Sajnos a "jó szülői háttér" nem azonos a szeretetteljes szülői háttérrel. Az esetedben ez történt, ha nem igy lett volna, jól érezted volna magad mindkét helyen, ráadásul a szülők kezelhették volna épp a Te érdekedben rugalmasabban az egy hét itt, egy hét ott kapcsolattartást. Normális esetben ez igy müködik. Sosem értettem azokat az elmebeteg gondozó szülőket, akik azért voltak felháborodva, mert az egyébként is kéthetente egy-két napos kapcsolattartási időről a másik szülő valamilyen ok miatt pár órával később vitte vissza a gyermeket, netán még egy éjszakát nála töltött a gyermek. Ezek a szülők általában ugy reagáltak, mintha a másik szülő legalábbis gyilkosságot követett volna el, erőteljes hisztériás rohamot kaptak (véleményem szerint teljes mértékben alkalmatlan egy ilyen szülő a gyermeknevelésre).
A szülők feladata, hogy megteremtsék gyermeküknek azt a környezetet, amiben a gyerek jól érzi magát. Az én dolgom, hogy kivivjam mások szeretetét, tiszteletét. Ha ez nem sikerül, nem ők a hibásak, hanem én. Ugyanez a családban is igaz. A gyerek kicsi korától ügy nő fel, hogy a szülők tanitják meg számára a szeretet kimutatását. Ehhez az kell, hogy ők maguk is képesek legyenek szeretetüket kimutatni.
Ennél jobb megoldást tudsz? Van olyan ország, ahol ez nem egy hét, hanem fél év. A másik megoldás szerinted jobb? Amikor csak két napra láthatod kéthetente a másik szülőt? És persze a másik szülő is csak két napra lát téged. Milyen alapon döntöd majd el, hogy melyik szülőnél maradj, ha mindkettő normális, mindkettő alkalmas a nevelésedre. Sorsolással? Vagy a mai módszerrel? Mit érez a másik szülő, amikor kirekesztik a gyermeke életéből. Milyen alapon? Mit érez a gyerek, amikor szeretne a másik szülővel több időt tölteni?
Jó módszer nincs, ha egyszer két szülő nem hajlandó a továbbiakban együtt élni.
A saját példád egy a sok közül. Több ezer gyerek tudna mesélni a másik oldalról. Szintén több ezer tudna arról mesélni, amikor a "gyerek érdekében" nem válnak el a szülők, azonban pokollá teszik egymás, és a gyerekeik életét.
Tehát a legjobb megoldás azt gondolom az, ha kiderül, hogy mégsem tudnak együtt élni, váljanak el, és a gyerek egy hétig az egyik, egy hétig a másik szülőnél legyen. Minden diszkrimináció nélkül azonos jogokat és kötelezettségeket biztositva mindkét szülő számára.
Természetesen az már csak a szülőkön mulik, mennyire kezelik ezt rugalmasan. Hiszen nem muszáj minden vasárnap összepakolni. Ha a gyerek még maradni akar hol az egyik, hol a másik szülőnél, erre lehetőséget lehet adni. Ehhez két normális szülő kell. Nem elég egy, mert a másik nélkül ez nem müködik.
Nem kell, hogy elnémulj. A jogi fórum nem azt jelenti, hogy csak jogászok lehetnek jelen. Másnak is lehet jó véleménye. Ez az én nézőpontom, az meg a Tied. Neked olyan tapasztalataid vannak, mint saját tapasztalatok. Nekem ilyen 17 évi gyámhatósági munka után, és persze van saját tapasztalatom is.
Az én szüleim nem váltak el, de jobb lett volna - talán. Vagy nem. Ez nem volt jó, nem tudhatom, az milyen lett volna, mert nem próbáltam. Nyilván akkor az nem tetszene. Mert az ember ugy van összerakva, hogy sohasem elégedett azzal ami van.
dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu