Egyéves az új Polgári Perrendtartás - Lehetőségeket vagy akadályokat teremt az új törvény? - Szakértők válaszolnak | Budapest, 2019. március 20. szerda | Regisztráljon most!

Fórum öröklés és családjog régebbi elöl     új hozzászólás


szívességi lakáshasználat visszavonása

nonolet # e-mail 2018.05.10. 10:26

Amrun

"Inárcson vettek volna neki pár millióért egy kis vályogházat,"

Kérd el szépen ezt a pármilliót...
Aztán abból oldd meg az elhelyezés kérdését.

Nomeg amivel még tartozik a nővér abból is.
Mert gondolom a pármillió még nem fedezi az anyának okozott kárt.

Nyugdíja is van nyilván.

Szóval az anya kérje a kárát a lányától.
HA nem kéri, akkor meg oldja meg maga a saját gondját.

Mert nem normális dolog
az egyik gyereket futni hagyni
a másikon meg élősködni-követelezőni...

Burn Out # e-mail 2018.05.10. 06:42

ez nem igazán jogi kérdés. le kell vele ülni és meg kell vele beszélni a helyzetet. mondjuk ilyen korban már biztos nehezebb.

Amrun # e-mail 2018.05.10. 00:34

Tisztelt Szakértő!

83 éves édesanyámat kezesként elárverezték és kirakták otthonából, nővérem és a sógorom nem fizetett lakáshitele miatt. Én befogadtam, semmilyen anyagi érdek nem fűz a dologhoz.Befogadtam, mert nővérem ezt nem ajánlotta fel, és a masik lehetőség anyukámnak nem lett volna teljesen megfelelő, mivel, Inárcson vettek volna neki pár millióért egy kis vályogházat, ami kívül esik a megfelelő eü ellátáson.Anyukám budapesti, minden orvosa itt van.Cukorbeteg, szívműtött, rendszeresen ellenőrzik.
Együtt élésünk során viszont kiderült, hogy édesanyám egyébként is -nehéz termeszete- miatt az életem teljesen ellehetetlenült.Sajnos idegileg teljesen kikészít, állandó éjszakás ápolóként nem tudok pihenni sem. Mivel ha nem fogadom be az utcára került volna, és a nővérem örül, hogy ennyivel megúszta, és segítségére nem számíthatok, bár ígérget, nem érdeke..Szeretnem megkerdezni, hogy a kora miatt a realitásérzéket lassan elvesztő, de beszámítható anyukámnak milyen optimális megoldás lehetséges. Abszolút szívességi lakáshasználó, otthonba nem akar menni.A 40nm kis lakásomban van 1 külön, szép szobája, ami keves neki.
Köszönöm válaszát.

drbjozsef # e-mail 2018.04.17. 07:06

Harmadrészt azért is birtokvédelmet kap ha nehezíteni akarod az életét, értsd : közművek elzárása, meg ilyenek.
A bútorokat, ami a tulajdonod, azt elszállíthatod.

Egyébként nem értem, hogy szívességi lakáshasználatnál miért kell hónapokig pöcsölni. Egy bérleti jogviszonynál lehet vitatkozni, hogy jogszerű-e a felmondás, és akkor elvitatkozgatni bíróságon. De szívességi lakáshasználatnál fel se merülhet, eddig volt, most nincs, viszont látásra. Egyoldalúan visszavonható, nincs rajta mit vitatni.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

ObudaFan # e-mail 2018.04.16. 16:17

Ha nem távozik önként, marad a per. Ha ugyanis te teszed ki onnan, egyrészt fog kapni birtokvédelmet, másrészt magánlaksértés miatt feljelentést tehet ellened.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

wadewales # e-mail 2018.04.16. 14:39

Tisztelt Fórumozok!

Édesanyám a válása után szívességi lakáshasználat jogcímen bejelentette apámat az 1/1 tulajdonú lakásába. A halála után megörököltem a lakást (1/1 tulajdonban, más haszonélvező nincs). Apám nem hajlandó kiköltözni a lakásból, tanúkkal bizonyíthatóan életvitelszerűen él ott. Én úgy gondolnám, hogy mivel egy már halott személlyel kötött anno megállapodást, így a jogcíme megszűnt. Ettől függetlenül, ha én mint tulajdonos hivatalos levélben is felszólítom az ingatlan kiköltözésére, ő pedig nem hajlandó ennek eleget tenni, akkor marad a már sokszor vázolt hivatalos kilakoltatási procedúra? Ha próbálnám ellehetetleníteni az ott létét (pl. barátaimnak is megengedem a lakáshasználatot, vagy költöztetőkkel elvitetem az összes ingóságot, amit szintén én örököltem) élhet a birtokvédelemmel? Mi van,ha azt hazudja, hogy az ő holmijait vittem el? Igazából sem ő, sem én nem tudjuk ezt bizonyítani... Simán feljelenthet akár magánlaksértésért?
Köszönöm a válaszokat előre is.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.04.01. 09:03

szivességi lakáshasználünak szémítok-e?
Akkor már éppen nem. Jog címnélküli, rosszhiszemű birtokosnak számítasz.

