Ezzel nem. Ha elhanyagolja a gyereket, akkor szülői felügyelet újraszabályozását lehet kérni, ha meg a gyerek igényei nem indokolnak ilyen mértékű tartásdíjat, leszállítást.
Gyerektartást szabályozó kérdés
- 1
- 2
Üdvözlöm Önöket. Egy olyan kérdésem lenne hogy:
Van egy lányom, aki 5 éves. Az anyjától már 2 éve elváltam. Most újra házasodott, és újra gyereket vár. Nem dolgozik évek óta, nemsokára szülni fog. Honnan tudhatom hogy amit küldök gyerektartást (nem kis összeg!), hogy azt biztos csak az én lányomra költi, nem pedig a születendő gyerekre is amihez semmi közöm? Jogilag/Bíróságilag lehet ezzel tenni valami? Köszönöm. Ferenc
A következő haviba beszámíthatod, csak ezt jelezd a másik fél felé.
Szép napot!
Érdeklődnék tartásdíj túlfizetéssel kapcsolatban mi a teendő, véletlenül de kétszer utaltam egy havi tartásdíjat.
Köszönöm.
Péter
Akkor ez nem szünetelés volt.
Pert kell indítani.
Tisztelt ObudaFan!
Köszönöm a választ,értem, hogy a bíróság 6 hónap után szüntetheti meg a pert, de ez a per április 21-én lett beadva, első tárgyalás május 20-a volt.A bíróság szeptember 28-án adta ki a végzést, mely ellen fellebbezésnek nincs helye. Hivatkozott a bíróság arra, hogy a felperes május 20. után nem nyújtott be a folytatás iránti kérelmet,és a Pp.285.§ (4)bekezdésére, illetve az(5)bekezdésben meghatározott kivételre, a pert megszüntette.Így semmilyen ítélet nem született.E szerint a felperes így is indíthat végrehajtást, ha egyébként a saját maga által indított válóper a saját "akaratából"nem folytatódott!?
Nem értem, hiszen így ők még házastársak! vagy rosszul gondolom?
Üdv
Lacirek
(6 hónap után szüntethette meg a bíróság.)
A megállapodás él, de csak akkor végrehajtható, ha bíróság által jóváhagyott egyezségről van szó. Ha nem, akkor a végrehajthatósághoz pert kell indítani.
Tisztelt fórumozó társaim!
Szeretnék egy hozzáértőt megkérdezni egy egyszerű ügyben:
Válóperről van szó, a felek megegyeztek a bíróság előtt a vagyoni dolgokról, és a gyermektartás mértékéről, fizetésének módjáról. A békéltetés sikertelen volt, így a bíróság szüneteltette a pert, egyben felhívta a felek figyelmét, hogy a per folytatását 3 hónapon belül írásban kérhetik. eltelt a 3 hónap, de mivel nem kérte egyik fél sem a per folytatását, azt a bíróság megszüntette. A kérdés,hogy a felek gyermektartással kapcsolatos megegyezése /az első tárgyaláson/ is semmis-e a per megszűntével, vagy az továbbra is él?
/A felperes a lakást két kiskorú gyermekével elhagyta, még az első tárgyalás után elköltözött a férjtől/Eddig fizette a férj agy. tartást, de jogos-e ez egyáltalán?
Előre is köszönöm a választ
üdv
Lacirek
Már a tárgyalás előtt beadhatod a viszontkeresetet. A leírtak pontos körülményei fontosak lesznek, a bíróság vizsgálni fogja, hogy nem a te felróható magatartásod vezetett-e a viszonyotok ilyen súlyos megromlásához, és azt, hogy mennyire volt sértő a gyermekek magatartása.
tisztelt forumozok !
volna egy kérdésem amiben kérnék segtséget. van két lányom egyik 20 éves a másik februárban lesz nagykoru. 2 éve közölték hogy nem akarják a kapcsolatot velem tartani. tudomásom szerint ez már lehet érdemtelenség amit ugye nagykoruságuk után lehet kérni a biroságon erre hovatkozva a gyermektartás megszüntetését. igazábol már akartam eszt biroságra vinni de gondoltam megvárom még a másik is nagykoru lesz és egyszere kérem a megszüntetést. most az exem beadott egy gyermektartásdij felemelési kérvényt. én egyébként munkanélküli vagyok regisztrálva de ezidáig nem kapok semmilyen jövedelmet. majd most februártol ha igaz mert egy éve járok munkaügyre. kérdésem az hogy a felemelési tárgyalás elött adjam be a megszüntetésre a kérvényt vagy a tárgyaláson kérje hogy ne felemeljenek hanem szüntesék meg.a lányok még tanulnak tudomásom szerint.
még talán annyi hogy mekkora esélyem lehet a megszüntetésra ?
