebben tud segíteni egy szakember ...
ha ingatlanról van szó, akkor a telekkönyvi változás átvezetéséhez ügyvédi ellenjegyzés kell, ha választasz ügyvédet, az a körülmények ismeretében megmondja, hogy a ti esetetekben melyik lenne a jó. Keresd meg úgy, hogy a kötelesrészre keresel valami megoldást, és hallottad, hogy ilyet is szoktak csinálni. A kötelesrész szempontjából miindegy, hogy ezeket a szerződéselet választod, vagy eseteg egy másik megoldást. Nem is biztos, hogy veled kell kösse a férjed... stb. Szóval aki intézni figja, az majd többet tud mondani - én nem szeretnék hipotetikus válaszokat adni (ha ze van, ezt csinéljuk, de ha az van, vagy, vagy ha emez - emezt). Mindenesetre elég ha tudod: a problémádra van megoldás
Köszönöm a választ.
Vagyis a férjemmel kötök egy "szinlelt"tartási, életjáradéki vagy öröklési szerződést. Melyik a kedvezőbb?
Manka,
az, hogy nem látta 15 évig - még nem ok a kizárásra, és az sem, hogy külföldön él a gyerek. Ha végerndelkezik az apa, akkor a gyerek kötelesrészre lesz jpogosut, ami a törvényes öröklész fele. Ha nem végrendelkezik, akkor a teljes részét kapja. De nem érdemes elkeseredni, mert a gyakorlatban van mód a kötelesrész megkerülésére - ilyen pl. a színlelt tartási, életjáradéki vagy öröklési szerzödés... perzse ha a szerződés nem színlelt, akkor nem is támadható ezen a címen - de legtöbbször színlelt szerződlsekkel kerülik meg a kötelerészt..
Ami az élettársat illeti: az élettárs nem törvényes örökös, végrendeletettel azonban örökössé nevezhető.
Kedves Anoním Balek!
Elmagyaráznád nekem, hogy mi a kötelesrész és az égi vagyon?
Sziasztok. Több kérdésem lenne.
- Milyen indokkal lehet valakit kizárni az örökségből?
- Férjem első házasságából van egy gyermek, akivel 15 éve nem tartja a kapcsolatot (a gyermek külföldön él). Ha a férjemmel történne valami, akkor az általam soha nem látott gyermek is örököl a férjem nevén lévő ingatlanból?
- és az utolsó, habár az nem igazán öröklési kérdés: Adott egy személy, akinek a nevén van egy ingatlan haszonélvezőkkel (a haszonélvezők vették az ingatlant). A személynek van egy élettársa és egy közös gyermekük. Az élettárs kapcsolat megszakadás esetén, vagy az adott személy halálnak esetén örökölheti-e az ingatlant?
De van kötelesrész és van ági vagyon is.
Köszi a választ.
De ha nincs a nevén semmi akkor gondolom nincsen köteles rész sem.
Egyébként jóba vagyunk.
- 1
- 2
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02