www.kbs-ugyved.hu

Leende # e-mail 2017.04.01. 09:01

kérdés, ha anyósom haszonélvező abban a házban, ahol én és a férjem(ő tulajdonos) és gyerekeink lakunk, akkor férjemmel való válásunk miatt ha felszólít lakás elhagyásra szivességi lakáshasználünak szémítok-e? ha nem megyek el perben bérleti díjat követelhet-e tőlem?
nekem és a gyerekeknek van-e lakhatási jogunk? kérhetek-e megoszott lakhatási jogot bíróságtól? krhetek-e vmilyenkifietést a tulajtól(férjem)? mik a jogi ehetőségek ilyen esetben? válasz előre is köszönöm.

joe40 # e-mail 2017.02.27. 23:57

Köszönöm szépen, most már többen is megerősítettétek a választ. Joe,

ObudaFan # e-mail 2017.02.27. 06:33

Viszont a felszólítást követő időre használati díjat is lehet tőle követelni, ismét csak perben.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

ObudaFan # e-mail 2017.02.27. 06:33

A szívességi lakáshasználónak eladás nélkül is kötelessége a tulajdonos felhívására kiköltözni.
Csakhogy van úgy, hogy valaki a kötelezettségét nem teljesíti. Ilyenkor mg se ti, se a vevő nem dobhatja csak úgy ki, mert egyrészt birtokvédelmet kap, másrészt magánlaksértés miatt a kidobó ellen majd büntetőeljárás indulhat. Tehát ha nem megy ki, pert kell indítani, ami idő és költség.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

joe40 # e-mail 2017.02.26. 22:50

Kedves DrbJózsef, KBS! Nem jól gondolom, hogy a szívességi lakóhasználó az a mostani tulaj szívességi lakóhasználója, nem pedig az ingatlané? Tehát ha el van adva a lakás, a szívességi lakóhasználónak kutya kötelessége kimenni.? Joe

drbjozsef # e-mail 2017.02.22. 09:05

Egyszerűbben szólva : ha a lakást nem "per-, teher-, és igénymentesen" adjátok el, hanem benne van, hogy egy szívességi lakáshasználó is van, és annak kiköltöztetése az új tulajdonos feladata, akkor a Te részedről megszűnik a probléma. Csak hát ez a kilakoltatási költség és kockázat valószínűleg meg fog jelenni a vételárban.

Vagy vállaljátok, hogy üresen adjátok birtokba a lakást a vevőnek, de akkor nektek kell elintézni a kilakoltatást.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

drbjozsef # e-mail 2017.02.22. 08:32

Szerintem a mostani tulajnak, és egy új tulajnak pontosan ugyanolyan jogai vannak.

Ha értetted, mit írt KBS, akkor látnád, hogy ez nem megoldás. Azt írta, ki kell költöznie. Ha a régi tulajdonos szólítja fel, akkor is, ha egy új tulajdonos, akkor is.

De mi van, ha nem költözik ki? Ha jogi úton akarod rendezni, akkor ugyanazt kell az új tulajdnak is végigjárnia, mint a réginek.

Persze, ha az új tulajnak elmondod a helyzetet, tisztában van azzal, hogy esetleg egy makacskodó lakó is van - ez esetleg tükröződik a vételárban is -, és ezt az új vevő tudomásul veszi, hogy ezt neki kell rendeznie, akkor nektek nincs több dolgotok a kilakoltatással. Ha az új tulaj bevállalósabb, és nem csak a jogi utat akarja járni, az meg az ő dolga.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

joe40 # e-mail 2017.02.21. 23:14

Tisztelt válaszadók! Köszönöm szépen a tömör, határozott válaszokat (igen, igen, Nem). Önök szerint megoldás lehet e az, hogy eladjuk a lakást amihez apósomnak semmi köze (persze most szívességi lakóhasználóként benne lakik), a két tulaj elfelezi a pénzt, és anyósomat mondjuk magunkhoz költöztetjük? Innentől apósomnak kötelessége elhagyni a lakást, mert ugye új lesz a tulajdonos, nekem meg nem kötelességem beengednem az én házamba. Ezt jól gondolom?Én úgy vélem, hogy csak így tudunk megszabadulni az élősködőtől.....