Ahogy írtam.
Kedves Óbudafun! Azért kérdezem, mert egy ismerős, aki jobban jártas a jogban azt mondta, nekem is köteles az iskola bármit kiadni(nem csak a per miat, egyébként is, uolyan jogok illetnek a gyerekkel kapcs., mint az anyát) mert nem váltunk el, nincs a gyerekelhelyezésről megállapodás.
Gyámügyön van egy végzés, hogy a láthatás szabályozva legyen(ami felesleges volt, nem tartják be..)ott lemondtam a szülői felügyeleti jogomról, csak azért, hogy ne kelljen emiatt bíróságra menni.
Ezért most kicsit megkavarodtam..
Koszonom a hozzaszolasokat.
En is ugy hittem, hogy ha megfizetunk egy ugyvedet, akkor az a mi erdekeinket fogja kepviselni. De sikerult eloszor egy olyat talalni, egy ferfi ugyvedet, amelyik a ferfi osszetartast fontosabbnak tartotta mint az ugyfel erdekeit, utana meg egy ugyvednot, amelyik egy hettel a targyalas elott jelezte, hogy nem kivanja kepviselni, mert mar nincs ideje, es vegul egy fius anyuka ugyvednot, amelyik arrol papolt, hogy nem kelett volna elvalni es hogy a gyerekek teljes letezeset ala kene rendelni annak, hogy mit akar az apuka, es hogy barmikor johet latogatni, barmikor telefonalhat mert hogy az o fiacskaja vagy occse milyen rossszult jart a gyerektartas miatt es ha apuka nem akar fizetni, akkor hiaba megyunk birosagra, mert ugy fogjak megitelni, hogy ha egyutt elnenek es apuka munkanelkuli lenne, akkor is szegenyek lennenek, es hogy nem bun szegenynek lenni, az hogy apuka feketen dolgozik az ma a birosagon senkit nem erdekel, vagy hogy a gyerekek nem tudnak ebedelni az iskolaban. Amugy a noverem amikor terhes volt az iker-lanyokkal es rosszul lett sem az ex, sem a csaladja nem hivott mentot, hagytak volna meghalni, a vegen a baratnonk volt az aki megmentette az eletet. Sajnos en kulfoldon voltam es csak utana ertesultem az ugyrol. Szoval nem tudom, hogyan lehet ezek utan megbizni egy ugyvedben?
Megegyszer koszonom a hozzaszolasokat.
Kedves Óbudafun! Azért kérdezem, mert egy ismerős, aki jobban jártas a jogban azt mondta, nekem is köteles az iskola bármit kiadni(nem csak a per miat, egyébként is, uolyan jogok illetnek a gyerekkel kapcs., mint az anyát) mert nem váltunk el, nincs a gyerekelhelyezésről megállapodás.
Gyámügyön van egy végzés, hogy a láthatás szabályozva legyen(ami felesleges volt, nem tartják be..)ott lemondtam a szülői felügyeleti jogomról, csak azért, hogy ne kelljen emiatt bíróságra menni.
Ezért most kicsit megkavarodtam..
monaco
A t.díjat végül is kérheted letiltatni a bírósági végrehajtón keresztül - bizonyára ott a kezdben a jogerős bírósági itélet/végzés.
Ha 2-3 havi díjjal elmarad akár fel is jelentheted a rendőrségen kiskorú veszélyzetetése miatt - ami büncslekmény.
T.díj elmaradást visszamenőleg 6 hónapra kérhető, az azon túli elmaradást úgy veszik: az anyának közömbös volt...
"Mona"
laikus hozzászóló
Az ügyvéd annak az érdekében jár el akitől kapja a pénzt, és itt közömbös hogy a megbízó a felperes vagy netán az alperes.