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.02.15. 20:45

Igen; igen; nem.

www.kbs-ugyved.hu

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.02.15. 20:45

Igen; igen; nem.

www.kbs-ugyved.hu

Dr.Attika # e-mail 2017.02.15. 20:43

Tisztelt Joe!
A hiteles, érdemleges választ kék szélű tányéron kéri?

Ügyvéd
http://jogitanacs.info
http://amerikairendszam.com

joe40 # e-mail 2017.02.15. 20:36

Sziasztok! Üdvözlök mindenkit! Van egy lakás ami a feleségem és nővére tulajdonában van. Anyósom lakja, aki haszonélvező. Anyósom elvált, de az ex férjét visszahívta a lakásba, aki semmihez nem járul hozzá. Azt kell még tudni, hogy apósomnak semmiféle köze nincs a lakáshoz. Anyósom úgy kapta a lakást sok-sok éve nagynénjétől, azóta a két lány nevére került + anyós haszonélvező. Úgy ítélem meg, hogy apósom egyszerűen szívességi lakáshasználó. Mivel apósom nem járul hozzá semmihez, anyósom és a lányok szeretnék kitenni a lakásból. Megtehetik ezt egy egyszerű felszólítással? Kötelessége elhagyni a lakást? Ha esetleg nem távozna, akkor kidobhatjuk? Ha lehet érdemleges, hiteles hozzászólást várnék. Tisztelettel: Joe

huntah #   2014.09.27. 20:33

Ügyes... Hú, de nem szeretnék a bérbeadó helyében lenni!

huntah #   2014.09.27. 14:51

Egy fedél alatt élnek. Már miért ne lennének birtokon belül?

ObudaFan # e-mail 2014.09.27. 14:26

andrea722

Ti hiába mentek a jegyzőhöz, mert nem vagytok birtokon belül. A bíróságon kell polgári pert indítanotok.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

huntah #   2014.09.27. 13:47

Hát, ha már az országgyűlés szóba került, valaha mégiscsak jóváhagyták a törvényt, ami nem ad a tulajdonosnak egyszerű kilábalási módot ebből az igencsak visszás helyzetből... én értem a háborgást, mert nem jogászként, hanem józan paraszti ésszel gondolkodok, ahogy szerintem a kérdező is.

Andrea, írd be a gugliba hogy "birtokvédelem" és találsz egy hosszabb írást erről (ingatlanjog.hu), választ kapsz az itt meg nem válaszolt kérdéseidre, és egyben felvetődik néhány új kérdés is, sajnos...
Én úgy látom, hogy jelen helyzetben a jog titeket nem véd jobban, mint a sógort, sőt, pontosan az arányos fellépést hangsúlyozza. (Ha nyitva hagyja a fagyasztót, akkor tehetsz lakatot - a fagyasztóra, de nem a bejárati ajtóra.) Ebből viszont megoldás nemigen lesz, csak még jobban elmérgesedett helyzet.

Egy felvetés: a birtokvédelem kérése és a kizárás közötti megoldás kezdő lépése lehetne egy írásos megállapodás arról, hogy mikor költözik ki, azaz mond le önként a birtokolt ingatlan használatáról. Hátha hajlandó rá. Egy esetleges későbbi perben jól jöhet, a birtoklás jogalapját (annak hiányát) bizonyítandó.
Azaz, én megállapodnék a kiköltözés határidejében (mondjuk egy hónap), és ha az lejárt, akkor zárcsere, akár kiköltözött magától, akár nem.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.09.27. 11:02

Most mit háborogsz? Én engedtem meg neki, hogy ott lakjon, esetleg az országgyűlés?

www.kbs-ugyved.hu

andrea722 #   2014.09.27. 09:37

Magyarul: nem fizet semmit, tönkretesz mindent, zaklat és ezt nekünk el kell tűrnünk?És el is kell tartani? Van munkahelye, tudna albérletet fizetni ha nem a kocsmába vinné a pénzt.A megállapodás az volt, hogy havi 10 ezerrel hozzájárul a rezsihez. Hát ez sem sikerül neki.A kutyájának fél éve nem adott enni.Az általa használt szobában olyan tisztaság van, hogy az ÁNTSZ karanténba helyezné simán és fél évig fertőtlenítené.
És ha én megyek a jegyzőhöz birtokvédelmet kérni?
Vagy esetleg egy távoltartási végzés? Van két gyerek és nem hiszem, hogy nekik erre a kényszer együttélésre szükségük van.Perelni, feljelenteni nem fog, ahhoz hülye, már bocs.Meg ha feljelent, neki bíróságon tanukat is kellene állítani és senki nem áll vele szóba a faluban,nem áll mellé senki.Így is csodálkozik mindeni, hogy még itt van.Semmi jogalapja nincs itt lakni, mivel többször fel lett szólítva a távozásra-a szivességi lakáshasználat lejárt.
Szóval: kicserélem a zárat és annyi?