Letezik olyan ugyved, aki az anyukakat vedi?
Azt hallottam, hogy ha az apuka minimalberre volt bejelentve es ugy lesz regisztralt munkanelkuli, akkor a minimalber 60%-at kapja mint segelyt es annak a 20%-20%-a lehet hogy kevesebb mint a de minimum, es akkor kevesebbet is fizethet mint most amit onkent fizet.
Az indok az az, hogy az a biroi gyakorlat, hogy ha nem valtak volna el, akkor is ilyen szegenyek lennenek es nem bun szegenynek lenni. Azt, hogy feketen dolgozik es nem vallja be a valos jovedelmet azt senkit nem erdekel.
A bíróságnak van joga ezt kérni.
Kedves Óbudafun!
Köszönöm. Ezek szerint akkor jogom van ezekhez hozzájutni, nem tagadhatja meg a tanárnő?(lehet,hogy fél az anya ordibálásától,ha megtudja..?!)
üdv
Kedves monalisa1, valoban elkerulte a figyelmemet, hogy derill mar regota nem irt, persze mastol is szivesen veszek jo tanacsot.
Tovabbra sem vagyok biztos abban, hogy mit kell azert tenni, hogy a regisztralt munkanelkuli apuka gyerektartasi dijjat atutaljak.
Barkitol megkoszonom ha jo otlete van.
Kérd a bíróságot, hogy keresse meg az iskolát az adatok közlése végett.
Tisztelt Fórumozók.Gyerektartási per zajlik köztem és gyerekem anyja között.A következő tárgyalásra a Bíró kérte, hogy bizonyítékokat vigyünk kérésünk alátámasztására.Én a gyermekem osztályfőnökétől akartam kérni igazolást, mennyit kellett befizetni osztálypénzt, de ő ezt elutasította, mondván a törvényes képviselő felé van csak adatszolgáltatlási kötelezettsége!Ez igaz,ha nem, akkor mire tudok hivatkozni?(nem váltunk el, pár hónapja a gyámügyön lemondtam szülői felügyeleti jogomról, csak azért, hogy itéletet hozzanak és ne kelljen bíróságra menni)
Iskolalátogatási igazolást sem adott ki, ugyanilyen indokkal!(gyt. fizetek)
Köszönöm a segítseget.
Lehetne kérni a bíróságtól a jelenlegi t.díj felülvizsgálatát ahol egy kicsit "megszorongatnák" az apát az életvitelét illetően, vagyis hol él, mije van, mire költ stb. kérdések alapján következteni lehet a havi jövedelméről - de minek.
Ha a gyermek a jelenlegi körülmények közt nem szenved semmiben hiányt akkor minek "kopasztani" az ex-et?!
Inkább azt megpróbálni elérni, hogy a t.díjon felül "erejéhez mérten" költsön a gyermekre külön is. (Pl. az anyával előzetesen megbeszélve alkalmasint az apa vesz meg ezt-azt hasznos dolgokat a gyermeknek - hadd érezze az apai mivolt szükségességét. És az ilyen shoppingolásra magával viszi a kisfiút.)
Soha nem lehet tudni mit hoz a jövő, vagyis adódhat hogy a későbbeikben valóban szükség lehet a t.díj módosítására, és akkor ne egy az előzőekről külön is megromlott helyzetből kelljen indulni.
"Mona"
laikus hozzászóló
Sziasztok!
Barátnőmnek van egy 4 éves kisfia, akit 2 éve egyedül nevel. A bíróság a tartásdíj összegét min. 15 000 Ft-ban vagy a fizetés 20%-ban határozta meg. Az apa állami cégnél dologozott 2009. szeptemberéig, ezt követően vállalkozó lett. Azóta viszont 15 000 Ft-ot fizet havonta és azt állítja, hogy nem képes többet fizetni.
Barátnőm hallomás úgy tudja, hogy apuka igenis jól áll anyagilag.
Kérdésem az, hogy lehet-e bármilyen lépést tenni az apával szemben, ha a minimumot fizeti. Az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy barátnőm és a jelenlegi párja jó anyagi körülmények között élnek, tehát az igazi apa a kevesebb tart.díj fizetéssel nem teszi ki a gyermeket nélkülözésnek.
Köszönöm a választ!
- 1
- 2
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02